Autor Tema: Radical Bay 8000 - Catamaran  (Pročitano 4035 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Radical Bay 8000 - Catamaran
« poslato: 12, 11, 2010, 18:08:22 posle podne »


Prilično jednostavan katamaran, jer je opremljen specijalnom oputom. Na svakom trupu nalazi se karbonski jarbol od 8,5 metara bez pripona i zaputke. Kontrola jedara je sukladno tome vrlo jednostavna, ali s vrlo visokim performansama. Prva testiranja brodograditelja pokazala su kako katamaran lako postiže prosječnu brzinu od 12 čvorova s maksimalnom od +20 čvorova, što uopće nije loše za katamaran od 30 stopa! Proizvođač katamaran je Radical Catamarans Company iz Virginie, SAD, a cijena mu je 119.000 US$.

Katamaran s Bi-plane oputom, ili "bi-cat", otvara nove uzbudljive mogućnosti u svijetu katamaranskog jedrenja. Jeff Schionning iz Schionning Designs u Australiji projektirao je modele Radical Bay 8000 i 1060. Njegova neukalupljena razmišljanja proizvela su plovilo koje će donijeti novu razinu zadovoljstva u jedrenju.

Radical Bay plovi na uskim asimetričnim trupovima koji lako prolaze kroz vodu. Spojeni su s tri aluminijske grede koje omogućuju odvojen prijevoz. Centralna sekcija je sva u mreži osim krute palubne sekcije od srednje do krmene grede, Potpuna kruta paluba je opcija.




Radical Bay potpuno je izrađen iz epoksi stakloplastike s jezgrom iz pjene, uz upotrebu vakuumske tehnologije laminiranja za što čvršću konstrukciju i smenjenu težinu. U trupovima postoji više vodonepropusnih komora u pramcu i krmi, čineći katamaran vrlo sigurnim.

Bi-plane oputa sastoji se iz dva karbonska jarbola bez pripona i zaputke s fiksnim bumovima. Njena najveća prednost je sigurnost. S dva jarbola centar težišta je značajno snižen, onemogučujući virtualno prevrtanje katamarana. Postoji samo jedan vinč, a on se primarno koristi za podizanje jedara. Jednom kada su jedra podignuta bum nosi sav teret, sve što je potom potrebno je namjestiti kut. Ne postoje dizajnirana jedra, pa bi određeno eksperimentiranje moglo pokazati neke zanimljive opcije. Klizne peraje povećavaju performanse jedrenja u vjetar, a 'kick-up' kormila (automatski se podižu kod udarca) omogućuju pristup plitkim vodama.





nauCAT©
Foto: Radical Catamarans Company

TEHNIČKI PODACI
LOA:   26'40 ft
Dužina preko svega:   8,00 m
Širina:   5,76 m
Gaz:   0,30 m
Deplasman:   1.100 kg
Spremnik goriva:   20 ltr
Spremnik vode:   50 ltr
Broj postelja:   3
Površina jedara:   41 m2
Motor:   9 KS
Maksimalna brzina:   20 čv
Krstareća brzina:   12 čv
Cijena (bez poreza):   119.000,00 USD