Nautika opšta... > GPS

WAAS

(1/1)

Dule:
Wide Area Argumentation System je sistem satelita i zemaljskih stanica pomoću koga se obezbeđuje integritet informacija koje stižu sa GPS satelita i koriguje greška GPS signala, čime se tačnost određivanja pozicije povećava sa 15m na ispod 3m.

Princip rada: zemaljske referentne stanice prate podatke sa GPS satelita i proveravaju da li u njima postoje greške. Glavna stanica (ili stanice - može ih biti više od jedne) sabiraju podatke referentnih stanica i kreiraju korekcionu GPS poruku. Ta poruka se potom šalje do dva geostacionarna satelita (sateliti sa fiksnom pozicijom u odnosu na površinu planete; nalaze se iznad ekvatora, na visini od 36000km) a oni je reemituju na istoj frekvenciji na kojoj emituju i GPS sateliti (L1, 1575.42Mhz). Informacija je kompatibilna sa osnovnom strukturom uobičajenog GPS signala, što znači da bilo koji GPS prijemnik sa WAAS opcijom može da je pročita.

Ako GPS prijemnik ima WAAS opciju potrebno je još i da je prijem dobar i da uz uobičajeno potreban broj satelita vidi i bar jedan od WAAS satelita. Funkcija se automatski aktivira kad god je to ostvareno, a indikaciju kod Garmin uređaja predstavlja slovo "D" koje se na strani posvećenoj satelitima pojavljuje na dnu displeja.

WAAS opciju u eTrex seriji imaju modeli Vista i Legend i Venture, a u Geko seriji modeli 201 i 301. To im daje prednost kod svih korisnika koje muči standardnih 15 metara greške, kao i kod onih koji su teški 180 kilograma pa im je bitan svaki metar prostora.

Evropski pandan WAAS-u je od 2004. godine sistem EGNOS (Euro Geostationary Navigation Overlay Service). GPS uređaj koji poseduje WAAS opciju može da koristi i EGNOS.

Slično WAAS-u deluje i DGPS (Differential GPS) koji koriguje signale do rezultujuće tačnosti od 3 do 5m. No ovaj sistem se oslanja na zemaljske stanice (američka Obalska straža koristi mrežu tornjeva) koji primaju GPS signale i transmituju korigovani signal - da bi primio ovakav signal korisnik uz GPS uređaj mora da ima dodatni risiver i antenu.

Kapetan:
da se nadovezem ... neki telefoni koji nemaju GPS mogu svoju lokaciju da utvrde i polozajem stanica mobilne telefonije , MTS je svojevremeno imao uslugu ORTAK LOKATOR koja je davala poziciju korisnika telefona ali je greska bila do 500 metara ..


ORTAK LOKATOR je bio nasiroko zloupotrebljavn i mnogi svaleri su "pali" zbog toga  :(

vise informacija :

http://www.mondo.rs/wap/lservisi.php

MONDO ORTAK LOKATOR se nalazi u kategoriji Zabava i pruža ti mogućnost da u dogovoru sa prijateljima 24 sata dnevno imaš informacije o tome gde se nalaze, da razmenjuješ poruke, kreiraš grupe i šalješ pozivnice budućim "ortacima". Kreiraj profil, registruj svoj nadimak i uživaj u "lociranju" prijatelja.

MONDO BLIZU MENE se nalazi u kategoriji INFO i daje ti precizne informacije o adresama i brojevima telefona kulturnih i zdravstvenih ustanova, banaka, restorana i sličnih objekata u tvojoj blizini ili blizini neke druge željene adrese.

Zato, sa mobilnim telefonom idi na Mondo adresu
http://wap.mts064.telekom.yu
i pronađi Lokacijske servise i učini sebi zivot jednostavnijim, i zabavnijim.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju