Autor Tema: Zimsko pecanje!  (Pročitano 6303 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Zimsko pecanje!
« poslato: 23, 11, 2010, 10:43:13 pre podne »
 Skoro svima je poznato da je u zimskom periodu najtopliji sloj vode iznad samog dna. Upravo u tom sloju vode borave i kreću se sve vrste riba, čemu treba prilagoditi i tehniku varaličarenja, koja se obavlja povlačenjem varalice iznad samog dna, uz česte kontakte sa dnom. Za ovaj metod varaličarenja potrebna je dobra koncentracija i strpljenje. Na tekućoj vodi najčešće korišćene varalice pri voj metodi su džigovi pa je zbog njih ova tehnika i dobila naziv džigovanje.

Ako se ribolovac nalazi na obali, pre izbačaja džiga treba uzeti u obzir brzinu toka, dubinu, kao i vreme potrebno da varalica dotakne dno i dovede se pravilnom putanjom i potrebnom brzinom do željenog mesta. Kada je izbačaj izvršen, potrebno je osetiti dodir varalice sa dnom, koje se detektuje osećajem preko štapa ili po naglom opuštanju strune, što je znak za početak navođenja varalice na određeno mesto. Vođenje se počinje sa podignutim štapom i kada džig, nošen tokom, prođe nizvodno od ribolovca spuštanjem štapa ili odmotavanjem strune treba sprečiti izdizanje džiga sa dna, jer zatezanje strune znači da se džig kreće sporije od rečnog toka i da zbog povećanog otpora teži izdizanju. Održavanjem kontakta džiga sa dnom, varalicu treba dovesti u identifikacioni prostor grabljivice, odnosno u zonu napada. Ovom tehnikom imitiramo ranjenu polu živu ribu koja predstavlja lak plen za grabljivicu.
Prilikom vođenja i navođenja u zonu napada grabljivice, potrebno je izazvati nadražujući efekat, koji se postiže laganim podizanjem varalice za nekoliko desetina centimetara i jednakim spuštanjem, uz povremene kontakte sa dnom. Inače, kontakt sa dnom treba izbegavati i on se obavlja samo radi orjentira. Vrsta i težina džiga moraju biti precizno odabrani, odnosno prilagođeni uslovima u kojima lovimo, dubini vode i brzini toka.
Osnovu džigova čini udica sa olovnom glavom, pri čemu je telo od plastike ili silikona. Izrada džigova je jednostavna, što ih čini 40 do 50 puta jeftinijom varalicom od voblera. Česta kačenja za prepreke i kidanja varalice su neminovna u dubinskom vođenju varalice, ali zbog niske cene džiga to ne predstavlja problem kada se treba odlučiti za varaličarenje na terenima visokog rizika, kao što su potopljena stabla ili kamenjari. Na našim vodama najčešće su u upotrebi dva modela džiga „Tail“ (tejl) i „Shad“ (šed). Tejl je varalica od meke plastike crvolikog tela sa repom u obliku znaka pitanja. Pre upotrebe kroz telo se provuce udica tako da rep ostane slobodan. Neki tejlovi bolje i izazovnije radi ako su navučeni na udicu tako da luk ili krivina udice bude kontra okrenut od krivine repa, a neki su izazovniji obrnuto navučeni, tako da krivina udice prati krivinu repa. Idealan rad ovih varalica možemo podešavati blagim zakretanjem tejla oko udice. Njihov rad treba proveriti u plićaku gde ga vidimo golim okom. Za idealan rad tejla potrebno je da i njegov rep bude ravan, a ne iskrivljen što je uzrok dužeg stajanja u kutijama i kesama. U tom slučaju potrebno je samo da iskrivljeni tejl stavimo u poluključalu vodu i nakon par sekundi barenja izvaditi i postaviti na ravnu površinu. Tako ga ostavite da stoji 7 dana, nakon čega je spreman za upotrebu. Šed je varalica u obliku ribice sa spojlerom na repu. Izrađuje se od meke plastike ili silikona i natiče se na udicu tako da radni deo repa ostane slobodan. Od dužine i debljine radnog dela površine i ugla papuče, kao i žilavosti materijala, zavisiće i visina frekfencije i amplitude vibracije. Neki ribolovci više koriste šedove, neki samo tejlove. Moje je mišljenje da treba posegnuti za što češćim menjanjem varalica, jer tako menjamo i vibraciju koja tog dana nije privlačna za grabljivicu.

izvor....Vladimir
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:08:50 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #1 poslato: 23, 11, 2010, 13:05:09 posle podne »
deda moracemo to prakticno , al moram da kupim neki osetljiv stap ...

Van mreže petar_kozic

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 920
  • Pol: Muškarac
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #2 poslato: 23, 11, 2010, 13:39:53 posle podne »
Imas u Formax storu lepe i kvalitetne formax stapove za varalicu. Ja kupio 2 komada, za mene i matorog prosle godine. Prezadovoljan sam.



Eto i Deda ima popust.  :smile:

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #3 poslato: 23, 11, 2010, 14:09:29 posle podne »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže petar_kozic

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 920
  • Pol: Muškarac
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #4 poslato: 24, 11, 2010, 21:16:33 posle podne »
Da, tako nesto je super.

Cini mi se da je i moj takav.

Samo jednu masinu laganu varalicarsku i nema brige. Matori moj ima shimano katana-u i ekstra je.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #5 poslato: 10, 12, 2010, 10:28:40 pre podne »
YU-FITNESS


 Leti smo pretrazivali kamena uzvisenja preko kojih voda ubrzava i aerise se. Ta toliko atraktivna letnja mesta zimi su cista propast, jer tada je tu voda najhladnija i najbrza, a smudj u isto vreme izuzetno racionalise svoju aktivnost. Promene konfiguracije dna su mesta koja neodoljivo privlace smudja, ali moramo razlikovati njihovu "podobnost" u zavisnosti od vremena godine i vremenskih uslova. Omiljeni "kamenjari" mogu zimi biti dva sasvim suprotna pola nasih pecaroskih zelja. S jedne strane takva mesta mogu biti previse hladna, s druge gotovo idealna. Kojem ce se od ta dva carstva prikloniti "nas" kamenjar zavisi ne samo od njega vec i od brzine protoka vode preko njega, dubine, kolicine kamenja i slicno. Idealan kamenjar za zimski ribolov smudja izgledao bi ovako: iza pojasa proredjenog kamenja pruza se pescano dno limana, preko kojeg voda jedva tece. Na takvim mestima bela riba stvara svoje krtoge pa su to mesta na kojima se prikrada i smudj. Obicno se na takvim mestima, naspram samog spica kamenjara nalazi rupa posle koje strujanje vode posustaje. Krupniji primerci smudja se upravo tu ustremljuju na plen koji je skroviste potrazio u toj rupi, dok se sitniji primerci love kada se pretrazuje uzvodniji deo kamenjara. Vrlo je bitna i dalja okolina kamenjara koja moze znatno uticati na kolicinu ribe. s ****a koja se nalazi nizvodno od mesta na kome lovimo u mnogome moze uticati na brzinu toka na kamenjaru. s por usporava tok i odbija maticu reke dalje od obale. Ovo se moze vrlo dobro osetiti kada tuda provlacimo varalice, jer nam ih voda znatno slabije nabija u obalu. Dakle, na ocenu povoljnosti nekog kamenjara za zimski ribolov smudja veoma je bitna njegova okolina. Glinena ili pescana, ispregradjivana obrusenim stablima, prepuna podvodnim "stepenicama" (brinama), limanima, takodje su atraktivna zimska mesta za lov smudja. Da bi se na ovakvim mestima ulovio smudj potrebno je veliko iskustvo, znanje i strpljenje. cesto se desava da na 50 metara od obale koja je gusto ispregradjivana potopljenim stablima nema smudja ili je tu samo svratio, onako u prolazu, bez namere da nesto prezalogaji. S druge strane cesto cete na smudja naleteti kada pecate na delu obale koja je na izgled besprekorno cista (bez prepreka), a na njoj nabasate na stara potopljena stabla, gusto rasporedjena na relativno malom prostoru, koja se tesko uocavaju i po najnizem vodostaju.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #6 poslato: 10, 12, 2010, 10:35:04 pre podne »
INFORMACIJE IZ RIBLJEG ZELUDCA!



Pregledom sadržaja želuca kod ulovljenih riba možemo dobiti niz korisnih informacija, na osnovu kojih možemo planirati naredni izlazak na vodu ili dalji tok ribolova. Kod ribolovaca-mušicara to je uobicajeni nacin da saznaju cime se riba u tom trenutku hrani. Varalicari retko vrše analize prilikom ribolova i najcešce uvid u sadržaj želuca imaju prilikom cišcenja ribe. Analizom sadržaja želuca može se ustanoviti vreme hranjenja ribe, cime se hrani, na kojoj dubini i na kojim mestima. Ako je u želucu polusvarena ribica ili je sadržaj neprepoznatljiv, to znaci da smo u ribolovu bili u pravo vreme, kada riba pocinje da se hrani. Cela nesvarena ribica je znak da se riba pre nego što je ulovljena hranila, što znaci da je ribolov trebalo otpoceti ranije. Vrsta progutane ribice nas može uputiti na mesto na kome grabljivica lovi i to zahteva poznavanje staništa i ponašanja sitnih vrsta riba koje im služe kao hrana. Peš ili balavac su znak da se riba hranila pri dnu, a beovica nas upucuje da se pir obavio na površini ili neposredno ispod nje. Ako u želucu nademo polusvarenu ili prepoznatljivu suncanicu, bandara ili crvenperku, jasno je da je grabljivica neko vreme provela u stajacoj vodi u kojoj se i hranila. Na osnovu informacija o dubini i mestu boravka grabljivice može se odrediti metod ribolova, a vrsta i velicina nadene ribice su od znacaja za izbor vrste, velicine i boje varalice. Pregledom želuca smudeva hvatanih profesionalnim alatima ustanovljeno je da je osnovnu hranu smuda predstavlja beovica (66 procenata), zatim slede krupatica, balavac, bodorka i cikov. Na osnovu toga se može zakljuciti da se smud hrani tamo gde ima najviše beovice, a to su priobalje, srednji slojevi i površina. Kako po danu smud na takvim mestima ne boravi, namece se zakljucak da je njegovo vreme ishrane noc, svitanje i sumrak. Istraživanjem je takode ustanovljena i ispunjenost crevnog trakta po sezonama: prolece pun želudac 10,9%, jesen 13,2% i zima pun želudac 2,3%. Iz ovoga je ocigledno u kom periodu se smud najintenzivnije hrani i koji deo godine je najbolji za uspešan lov.

 



Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #7 poslato: 10, 12, 2010, 10:50:42 pre podne »
Bravo Deda, dobri tekstovi, pogotovo prvi.  :good:

 :drinks:

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #8 poslato: 10, 12, 2010, 10:58:46 pre podne »
Bravo Deda, dobri tekstovi, pogotovo prvi.  :good:

 :drinks:


Kada te pohvali majstor kao ti onda prija!!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže bugi

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 643
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #9 poslato: 10, 12, 2010, 11:11:54 pre podne »
 :good: dobro napisano

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Zimsko pecanje!
« Odgovor #10 poslato: 10, 12, 2010, 11:13:05 pre podne »
Deda, nisam ja neki veliki majstor, nego samo solidan pecaroš. Ali opet godi... he he he  :yahoo:
Definitivno šablon koji je opisan u tvom postu opisuje najbolja zimska mesta za pecanje smudja u Apatinu, a samim tim i bilo gde drugde!

 :drinks: