Autor Tema: BRODSKI RECEPTI  (Pročitano 6894 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
BRODSKI RECEPTI
« poslato: 24, 02, 2009, 15:42:42 posle podne »
ideja je da u ovu temu postavite vase recepte za jela koja se mogu jednostavno pripremiti u brodskoj kuhinji. molim Vas da pored nacina pripreme postavite i podatke o namirnicama i kolicinama potrebnim za barem 4 osobe.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #1 poslato: 24, 02, 2009, 16:09:01 posle podne »
Fusilli u belom sosu

Sastojci:

500g Barilla Fusilli, 1 glavica crnog luka, 1 cen belog luka, 100g pancete, 200g sampinjona, 200ml neutralne pavlake, 20ml mleka, 25g putera, maslinovo ulje, so, biber, persun, parmezan. Vreme pripreme: max. 30 minuta.

Nacin pripreme:

Sampinjone, pancetu, crni i beli luk sitno iseckati. U 2,5 litara posoljene kipuce vode skuvajte Fusille prema uputstvu (11 min). U zagrejani duboki tiganj, ili slican sud, sipati maslinovo ulje (3-4 supene kasike) da pokrije dno. Dodati crni i beli luk i proprziti dok ne pozuti. Dodati pancetu i nastaviti sa przenjem jos par minuta. Da vam luk ne bi zagoreo dodajte puter. Promesajte da se puter istopi i dodajte sampinjone. Dinstajte na laksoj vatri dok sampinjoni ne omeksaju i ne potamne. Uz mesanje, dodajte neutralnu pavlaku i sacekajte da sos ukuva. Sos razredite mlekom. Dodajte so i biber po zelji i zacinite sitno seckanim persunom. Skuvane Fusille dodajte u sos i promesajte. Servirajte uz ribani parmezan i hladno belo vino. Prijatno.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #2 poslato: 24, 02, 2009, 22:17:08 posle podne »
Durum raviole (jedno pakovanje dovoljno za dvoje za četvoro sve duplo) ili bilo koja testenina se skuvaju, klasika kao i uvek.

Za sos - pola glavice crnog nekoliko čena belog propržiti na maslinovom + so +biber.
kad se to proprži naliti 1/4 slatke pavlake (za dvoje) ili 1/2(za četvoro). Kad se zagreje ubaciti bilo koji buđavi sir (može neki najeftiniji recimo paladin koji se prodaje upakovan po sto grama) 100g (za dvoje) 200g(za četvoro). Kad se sve ovo otopi i postane kremasto preliti preko testa. Inače ovaj sos ide super i sa piletinom ili nekim drugim mesom. Odozgo naravno parmezan i  :dance:.

Malo jedino ovaj sir ne ide na brod ali sve jedno je buđav :skull:

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #3 poslato: 26, 02, 2009, 21:08:51 posle podne »
Kontinentalni rizoto

Sastojci:

300g pirinča, 400g pilećih prsa, 100g prošarane slanine, 1 zreli paradajz,  1 šargarepa, 1 crveni luk, pileća supa (najbolje u kocki), suvo belo vino, 100g putera, so, šareni biber, rendani parmezan. Vreme pripreme: 30 minuta.

Način pripreme:

Operite paradajz i šargarepu, odstranite semenke iz paradajza, očistite šargarepu, pa ih narežite na ne prevelike komade. Očistite pileća prsa od kostiju i hrskavice. Očišćeni crveni luk sitno narežite. Dinstajte luk i šargarepu polako na 50g rastopljenog putera i sa slaninom iseckanom na kockice, dodajte pileća prsa iseckana na kockice jednake veličine, malo soli i bibera, poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri. Nakon 10 minuta podlijte sa pola čaše vina i pustite da ispari.
Dodajte paradajz i nakon 2-3 minuta pirinač, podlijte kutlačom pileće supe. Smanjite vatru i kuvajte rižoto 20 minuta povremeno dodajući po potrebi pileću supu (ukoliko se pirinač previše zgusne).
Ugasite vatru, dodajte preostali puter, punu šaku rendanog parmezana i mešajte 3-4 minuta.
Poslužite toplo, ali ne vruće.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #4 poslato: 01, 03, 2009, 21:38:35 posle podne »
Kineska kajgana s račićima

Sastojci:

100g račića, 4 jajeta, 100g slatkog kupusa, 1 kašika prošeka, 1 kašika soja-sosa, 1 mladi luk, 25g đumbira, 3 kašike ulja, biber, so.

Način pripreme:

Ocedite račiće, pa ih poprskajte kašikom prošeka i kašikom soja-sosa. Kupus isecite na tanke rezance, a luk na kolutove. Kupus pržite na zagrejanom ulju dok sok ne ispari, pa dodajte luk, đumbir i račiće. Posolite, pobiberite i protresite tiganj (ne mešajte!). Jaja razlupajte direktno u tiganj. Kada se "kajgana" isprži sa jedne strane, okrenite je na drugu stranu da bi se ravnomerno ispekla.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #5 poslato: 01, 03, 2009, 22:27:37 posle podne »
Šta beše prošek :pioneer:

Van mreže espresso

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 726
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #6 poslato: 01, 03, 2009, 22:45:38 posle podne »
suvo belo penusavo vino. nije bas sampanjac. http://en.wikipedia.org/wiki/Prosecco
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #7 poslato: 18, 03, 2009, 19:47:29 posle podne »
Za ovo jelo potrebni su vam sledeci sastojci: 1 ili 2 krompira, jedna kesica paradajz corbe, nekoliko komada mini virsli ili jos bolje domaca dimljena kobasica i hleb.
Priprema: Iseckati krompir na kockice i skuvati ga u malo vise vode nego sto treba za pripremu corbe iz kesice.Kada je krompir skuvan dodati sadrzaj kesice i kuvati prema prilozenom uputstvu.Pred kraj dodati virsle ili jos bolje domace kobasice.Dok se jelo hladi hleb [ako je bajat] prepeci!PRIJATNO!!!!! :dance: :drinks:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže 11zodiac11

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 93
  • Pol: Muškarac
    • nautidan
Odg: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #8 poslato: 26, 07, 2009, 01:26:56 pre podne »
BRODET
Suncokretovo/maslinovo ulje
So
biber
persun
lorber
1,5 kg mesane ribe
4 cena belog luka
2 glavice crnog luka
100 gr paradajz soka ili paradajz sosa
2dcl belog vina (u jelo)
sirce

Priprema: na lagano zagrejano ulje dodati iseckani usitnjeni luk, a kad postane staklast dodamo naseckani beli luk. Doadati malo vode i paradajz sok. Ociscenu i opranu ribu stvaite u serpu, prelijte sa vodom da prekrije ribu, dodajte vino i malo sirceta, posolite, pobiberite i dodajte malo dodadka jelima osim persuna koji dolazi na kraju. Kuvati na laganoj vatri i ne mešati nego samo laganim kruznim pokretima okretati serpu. Pred kraj dodajte iseckanog persunovog lista ili iz kesice. Uz brodet kao prilog najbolje prija palenta ili ti kacamak a moze i bareni krompir. Brodet se na brodu kazu jede 3 dana.-rijatno. A da vino predhodno oladiti naravno.
Sve sto bacimo u vodu, vratice nam se u casi. nautidan

Van mreže daliborm

  • Brodski mali
  • *
  • Poruke: 5
Odg: ???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #9 poslato: 28, 12, 2009, 23:01:53 posle podne »
Evo jednog brzog i jednostavnog recepta, ako se hrana ne daj Boze zaboravi, sve se vec nalazi u prirodi oko vas:
1. Sakupiti puzeve(sto vise to bolje)
2. Pristaviti lonac sa vodom (moze Dunavska ili Savska). Kad baci prvi kljuc ubaciti puzeve i kuvati ih jedno 10-15 min. Vodu prosuti obavezno!!! i puzeve prebaciti u drugi lonac sa kljucalom vodom ili prokuvati novu. Kuvati dok stopalo puza ne bude makano( bice malo cvrsce nego sto je u zivom stanju) ali ne ljigavo.
Izvaditi i odseci stope( Oddisey ne brini puzevi su vec mrtvi). Zatim ih baciti na vrelo ulje i prziti(moze i u brasno pomesano sa solju) i naravno svi moguci zacini su dobrodosli. Super su i samo slani, ja sam ih takve probao prvi put i bili su super.

Ako ima interesenata mogu i objasniti recept za zablje batake i naravno zmije. :lol: :drinks: :aikido:
sa malim zakasnjenjem,bilo bi lepo da vidimo  i te recepte,za zablje batake i zmije

Van mreže kale

  • Brodski mali
  • *
  • Poruke: 1
Odg: ???: BRODSKI RECEPTI
« Odgovor #10 poslato: 31, 12, 2009, 16:07:52 posle podne »
suvo belo penusavo vino. nije bas sampanjac. http://en.wikipedia.org/wiki/Prosecco

Prošek je dezertno crveno suvo vino od suvarka (suvog grozdja raznih vrsta), a ovo sto si ti napisao je Proseko.