E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Утапање не изгледа као утапање

(1/1)

Профа:
Drowning Doesn’t Look Like Drowning

Утапање не изгледа као утапање

Јесте ли икада били свједок утапања? Да ли  би га препознали да се дешава крај вас?
Наутичари своје вријеме проводе константно на или око воде, тако да је препознавање утапа ли се неко судбоносна вјештина. Према Mariu Vittoneu, поморском специјалисти за сигурност, утапање нимало не изгледа као оно које видимо на телевизији. Тако да треба научити како га препознати, јер тиме можете спасити живот.
 У свом одличном чланку Mario Vittone објашњава:

Нови скипер скочио је из кокпита, потпуно обучен, и заспринтао кроз воду. Као некадашњи тјелохранитељ, непрестано је држао поглед на својој жртви када се устремио према пару који је пливао између свог усидреног брода и плаже.
'Мислим да он мисли да се ти утапаш-давиш,' рекао је супруг својој жени.
Међусобно су се прскали и онда је она вриснула, но сада су већ стајали на пјешчаном спруду у води дубокој до врата.
'Добро смо, шта он то ради?' упитала је, већ помало озловољено. 'Добро смо,' викнуо је супруг гласно, настојећи га одгурнути валом, али његов је скипер наставио пливати снажним замасима.
'Мичи се,' дрекнуо је док је спринтао између запањених супружника. Непосредно иза њих, ни 3 метра даље, њихова се 9-годишња кћер утапала. Сигурна изнад површине воде на рукама скипера, бризнула је у плач, 'Татице.'
Како то да је овај скипер знао – с удаљености од 15 метара – оно што отац није могао препознати с једва 3 метра?

Утапање није дивље, с прскањем и позивом у помоћ како то већина људи очекује. Скипер је стручно истрениран како препознати утапање уз вишегодишње искуство. Отац је, с друге стране, учио како утапање изгледа гледајући телевизију.

Ако вријеме проводите на или око воде (а то смо сви ми), тада морате бити сигурни да ви и ваша посада знају што гледати кад год нетко уђе у воду. Док није плачљиво узвинукла 'Татице', цурица није пустила ни глас.
Као некадашњег спасиоца обалне страже, ова ме прича уопће није изненадила. Утапање је скоро увијек наоко тихи инцидент. Комешање, прскање и викање које драматично показује (телевизијско) утапање, учинило је да очекујемо нешто што ћемо ријетко видјети у стварном животу.

Инстинктивна реакција утапања - тако је то назвао доктор Францесцо А. Пиа – је оно што људи чине како би избјегли стварно или могуће гушење у води. А то не изгледа како то већина људи очекује. Ту је врло мало прскања, нема комешања, викања или звања упомоћ било које врсте.

Да схватите како тихо и недраматично изгледа утапање, размислите о овоме:

То је други узрок случајне смрти дјеце до 15 година старости (одмах иза саобраћајних несрећа). Од око 750 дјеце која ће се утопити слиједеће године, половина ће се утопити на мање од 25 метара од родитеља или осталих одраслих особа. У 10 посто случајева тих утапања одрасли ће их заправо гледати, без да схватају што им се то догађа.

Утапање не изгледа као утапање – пише Др. Пиа у једном чланку магазина обалне стрaже 'On Scene Magazine'…


Извор: http://mariovittone.com/2010/05/154/
Извор:www.naucat

LSI:
Zanimljiv tekst ali mu ne dostaje ono glavno - a kako to izgleda kada se neko davi?
Na šta to treba obratiti pažnju?
Kako zaključiti da se neko davi pre nego što bude kasno?

Профа:
Наставак је био на линку који сам оставио али... http://mariovittone.com/2010/05/154/

Утапање не изгледа као утапање – пише Др. Пиа у једном чланку магазина обалне страже 'On Scene Magazine', описујући инстинктивну утопљеничку реакцију:

1. Ако изузмемо ријетке околности, утопљеници су физиолошки у немогућности викати за помоћ. Респираторни систем намијењен је дисању. Говор је пропратна функција. Прије говора мора се извршити пуни уздах.

2. Утопљеникова уста наизмјенично тону и поновно се појављују на површини воде. Уста утопљеника нису довољно дуго изнад површине воде да би издахнуо, и звао за помоћ. Када су утопљеникова уста изнад површине, она брзо удишу и издишу јер њихова уста почињу тонути испод површине воде.

3. Утопљеници не могу махати за помоћ. Природа их инстинктивно присиљава да руке пружају бочно и притишћу површину воде према доље. Притискањем површине воде утопљеници добивају узгон како би устима могли дохватити ваздух изнад воде.

4. Током инстинктивне утопљеничке реакције, утопљеници не могу својевољно контролисати кретање руку. Физиолошки, утопљеник који се копрца на површини воде не може се престати утапати и својевољним покретима звати за помоћ, пливати према сапасиоцу или дохватити комад спасилачке опреме.

5. Од почетка до краја истинктивног утопљеничког нагона људско тијело остаје усправно у води, без доказа о потпомажућем раду ногу. Осим ако их се спаси, утопљеници се могу борити на површини воде од 20 до 60 секунди прије него потону. (Извор: On Scene magazine : јесен 2006.).

То не значи да људи који вичу за помоћ и ламатају рукама нису у стварној невољи. Понекад то претходи инстинктивном утопљеничком нагону, али углавном овакав вид стреса од воде не траје дуго – но за разлику од правог утапања, ове жртве још увјек могу помоћи у властитом спашавању. Они могу зграбити сигурносни појас, уже и слично.
Пазите на ове друге знакове утапања:

● Глава дубоко у води, уста у висини воде
● Глава нагнута натраг с отвореним устима
● Очи стаклене и празне, у немогућности фокусирања
● Затворене очи
● Коса преко чела или очију
● Ноге висе вертикално без да се користе
● Форсирано дубоко дисање или тешко дисање
● Покушај пливања у одређеном смјеру али без напредовања
● Покушај окретања на леђа
● Љествичасто успињање, ријетко изнад воде

Зато ако неко од посаде брода падне у воду и све изгледа добро, немојте у то бити превише сигурни. Понекад су најчешће назнаке утапљања када то не изгледа као утапљање. То може само привидно изгледати да утопљеник иде кроз воду и гледа према палуби.

Један од начина да будете сигурни у то што се догађа је да особу у води питате да ли је у реду. Ако може одговорити, вјеројатно је. Ако само празно гледа у вас, највјеројатније имате мање од 30 секунди да дођете до њега. И запамтите, дјеца раде буку док се брчкају у води. Ако су тихи, отиђите до њих и провјерите зашто.
Прије скакања у воду људи требају бити подучени да морају провјерити дубину воде те да током активности у води не пију алкохол или неке лијекове које утичу на функцију свијести. Особе с неком болести којима пливање представља било какав ризик (епилепсија, шећерна болест, болести крвних судова и срца, поремећаји неуромишићне функције) требале би имати додатан надзор за вијеме активности у води. Нико не би требао пливати сам и на усамљеним мјестима.

Mario Vittone     

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju