Njavazniji preduslov za uspesno pecanje na Dunavu,Savi,Tisi je odabir pravog mesta.Najbolja mesta po pravilu su mesta sa mnogo potopljenih panjeva,na takvim mestima uglavnom dobro radi saran,smudj,stuka,bela riba...Sto veci krs to je mesto izglednije,bez mnogo pokidanih udica,nema ni ribe.Posle panjeva,rupe u dnu,virovi i limani sa velikom dubinom vaze za odlicna mesta za soma u jednoj velikoj rupi na uscu sam pre 3 godine maznuo jednog od 20kg.Slika i klip ce biti okacena u trofejima.Odlicna mesta za smudja posebno te za sarana su kamenjari,naperi.
Posle mesta drugi jako bitan faktor je stanje same vode, mnogo mutna ili jako bistra voda veoma retko ili skoro nikad ne daju ribu,naglo variranje vodostaja je takodje preduslov za lose pecanje...
Odabir mamaca i pravilna prihrana su takodje bitni faktori,ali ako ste odabrali pravo mesto gde ima ribe,zavrsili ste 80% posla.Pribor naravno treba uskladiti prema vrsti ribe za koju ste se odlucili da pecate.Gledao sam kako pojedinci pokusavaju na 0.40 i udicu smudjarku da pecaju belu ribu,takodje i obrnuto na 0.20 i udicu za belu bacaju za sarana.Takodje sam mnogo puta gledao kako pojedine kolege pecaju na pescanim sprudovima,cekaju sarana ili soma,nikada nisam video da je tu neko upecao nesto konkretno,osim bucova na varalicu.Takva mesta zovem livada,znaci ribe na livadi slabo ima.Opet ponavljam pravilo No1 Dobro mesto!!!