Nautika opšta... > GPS

Koliko je tacan

(1/6) > >>

Dule:
Današnji uređaji su izuzetno tačni, zahvaljujući paralelnom multikanalnom dizajnu svojih risivera. Dvanaestokanalni paralelni risiver može istovremeno da prati 12 satelita, što je i maksimalan broj GPS satelita iznad jedne Zemljine hemisfere. Što je veći broj satelita koji se prate, to je veća tačnost izračunate pozicije. Oni su po prvom uključenju u stanju da brzo lociraju satelite i da potom održavaju zadovoljavajući prijem i u nepovoljnim uslovima, u gustom rastinju ili među visokim građevinama.

Ipak, određeni atmosferski uslovi i razni izvori grešaka mogu da utiču na tačnost određivanja pozicije. Garmin-ovi prijemnici imaju prosečnu tačnost u granicama od 15m, 95% vremena.

Neki od faktora koji mogu da degradiraju GPS signale i tako smanje tačnost određivanja pozicije:

Kašnjenje signala zbog uticaja jonosfere i troposfere. Satelitski signali se usporavaju tokom prolaska kroz atmosferu, tako da bi bez uzimanja u obzir ove pojave za prijemnik izgledalo da su sateliti dalje nego što stvarno jesu. U GPS sistem su ugrađeni algoritmi koji proračunavaju prosečno kašnjenje signala i koriguju (koliko je moguće) grešku nastalu iz ovog razloga.
Izlomljena putanja signala. Ako se signal pre nego što stigne do prijemnika odbija od objekata kao što su visoke zgrade ili velike stenovite površine, povećava se vreme njegovog putovanja a time i greška u odrešivanju pozicije, iz istog razloga kao gore.
Sat ugrađen u prijemnik nije tako tačan kao što su atomski časovnici na GPS satelitima. Razlike u tajmingu su vrlo male, ali definitivno postoje.
Greške orbite (odstupanja između stvarne i signalizirane lokacije satelita).
Broj vidljivih satelita. Razne građevine, nepovoljan oblik terena, elektronske smetnje, ponekad i gusto rastinje, mogu da ometu prijem i smanje broj satelita sa kojih se primaju signali, te tako povećaju grešku izračunate pozicije. GPS uređaji tipično ne rade u zatvorenom prostoru, pod vodom i pod zemljom.
Preklapanje. Dobar raspored vidljivih satelita u odnosu na prijemnik je kada se oni međusobno nalaze pod širokim uglovima. Loš raspored je kada se sateliti u odnosu na prijemnik nađu u liniji ili gusto grupisani.
Namerna degradacija signala. Američko Ministarstvo odbrane je u početku komercijalne primene GPS-a programom Selective Availability (SA) sprečavalo da tačnost određivanja pozicije za civilne korisnike bude veća od 100 metara. Ovo ograničenje je ukinuto 2000. godine a američka vlada je izdala i deklaraciju prema kojoj nema planova da ograniči korišćenje sistema u bilo kom obliku. (Slučajno je deklaracija bila doneta odmah pošto je Evropa objavila svoje planove vezane za razvijanje sistema Galileo.)

Kapetan:
samo mala dopuna trenutni postoji TZV MILSPEC (Military specs) koji ne dozovljava vecu tacnost od 5 metara za siroke civilne upotrebe ... sto ce reci da pozicija bezi nekih 5 metara pri dobrom prijemu ... geodetski instrumenti imaju gresku merenu u satimetrima

Pera GARMIN:
Kap,
ne postoji ništa što ne dozvoljava veću tačnost.
Problem je u fizici L1 signala koji se koristi za "civilni" GPS, i zbog relativno jednostavnih ograničenja ne može da postigne više od 5m. Preciznost mu se povećava uvođenjem dva geostacionarna satelita koji emituju korekciju (WAAS u Amerikama, EGNOS u Evropi, SBAS u Japanu i Australiji). Signal sa tih satelita (kad su vidljivi) poboljšava preciznost L1 signala na 3 ili malko bolje (ali ne manje od 2) metra. Dok nije bilo tih satelita često se koristio DGPS na VHF frekvencijama (obično ispred velikih luka)

Sledeći korak je dovođenje preciznijeg korektivnog signala preko bazne (totalne) stanice na L1 GPS. Totalne stanice su totalno skupe, a kvalitet korekcije opada udaljavanjem od bazne stanice, pa se uglavnom koriste u geodeziji tako što se postave privremeno na lokaciju koja se meri. U zavisnosti od kvaliteta bazne stanice, rover (L1 GPS prijemnik koji primaju RTCM - Real Time Correction measurment signal sa bazne stanice) mogu da dostignu i do +/- 1cm preciznosti.

Na kraju sleduju dvofrekventni L1+L2 prijemnici koji bez ikakve korekcije postižu 1m ili veću preciznost. Zbog dosta velike cene hardvera i licenci, basnoslovno su skupi, i uglavnom ih koriste razne vojske koje ameri smatraju prijateljskim. STrogo je kontrolisana distribucija dvofrekventnih prijemnika, ali polako i oni nalaze prostor za prodor u profesionalnu upotrebu osim vojne...

Kapetan:
pero slazem se , ono sto ja znam da su ameri zabranjivali prodaju GPS-a preciznosti do 5 metara, mozda je to bilo do 2000 (mislim da si ti napisao u prednodnim porukama), isto tako znam da su u jednom momentu zabranjivali PLAY STATION za prodaju van USA i Japana bas zbog military spec. pa smo morali da se dovijamo kako da uvezemo pristojnu kolicinu za dalju prodaju , naravno resili smo i to jako brzo  :taunt:

a  evo  kako se manifestuje greska , malopre sam testirao (na putu do obdanista) My Track... ako bolje pogledate prva i treca tacka su sasvim ok , ali ova srednja nije, prilicno sam siguran da nisam presao preko zelene povrsine - parkinga ...  to bi naprimer bilo koji drugi GPS sowaftware tipa Garmin, Igo, Tom tom ispravio i stavio me na ulicu ... ali po meni je ta softwerska "ispravka" i dorba i losa...

dobra je dok vozim pa mi ne pokazuje da sam na livadi, al losa je kad sa parkinga ispred arene neki put nece da mi lepo izrutira jer me postavi na ulicu a ne na parking

mossi:
Kap, exportuj u KML fajl da dobiješ crveni trag, videćeš da je putanja drugačija/preciznija.
Plavi trag nije precizan ali pokazuje na svakoj strelici parametre kretanja.
Postavi isti detalj, ali iz KML-a. Baš me interesuje.  :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju