Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Знате ли?

(1/1)

Профа:
Знате ли штa представља ова заставица?

Профа:
Знате ли штa представља ова заставица?

Несреће са страдалим рониоцима прије наутичке сезоне упозоравају да би наутичари, баш као и рониоци, требали познавати и придржавати се правила која ова заставица означава.

На жалост, постоји превише наутичара који појма немају што ова заставица заправо значи и плове пуном брзином преко ње као да је намјерно желе погодити.

Зато је ово мали подсјетник шта заставица за роњење значи и што захтјева од наутичара. Очигледно је, када се зове "заставица за роњење" да означава рониоце под водом у том подручју. Њена је сврха да се око ње створи зона сигурности. Колико та зона досеже далеко, зависи о локалним уредбама. У правилу се зона простире између 30 и 100 метара (на мору). А ако нисте сигурни, што даље од ње то боље. То није некакав комад смећа који ћете одгурнути. Рониоц би требао изронити на мање од једне дистанце од брода коју означава оваква заставица.

У принципу, све ово је академска расправа ако особа која је под водом не користи никакву заставицу. У том случају само треба чекати да се несрећа догоди, што је мала утјеха за неког ко прегази рониоца, јер ни у примисли није могао знати да ће неко изронити управо испред прамца његовог брода. Но и то је често двосмјерна улица, јер је питање којом брзином и на коликој удаљености од обале је дотични пловио у том тренутку. Често смо свједоци јурцања глисера (па и већих крсташа) у пуној брзини непосредно уз ограђени дио плажа и обала, само да буду виђени.

 
                                                                                                                          Извор: Boattest.com

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju