Autor Tema: Riblja čorba  (Pročitano 28729 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Odg: Riblja čorba
« Odgovor #15 poslato: 15, 03, 2010, 18:45:14 posle podne »
pa to sa saranim je glavni kuvarski trik koji mu ustvari i daje aromu
naime saran se pred sam kraj svoga jadnog zivota toliko iskenja da kulinar koji ga je koristio za mesanje ima tu privilegiju da oseti taj jedinstven ukus :good:

Ti baš moraš da mi zgadiš omiljeno jelo. :bad:

Van mreže igorbos

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 417
  • Pol: Muškarac
  • Mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara.
Odg: Riblja čorba
« Odgovor #16 poslato: 15, 03, 2010, 19:26:08 posle podne »
Malo ima brkanja pojmova,pitao je za riblju corbu i u nju se stavljaju samo komadi ribe,iskljucivo.Riba kad se prokuvava i melje to je fis paprikas i ne brini Zortere za tog zivog sarana,ni corba ni fis se ne mijesaju,nikad,nego uhvatis kotlic za rucku i vrtis lijevo-desno.Prijatno!    :good:
Igor

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Odg: Riblja čorba
« Odgovor #17 poslato: 15, 03, 2010, 19:29:16 posle podne »
Igore, slažem se, ali zahvaljujući ovom baksuzu, kad god budem jeo riblju čorbu ima da se setim njegovog posta. :superstition:

Van mreže banemasulovic

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 85
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Riblja čorba
« Odgovor #18 poslato: 19, 03, 2010, 12:36:32 posle podne »
Primetih ovu temu pa i ja da bacim recept dunavskih alasa koji kuvaju riblji paprikas.Navodno paprikas se pravi na podrucju od Baje (Madjarska)-do Bogojeva
Na kilogram ribe stavlja se litar vode,ravna supena kasika (prilagoditi ukusu vecine) soli,kasika uz vrh aleve paprike (domaca ne kupovna)i ravna kasika ljute (biti oprezan sa ljutinom).Neki stavljaju dodatak za riblju corbu moze a ne mora.Ociscenu ribu nasecenu na komade,zajedno sa mehurom i ikrom ako je ima staviti u kotlic dodati sitno seckan crni luk (neki ga pasiraju ili rendaju)dodati propisanu kolicinu vode i staviti na jaku vatru.(juneci na slabu riblji na jaku)Kada prokljuca dodati so alevu papriku i kuvati na jakoj vatri 30-35 minuta.Pred kraj na oko 15 minuta dodati casu belog vina ili kuvanog paradajza da se riba ne raspadne.Inace po coveku stavljam 1/2 kg ribe puta broj ljudi pa puta sve ostalo.Za najbolji paprikas idu som smudj saran stuka +sitna riba ali ne mnogo.Odnos je 70% sarana a 30% ostale ribe.Normalno testo je neizostavno i spriceri beli ladni al mlogo.