Autor Tema: VARALICE  (Pročitano 6786 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
VARALICE
« poslato: 20, 12, 2010, 11:34:06 pre podne »
Kašike - Varalice čiji oblik podseća na kašiku - (Uglavnom za pecanje Štuke i Soma)


 


--------------------------------------------------------------------------------

Kasikare su upravo istog oblika kao i donji deo kasike. Ipak, ogroman broj razlicitih varijacija je napravljen od kada je nas sreckovic ispustio svoju kasiku u reku. Danas se prave i kasikare od plastike i raznih drugih materijala. Oblik im je takodje veoma raznovrstan. Vecina kasika ce se pri namotavanju vrteti oko svoje ose cime se uvrce i najlon, koji time moze biti ostecen, pa je upotreba virble (vrtilice) preporucljiva.

Neke kasikare za razliku od ovih se krecu sa strane na stranu, dok neke jednostavno samo vijugaju kroz vodu. Ove vijugajuce kasikare su u principu veoma lake pa se sa njima ne moze daleko zabacivati. Izuzetno lake kasikare se nazivaju i "leprsavim kasikarama. " Kasikare se povremeno upotrebljavaju i kao "prokolica" za "strimer" musice. Kasikara u ovom slucaju na sluzi kao glavna varalica, vec kao primamljivac ribe svojim bljestanjem i rotiranjem. Izbor kasikara je ogroman, ali kao najbolja ( u S. Americi) se smatra crveno beli Daredevle. Tesko da je bilo koja zasikara zasluzna za toliko ulovljene ribe kao ova. Moze da uhvati ribu skoro svuda.Ipak u plitlim, travnatim terenima najvise se upotrebljava Johnson Silver Minnow.

Izuzetno efektan kada se na jednokrakoj udici (koja na kaci travu) nalazi dodatak u obliku trake od svinjske koze ( pork rind).Williams Wabler je jos jedna odlicna kasikara koja za razliku od prethodne dve zahteva malo vise "rada", da bi radila pravilno. Takodje dobra kasikare, pogotovu za salmona su Blue Fox Pixee i Lobo kasikare.Kasikare u sustini mogu biti koriscene u svim dubinama. U zavisnoosti od tezine , varalica ce pre ili kasnije potonuti do dna. Mogu takodje biti vodjene i sporo kao i brzo. Pri brzom namotavanju, kasikara ce stici do povrsine veoma brzo. Ipak najbolje rezultate daju kada se koriste veoma sporo. Bilo da se prezentiraju sa cimanjem ili ravnomernim povlacenjem, bice efikasne.

Pauza u ravnomernom namotavanju moze biti odlicna i veoma produktivna tehnika, jer pri zaustavljanju, kasikara ce skliznuti u nazad pravo u lice ribi koja je eventualno prati. Pri cimanju kasikara ima jako nepravilnu putanju, sto je odlicna tehnika ali koja rezultira cestim promasajima ribe. Kasikare mogu biti izuzetne kada se peca u dzepovima od trave. Cak i pri slobodnom padu kroz vodu, kasikare daju vibracije i odbljesak pa mogu privuci ribu.
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:04:48 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: VARALICE
« Odgovor #1 poslato: 20, 12, 2010, 11:39:24 pre podne »
Leptiri - Varalice leptirastog oblika za pecanje grabljivica

 


--------------------------------------------------------------------------------

Leptirice su varalice koje privlace ribe bljeskom i vibracijama koje proizvodi rotirajuci leptir. Upotreba leptirica sa spinkast priborom zahteva upotrebu vrtilice. One proizvode veliku turbulenciju pa okretanjem oko svoje ose mogu ostetiti najlon. Vrtilica moze biti bilo gde postavljena. Moze se postaviti odmah ispred varalice,isto kao i tridesetak cm. ispred varalice, sto je mozda i bolje jer imace manje uticaja na rad i balans leptirice kao i na njenu imitaciju ribice, ako je manja leptirica u pitanju.

Ako pecate basa ili stuku sa teskim leptiricama, vrtilica ispred same varalice nece imati nikakvog uticaja na nju. Vecina leptirica je napravljena sa trokrakim varalicama. Jednokrake mogu biti bolje resenje za pecanje salmonida u manjim rekama, a i leptirica sa jednokrakom se manje mrsi oko najlona pri zabacaju, lakse se odmrsuje a i efikasnost zabadanja pri kontri moze biti veca.Leptirice privlace ribu kako vibracijama koje proizvode, tako i zvukom. Odsjaj leptira imitira krljust manje ribe u begu, ili moze naterati ribu da je napadne iz radnolosti kao i u samoodbrani. Rotirajuci leptir proizvodi zvonast zvuk koji cak i ljudsko uvo moze cuti. Takodje proizvode i zvukove koje ljudsko uvo ne moze cuti, ali riba moze osetiti svojom lateralnom linijom. Leptiri se prave u raznim vrstama, oblicima, bojama od kojih nisu svi jednake kvalitete. Velicina i oblik leptira odrazava se na rotacionu brzinu i ugao pod kojim varalica ide.

Na jacinu vibracija i zvuka, i na brzinu varalice. Sto je leptir kraci i siri, brzina je sporija, kao i ugao rotiranja koji ce biti visok. Duguljasti a uski leptiri se okrecu mnogo brze nego siroki leptiri. Sto je veca povrsina leptira, teze ce se okretati kroz vodu, i otpor je mnogo veci., pogotovu u brzoj vodi. To znaci da nece tonuti brzo, niti ce ostati duboko u brzoj vodi. Duguljasti leptiri su preporucljiviji u brzoj vodi, kao i u travi, jer manja povrsina im omogucava laksi prolaz kroz travu. Siroki leptiri daju vise okretaja i vibracija pri sporom namotavanju. Veoma veliki i siroki leptiri imaju tendeciju da rade kao kasikare, pa naglo cimanje pri anmotavanju je potrebno pri brzom namotavanju, da bi se leptir poceo okretati. veliki i teski leptiri tonu brze pa im to omogucava da idu i ostaju duboko.Srebrni i zlatni leptiri su najcesce upotrebljivana boja. Sve boje su prilicno zastupljene, i sve rade prilicno dobro u zavisnosti od situacije.

Nepisano pravilo je da se po suncanom danu i u bistroj vodi koriste bljestave i svetle boje, a tamne po oblacnom danu i u mutnoj vodi, ali sve zavisi od situacije i neki put je totalno obratno. Na primer neki ribolovci na pastrmku primecuju da rano u sezoni u mali recicama, kada se pastrmke vise hrane larvama nego insektima ili malim ribama, tamno ofarbane leptirice su mnogo efektnije nego svetle i bljestave po svetlon danu. Pa prema tome i sa varalicama kao i sa ostalim varalicama potrebno je eksperimentisanje dok ne nadjete i stvorite svoju sopstvenu koncepciju i shemu upotrebe leptirica.

Da li su bolje leptirice sa dlakom ili perjem ili pork rindom ili crvom je pitanje koje iziskuje dugotrajnu diskusiju jer ima ravnomeran broj pristalica. Ipak kada birate leptirice budite sigurni da odgovara vasem nacinu i vrsti ribe koju pecate. obratite paznju da ako stavite neki dodatak kao tvister ili nesto drugo, da odgovara velicinom i da nema negativan uticaj na rad varalice. Sigurno je da ako pokusavate naporno i razmisljate logicno, ulov nece izostati.

 

« Poslednja izmena: 20, 12, 2010, 12:35:12 posle podne deda »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže bugi

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 643
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
Odg: VARALICE
« Odgovor #2 poslato: 20, 12, 2010, 12:46:40 posle podne »
Evo meni zanimljive teme

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: VARALICE
« Odgovor #3 poslato: 21, 12, 2010, 09:27:22 pre podne »
Varaličarenje u zimskom periodu – džigovanje ...


Skoro svima je poznato da je u zimskom periodu najtopliji sloj vode iznad samog dna. Upravo u tom sloju vode borave i kreću se sve vrste riba, čemu treba prilagoditi i tehniku varaličarenja, koja se obavlja povlačenjem varalice iznad samog dna, uz česte kontakte sa dnom. Za ovaj metod varaličarenja potrebna je dobra koncentracija i strpljenje. Na tekućoj vodi najčešće korišćene varalice pri voj metodi su džigovi pa je zbog njih ova tehnika i dobila naziv džigovanje.

Ako se ribolovac nalazi na obali, pre izbačaja džiga treba uzeti u obzir brzinu toka, dubinu, kao i vreme potrebno da varalica dotakne dno i dovede se pravilnom putanjom i potrebnom brzinom do željenog mesta. Kada je izbačaj izvršen, potrebno je osetiti dodir varalice sa dnom, koje se detektuje osećajem preko štapa ili po naglom opuštanju strune, što je znak za početak navođenja varalice na određeno mesto. Vođenje se počinje sa podignutim štapom i kada džig, nošen tokom, prođe nizvodno od ribolovca spuštanjem štapa ili odmotavanjem strune treba sprečiti izdizanje džiga sa dna, jer zatezanje strune znači da se džig kreće sporije od rečnog toka i da zbog povećanog otpora teži izdizanju. Održavanjem kontakta džiga sa dnom, varalicu treba dovesti u identifikacioni prostor grabljivice, odnosno u zonu napada. Ovom tehnikom imitiramo ranjenu polu živu ribu koja predstavlja lak plen za grabljivicu.
Prilikom vođenja i navođenja u zonu napada grabljivice, potrebno je izazvati nadražujući efekat, koji se postiže laganim podizanjem varalice za nekoliko desetina centimetara i jednakim spuštanjem, uz povremene kontakte sa dnom. Inače, kontakt sa dnom treba izbegavati i on se obavlja samo radi orjentira. Vrsta i težina džiga moraju biti precizno odabrani, odnosno prilagođeni uslovima u kojima lovimo, dubini vode i brzini toka.
Osnovu džigova čini udica sa olovnom glavom, pri čemu je telo od plastike ili silikona. Izrada džigova je jednostavna, što ih čini 40 do 50 puta jeftinijom varalicom od voblera. Česta kačenja za prepreke i kidanja varalice su neminovna u dubinskom vođenju varalice, ali zbog niske cene džiga to ne predstavlja problem kada se treba odlučiti za varaličarenje na terenima visokog rizika, kao što su potopljena stabla ili kamenjari. Na našim vodama najčešće su u upotrebi dva modela džiga „Tail“ (tejl) i „Shad“ (šed). Tejl je varalica od meke plastike crvolikog tela sa repom u obliku znaka pitanja. Pre upotrebe kroz telo se provuce udica tako da rep ostane slobodan. Neki tejlovi bolje i izazovnije radi ako su navučeni na udicu tako da luk ili krivina udice bude kontra okrenut od krivine repa, a neki su izazovniji obrnuto navučeni, tako da krivina udice prati krivinu repa. Idealan rad ovih varalica možemo podešavati blagim zakretanjem tejla oko udice. Njihov rad treba proveriti u plićaku gde ga vidimo golim okom. Za idealan rad tejla potrebno je da i njegov rep bude ravan, a ne iskrivljen što je uzrok dužeg stajanja u kutijama i kesama. U tom slučaju potrebno je samo da iskrivljeni tejl stavimo u poluključalu vodu i nakon par sekundi barenja izvaditi i postaviti na ravnu površinu. Tako ga ostavite da stoji 7 dana, nakon čega je spreman za upotrebu. Šed je varalica u obliku ribice sa spojlerom na repu. Izrađuje se od meke plastike ili silikona i natiče se na udicu tako da radni deo repa ostane slobodan. Od dužine i debljine radnog dela površine i ugla papuče, kao i žilavosti materijala, zavisiće i visina frekfencije i amplitude vibracije. Neki ribolovci više koriste šedove, neki samo tejlove. Moje je mišljenje da treba posegnuti za što češćim menjanjem varalica, jer tako menjamo i vibraciju koja tog dana nije privlačna za grabljivicu.
Izvor: vladimir
 
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: VARALICE
« Odgovor #4 poslato: 22, 12, 2010, 19:40:35 posle podne »
Spineri - Spinerbait Varalice iz dva dela


Spinerbeit su varalice koje se sastoje iz dva dela. Zica u obliku slova Y ili V razdvaja gornji deo koji je leptir i donji koji je udica sa jigom, dlakom, gumenom kicankom ili necim trecim. Spinerbait je odlicna varalica. Moze biti vucena ravnomerno pri razlicitim brzinama, ali isto tako mogu biti vuceni sa stani-kreni akcijom. Dodatni efekat kod ove tehnike je da se pri slobodnom padu leptir i dalje okrece pa riba vrlo cesto napada ovu varalicu dok slobodno rotira ka dnu. Ova tehnika se zove helikopter i veoma je dobra kada se koristi u rupama u travi gde se spinerbait pusta u slobodnom padu do dna. Pri jako brzom namotavanju, spinerbait ide ispod same povrsine, praveci svojim leptirom turbulenciju na povrsini sto veoma privlaci ribu. Ova tehnika koja se zove "bass buzzing" je odlicna za basa oko trave i kamenja.



Spiner varalica
Spinerbeit je varalica koja moze da uhvati ribu kada se sve ostale pokazu neefikasne. Zbog nacina na koje su napravljeni, spinerbaiti nemaju tendeciju da kace travu, pa su dobar izbor za pecanje u travnatim terenima. Vrtilica je takodje preporucljiva kada se koriste ove varalice za spining priborom.Spinerbaiti sa jednim leptirom koji je zakacen za gornju "ruku" je na neki nacin standardni spinerbait. Leptir moze biti zakacen direktno za ruku ili za vrtilicu. nacin na koji je leptir zakacen, odrazava se na performance i na nacin na koji ce varalica raditi. Ako je zakacen direktno za zicu, vibracije i okretanje leptira ce biti vece i sire, kreirajuci time vece vibracije, sto je bolje za ravnomerno namotavanje. Leptir zakacen za vrtilicu je bolji za helikopter i za stani-kreni tehniku pogotovu u dubokoj vodi. Razmak izmedju leptira i udice je veoma vazan.

Spinerbaiti ne kace mnogo travu ali sto je leptir blizi udici ta osobina se pojacava. Neki ribolovci saviju zicu tako da rotirajuci leptiri svaki put zakaci udicu sto daje varalici ritmican zvuk, koji poboljsava efikasnost varalice. Takodje obicna gumica zakacena jednim krajem za barb na udici a drugim za okce gde se kaci varalica, cini spinerbaita skoro 100% otpornim na travu. Kada su velike vibracije potrebne da bi se privukla paznja ribe, nista nije bolje od spinerbaita sa dva leptira. Obicno je gornji leptir zakacen za vrtilicu a donji za zicu i ovo je odlicna varalica za pecanje po travnatim terenima.Varalicanje je aktivno i uzbudljivo pecanje. Ribolovac na dubinsko ili plovak retko oseti slast ribe koja uhvati varalicu dok vam je stap u ruci. Kontra pri tome je obavezna, a njena jacina zavisi od ribe koju pecate i pribora koji koristite. Udice na varalici moraju biti uvek ostre i njihovo cesto ostrenje je preporucljivo. Licno ostrim udice svakih petnaestak minuta ako pecam gde ima trave, kamenja ili granja. I obavezno posle svake izvadjene ribe.

Obratite paznju na ribolovce oko sebe pri zabacivanju varalice.

Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran