Nautika opšta... > GPS

Sta moze GPS

(1/2) > >>

Dule:
-da prikaže koordinate (geografsku širinu i dužinu) tačke na kojoj se nalazimo
-da na displeju iscrta liniju koja predstavlja put kojim smo prošli
-da prikaže brzinu kojom se krećemo, prosečnu brzinu (u kretanju i ukupnu, sa uračunatim zaustavljanjima), maksimalnu brzinu, ukupno pređeni put
-da prikaže nadmorsku visinu tačke na kojoj se nalazimo. Visina se računa na osnovu satelitskih podataka pa se modul koji ovo obavlja naziva satelitskim visinomerom. Modeli koji poseduju i dodatni barometarski visinomer , mogu da prikažu i brzinu kojom se penjemo ili spuštamo, prosečnu brzinu penjanja i spuštanja, ukupan uspon i ukupan spust, te topografski profil terena kojim se krećemo.)
-da prikaže sve relevatne podatke kompasa (numerički), kao i sam kompas (grafički). Moguća je navigacija po azimutu, navigacija ka projektovanoj tački, itd.
-da memoriše našu maršrutu i podatke o geografskim koordinatama i nadmorskim visinama tačaka koje smo prošli. Na putu kojim se krećemo možemo po želji da upisujemo nama važne putne tačke (raskrsnice, objekte…), tzv. waypoint-e, koje kasnije možemo da koristimo za navigaciju.
-da memoriše razlicite snimljene putanje (TrackLog-ova).
TrackLog-ove i waypoint-e je moguće prebaciti na računar, ili ih učitati iz njega.
-da nas vrati na tačku sa koje smo krenuli ili na bilo koju drugu tačku puta kojim smo prošli, a koju smo pri povratku odabrali kao cilj.
Ako ima kartografsku podršku  može i više od ovoga gore: da primi posebne, detaljne karte neke oblasti i da ih onda koristi za navigaciju potpuno isto kao i TrackLog-ove. Na ovaj način se lako i brzo unosi veliki broj objekata i tačaka.
zanimljive sitnice: kratkoročna prognoza vremena (preko dijagrama promene vazdušnog pritiska), vreme izlaska i zalaska sunca, preporuka najboljeg vremena za pecanje i lov na bilo kom waypoint-u na osnovu lunarnih tablica, prikaz mesečevih mena.

Kapetan:

--- Citat: Dule  27, 12, 2010, 16:12:44 posle podne ----da prikaže sve relevatne podatke kompasa (numerički), kao i sam kompas (grafički). Moguća je navigacija po azimutu, navigacija ka projektovanoj tački, itd.

--- Kraj citata ---

gps moze da pokaze kompas JEDINO AKO SE KRECETE !!!

pri brzinama ispod 5 km na cas moze da ;pogresi do 120 stepeni, ova greska pada sa povecanbjem brzine i vec pri brzini od 10-20km na sat greska je manja od 20 stepeni

mossi:
^Nisam siguran ali mislim da se to zove HEADING?! /u kretanju/

Kapetan:
HEADING je smer kretanja...
gps moze da se podesi da okrece mapu ka HEADINGU (SMeru kretanja) ili ka SEVERU sto je po meni normalno i brze se snadjemo gde se nalazimo

ovde je recimo mapa orijentisana prema headingua ovde ka severu

Kapetan:
gresi 5 metara sto za adresu nije pretarno bitno , a traku ti pokazuje u odnosu na pravac kretanja, pokusaj da ides suprotnom trakom pu pu pu i opet ce te staviti u ptavi to je do softwrea

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju