E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

ELEKTROMOTORI - da ili ne

<< < (2/23) > >>

Labud 1258:
Ima ih i kod nas :

http://www.formaxstore.com/kategorija/12

Kapetan:


Jedan od snažnijih modela u ENDURA seriji. Veoma tih i snažan motor sa dvokrakom elisom koja proizvodi max. potisak od 46 libri, što je dovoljno da bez problema pogoni 6,5 metarski čamac. Ima 5 brzina za pogon napred i 3 za nazad. Ergonomski oblikovana teleskopska upravljačka ručica. Glavna noseća osovina je od kompozitnog materijala velike elastičnosti i čvrstoće. Idealan električni motor za kanale, jezera i druge stajaće vode, t.j. svuda gde je neophodno da se krećete tiho i neopaženo priđete ribi.


koliko je to konja ?

Labud 1258:
Pogodi pitanje   :good:

Cini mi se da to nije lako izjednaciti, racuna se potisak

Ajde neko ko je probao.

Outboard Master:
elektro motori su dobra stvar za pecarose koji slepaju , nema buke motora i ide konstantno npr. 6 kmh i mozes dobro da izbalasiras brzinu plovila da npr. wobbler koji vuces lepo hoda / plese . posto je sa sagorevajucim motorima voziti tako polako i kostantno malo problematicno a i zbog buke motora.
jedena mana je akumulator, nisu ti motori ni pravljeni da bi se koristio normalan startni auto akumulator nego npr. AGM ili Gel-olovo posto su oni za duze upotrebe pravljeni a start akumulatori od auta na kratko vreme i mozes da brzo pokvaris taj akumulator sa E-Motorom.

Evo jedan primer/potrosnja E-Motora :

MINN KOTA Endura 30
trosi ca 8 ampera pri najmanjoj brzini. u navecoj do 30 ampera na sat.

Ajd da uzmemo jedan akumulator od 80Ah i vozimo ga pri najmanjoj brzini , potrosnja/voznja bi bila oko 10 sati . A pri najvecoj brzini oko 2,7 sati voznje.

e sad kako bi se snaga e motora mogla izracunati u ks to bi i ja voleo da znam  :)

zorter:
Mislim da je lako izracunati koliko je to ks ali to nije realno jer ta ks nije identicna sa snagom potiska.
12V X 10A = 120W = 0,12kW
1ks = 0,75 kW
sto znaci motor je snage (na skoro minimumu koriscenja) 0,12kW = 0,16ks
Znaci motor od 1,2kW = 1,6ks
Ali ne znam koji je stepen iskoriscenja tako da to nije prosta racunica kao ova.Ovih 0,12kW (0,16ks) bi trebalo da je nazivna vrednost a realna negde od 85-90% od ovoga. Isto tako je ne moguce da motor od 0,16ks pogoni camac skoro kao penta od 3-4ks.Kazem ne znam koji je odnos mehanicke snage i snage potiska.Mozda gresim u potpunosti  :sorry: ali mislim da je racunica slicna ovoj.Ako neko zna tacnu racunicu nek je iznese.Voleo bih i ja da saznam kako se tacno izracunava snaga e motora.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju