E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Контролна листа ванбродског мотора

(1/1)

Профа:
Контролна листа ванбродског мотора

Оваква корисна контролна листа коју је објавио британски RNLI требала би се наћи уз сваки ванбродски мотор.Било би одлично када би сваки власник имао једну пластифицирану.

Никада немојте упалити мотор ван воде ако прије тога нисте осигурали неку други довод расхладне воде.

Провјере прије старта

1. Стезне обујмице и сворњаци. Провјерите да је мотор добро и чврсто стегнут за крмено зрцало.

2. Гориво. Провјерите да је гориво свјеже, те да да ли га имате довољно за предвиђени пут, плус довољно резерве. Резервоар немојте препунити.

3. Уље. Неки двотакни мотори требају мјешавину уља и горива. Будите сигурни да користите бродско двотактно уље и да га мјешате у правилном омјеру. Неки двотактни мотори имају одвојен резервоар уља. Они такође требају адекватно двотактно уље. Четверотактни мотори имају унутарњи картер као аутомобилски мотори. Провјерите ниво с мјерном шипком и надопуните ако је потребно (ако је старо обавезно замјенити).

4. Команде. Окрените управљач од једног до другог крајњег положаја и команде гаса напријед-назад  како би били сигурни да исправно функционишу.

5. Пропелер. Провјерите да су пропелер и погонска нога слободни од свега што им може сметати, као што су остаци ужета, трава, риболвачки најлон или пластичне врећице.

6. Довод горива. Спојите довод према резервоару горива и мотору. Провјерите да је у добром стању и да негдје није сабијен.

7. Филтер горива. Опремљен је сепаратором воде/филтером, прегледајте здјелу филтера да у њој нема прљавштине или воде и осушите га ако је потребно.Ако је нопходно замијените исти.

8. На малим моторима с интегрсаним резервоаром  провјерите да ли је довод горива отворен.

9. Вентил резервоара. Отворите вентил резервоара у случају да га имате.

10. Батеријски преклопник. Ако је мотор спојен с бродским електричним системом, провјерите да све потребне склопке и осигурачи буду укључени.

11. Ако је опремљен дугметом за паљење, стисните га - старт.

12. Сигурносна узица. Ако мотор има сигурносну узицу, спојите је за прекидач гашења мотора, а други крај за зглоб, ногу или сигурносни прслук. Тестирајте како ради.

Након покретања мотора:
1. Одмах провјерите да постоји добар проток расхладне воде (ако не, провјерите да рупа није зачепљена).

2. Мотор добро загријте тако да ради на минималној снази прије него што кренете.

/www.rnli.org.uk Извор:nauCAT

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju