Autor Tema: Električna vozila i u Beogradu 15. i 16. dec. Sava Centar  (Pročitano 1717 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže fisherman

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
Električna vozila i u Beogradu 15. i 16. dec. Sava Centar
« poslato: 10, 12, 2010, 14:00:57 posle podne »
Električna vozila i u Beogradu

http://www.mondo.rs/s191411/Magazin/Lifestyle/Elektricna_vozila_i_u_Beogradu.html



Međunarodni naučni skup "Nauka i tehnologija električnih i ekoloških vozila", sa specijalizovanom izložbom koja će ga pratiti, biće održan 15. i 16. decembra u Sava centru.


Manifestaciji će, kako je najavljeno, prisustvovati čelnici nekoliko gradova jugoistočne Evrope, predstavnici Univerziteta u Beogradu, privrednih i turističkih organizacija, a pratiće je i specijalna revija oldtajmera.

Prvog dana skupa biće odato i svojevrsno priznanje našim velikanima nauke Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu, Milutinu Milankoviću i Ruđeru Boškoviću, čiji će doprinos napretku čovečanstva biti tema posebne sesije.

Tokom trajanja skupa biće održane još dve sesije, a predavači će biti 15 uglednih profesora, akademika i inženjera, među kojima i profesor Univerziteta Berkli Jasmina Vujić.

"Stručni deo obuhvatiće neka osnovna pitanja korišćenja solarne energije i principe električnih vozila, energetsko-ekološke aspekte njihovog korišćenja i nove trendove u razvoju ekoloških vozila u javnom saobraćaju", rekao je na konferenciji za novinare akademik Dragoljub Antić.

"Prisutnima će biti predstavljena i specifična tehnička rešenja, kao što je vodonik generator koji štedi dizel i benzin gorivo od 10 do 30 odsto na svim tipovima vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem."

Antić je rekao da je već godinu - dve u svetu prisutna "opšta pomama" za razvojem električnih i ekoloških vozila i njihovo uključivanje u saobraćaj, čime bi se redukovao jedan od mobilnih izvora zagađenja životne sredine.

On je upozorio da se problem zagađene životne sredine iz godine u godinu "sve više zaoštrava", globalne klimatske promene postaju očigledne, a čovečanstvu preti globalno otpoljavanje.

"Da bi se taj efekat usporio izuzetno je važno da se u što kraćem periodu smanji emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte, za šta je jedan od načina i uključivanje ekoloških vozila u saobraćaj", rekao je Antić, napominjući da je saobraćaj odgovoran za trećinu izvora emisije štetnih gasova.

U svetu postoje stotine miliona automobila, istakao je Antić, ukazujući da bi proizvodnja velikog broja automobila na električni pogon, pored značajnog doprinosa zaštiti životne sredine, istovremeno predstavljala i veliki privredni zamah.

Naučni skup i izložbu vozila na električni pogon organizuju "En eko", "Ju solar" i "Enekonit centar" iz Beograda, uz podršku Agencije za energetsku efikasnost i Ministarstva životne sredine.

Ulaz za posetioce je besplatan.