Autor Tema: Osnovna sigurnosna oprema  (Pročitano 13433 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Профа

  • Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 2156
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
Osnovna sigurnosna oprema
« poslato: 18, 05, 2010, 22:27:35 posle podne »

Osnovna sigurnosna oprema

Većina od nas koji smo prošli svoje tinejdžerske ili rane dvadesete godine, uhvatit će se za mobilni i diviti se njegovim sposobnostima koje smo mogli gledati u futurističkim filmovima samo koje decenije ranije. Ovaj uređaj veličine dlana može se upotrijebiti za slanje tekstovnih poruka, fotografiranje, slušanje muzike, spremanje podataka, kao GPS uređaj, pa čak i kao telefon.
No, da li ikada razmišljamo što se desilo s "osnovnom" opremom ukrcanom na naš brod? Jesmo li previdjeli temeljnu opremu koja nam – nakon što su svi dugmići ispritiskani i prekidači uključeni – pomaže da se ne osjećamo izgubljenim ili pomalo ogoljenim? Ako se hard disk pokvari, sklopovi postanu prevlažni a strujni se krug prekine – kako ćemo izvući vodu iz kaljuže? Kako ćemo održati naš kurs? Kako ćemo naći ulaz u zaliv kada nam zbog paralakse udaljeno kopno sliči neprekidnom zidu stijena i drveća?
Ovdje je djelomičan popis osnovne opreme koju treba imati na svom brodu ili, savršena oprema koju treba imati u svom pomoćnom čamcu kojeg vjerojato vučete po krmi, opremljenim staromodnim pouzdanim pogonskim sustavom kao što su vesla. Ima li smisla spakovati sljedeću opremu, ako ništa drugo barem da mirno spavamo, prije samog početka nove nautičke sezone?

1. Grabilica za vodu i ručna kaljužna pumpa – te su dvije stvari jeftini i učinkoviti alati za izbacivanje vode s dna broda. Ne samo što je plovilo maritimnije jer je suho, već se usput riješavate teškog vonja kojeg uzrokuje puna kaljuža. Bez obzira što je danas teško doći do nje, kaljužna pumpa koja nije mjenjala svoj dizajn 55 godina (da, proizvedena je 1955. u SAD-u) za te je stvari nenadmašna.

2. Zviždaljka – današnje plastične zviždaljke siguran su način da nekome privučete pozornost. Jedan ili dva zvižduka privući će oko nautičara koji ne gledaju kud idu. Mogu vas čuti, ako ne i vidjeti, ako je veliki mrak ili gusta magla; njome možete dozvati i osoblje u marini ako su na drugom kraju vezova. Zviždaljku svakako treba imati na uzici privezanoj za sigurnosni prsluk.

3. Dalekozor – jednoruki Horatio Nelson koristio je teleskop, koji mu je često pomogao da unaprijed odmjeri svoj plan protiv mnogih svojih protivnika. Mogao je vidjeti najbolji put kod približavanja nepoznatom kopnu ili utvrditi da li oblaci na horizontu donose nevolje. Dalekozor omogućuje puno bolje razaznavanje kopna i pomoći će pri navigaciji, omogućiti sigurniji ulaz u luku pri magličastom danu, smjerokaze koje je teško razabrati golim okom, te približavanje plovila čiji se kurs križa s vašim. Imati dalekozor na brodu također može pomoći kod potištenosti zvanoj metar premalo; dok sjedite na krmi svog brodića i gledate kroz njega naopačke, izliječit će vas od kronično deprimirajućih misli da trebate veći i duži brod.

4. Papirnate karte – nautičke karte pravo su remek djelo. Količina informacija koje su naizgled ezoterično oblikovane na jednom papiru tih dragulja, neizmjeriva je. Od magnetske kompasne ruže i stvarnog navigacijskog smjera, do minuta geografske širine koje se spuštaju po rubovima karte kako bi dobili točne udaljenosti i svih tih malih simbola svaki sa svojim značenjem i definicijom, nautička karta predstavlja sve što trebate da bi bili sigurni da ćete doći od točke A do točke B bez da se izgubite na tački C...

5. Kompas – na virtuelni ili ručni GPS već pravi magnetski kompas koji se vrti i pluta u ulju i ne treba baterije. Tako je staromodan a još uvijek suvremen, jer zamislite, ova navigacijska sprava radi na principu nevidljivih sila koje ne možemo vidjeti ni stvarno razumjeti. Bez obzira gdje ste ili kuda idete, ako idete u krug on će vam uvijek označavati u kom je smjeru sjever. Samo imajte na umu da u džepu gdje ga nosite ne bude magnetiziranih predmeta i pazite na magnetske varijacije u vodama po kojima plovite.

6. Blic svjetiljka – Danas ima blic svjetiljki bez baterija s ručicom koju pumpate kako bi okretali mali magnet koji stvara svjetlo; najnovije su LED svjetiljke koje troše toliko malo energije da se baterije praktično nikad ne isprazne. Ovako ili onako, to je neophodna spravica kada je na moru tako mračno da i najmanje svjetlo pomaže pronaći put, ili da nađete svoj negdje pod palubom zametnuti novčanik prije nego se sa sidrišta uputite na obalu. Pomoći će i da vas lakše lociraju u raznim situacijama, zlu ne trebalo.
Da, s ovom 'staromodnom' opremom moći ćete gledati karte i naći svoj kurs; s kompasom ćete se moći orjentisati; s grabilicom i ručnom pumpom imati uvijek suva stopala; vidjeti koliko vas je vjetar odnio od usidrenog broda dok veslate u svom tenderu, zviždaljkom glasno najaviti svoj dolazak i odaslati svjetleće SOS signale – sve bez baterija ili modernih uređaja u ruci; na stari dobar način.

IZVOR:nauCAT©
Профа