E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...

Nove tehnologije

(1/2) > >>

odissej:
U jednom stranom casopisu je izasao sledeci interesantan clanak:

                                            "  Tri obecavajuce tehnologije

Ima nesto lepo u obilazenju svoga broda na suvom,mnogi uzivaju negujuci njegove obline cetkama i bojama (sada mi je jasno zasto je brod uvek "ona"- "she" na engleskom) Ali, mozda ce i tome doci ubrzo kraj.Tri su nove tehnologije na horizontu.Prva su Nano boje,puno finije sa mikro cesticama koje se skoro idealno,na nivou molekula nanose i vezu za brod,odlicno ga cuvaju i vrlo dugo traju,godinama ,navodno.
Druga je unapredjena stara tehnologija.Nekada su se antialgini zvali "koper",sto ce reci bakar,ali to je odavno postalo ekoloski neprihvatljivo i skupo.Ali,nove "bakarne" boje tehnoloski su naprednije i nekoliko firmi i casopisa ih upravo testiraju,jer se tvrdi da traju 10 godina!
I na kraju,nezaobilazna elektronika.Izgleda da se na jednom ili dva mesta na brodu moze montirati mala sprava koja proizvodi ultra zvuk koji biljke i skoljke ne podnose,pa im ne pada napamet da se priblize vasem brodu.Ovo zaista zvuci originalno.Mislim da bih mogao ziveti i bez milovanja svoga broda u vreme mrazeva,vetrovitih i kisnih vikenda."
Vise info: www.coppercoat.net

SALE NB:
Sve je to lepo, ali barem ovu treću "tehnologiju" bi odmah trebalo zakonom zabraniti, a izumitelja zatvoriti i baciti ključ.
Mnoga morska i vodena stvorenja koriste ultrazvuk za komunikaciju i orijentaciju, kao kitovi na primer.
A glavni uzrok njihovog odumiranja je, pored prekomernog lova, upotreba raznih ultrazvučnih uređaja, sonara i slično. Baš zato ne podnose naše "signale", jer ih ti signali ubijaju. :nono: :nono:
Zato kitovi vrše onakva grupna "samoubistva", a posle se ispostavi da je to uvek u vezi sa pojačanom aktivnošću mornarice i upotrebe sonara i ultrazvuka. :suicide:

Ja ću radije i dalje da mazim svoj čamac, pa makar i na -20.

deda:
Tako je Sale!!!Meni camac na suvom,zbog farbanja,ali svaki cas odem pa lepo kupim burek, pa doruckujem,pa skuvam kafu,pustim muziku,iscejfim cigaru!!!Milina bozija!!!Samo fali da prodje bela ladja i kompletan uzitak!!! :drinks: :dance: :party:

Labud 1258:
Mnogi istinski ljubitelji Vode i Prirode na svojim ladjama NEMAJU ni radio jer zele da pobegnu od svakodnevice i uzivaju u miru i tisini. Ja nemam averziju prema novotarijama, jos uvek ( imam 29 god ) ali mi se ovo nikako ne dopada .

Koliko sam samo puta izmisljao izgovor da nesto cackam na ladji ...

SALE NB:
Uuuuu, ala sam sasekao čoveka! Izvini Odissey, ali baš nedavno sam gledao emisiju o kitovima i ultrazvuku, pa mi zazvonilo u glavi!
Ovo je tema "nove tehnologije", i stvarno, o tim novim lakovima sa nano tehnologijom sam nešto čitao- trebali bi da imaju gipkost i elastičnost pri svim vremenskim uslovima, tako da nema pucanja i propadanja laka. Baš za limenjake će to biti korak napred od "7 milja".
Verovatno će i cena da napravi isti korak..... :taunt:

A kitove i ekologiju da ostavimo za drugu temu, gde pripadaju :smile:   

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju