VALJCI
Od hleba, ili psenicnog ili kukuruznog brasna se pravi velik broj varijanti valjaka upotrebljivih u lovu svih vrsta saranske ribe, ali i nekih mesojednih vrsta, ili pasti!
VALJCI OD SIRA
Odlican je za lov mrene klena, linjaka, sarana i deverike. Napravite testo od psenicnog brasna i jaja, tanko ga razvijeta pa na njega stavite usitnjen zreli sir jake arome(gauda, chedar, parmezan...), savijete, zamesite, pa opet razvijete...ponavljate dok se dobro ne sjedini.
VALJCI OD MESA
Odlican mamac za ribe sa jakim osecajem mirisa, kao sto su mrena, cverglan, som, jegulja... Pravi se mesanjem jednog dela mesavine za sveze kobasice sa 2 dela psenicnog brasna ili prezle (umesto mesa kobasice moze se koristiti riblje brasno), dobro ga umesajte kako bi se masa sjedinila.
VALJCI OD KONOPLJE
Odlican mamac za belu ribu sa dobrim culom mirisa. Pravimo ga tako sto konoplju dobro usitnimo, pa dodamo pahulje pire krompira i psenicno brasno, u odnosu 1/3, 1/3, 1/3. Mesimo dok se ne sjedini, uz odgovarajucu kolicinu vode...
valjci sa paprikom: Dobar je mamac za deveriku, bodorku, crvenperku, ali i druge vrste. Napravimo testo od psenicnog brasna i jednog jajeta, pa dodamo aleve paprike, kako bi dobila crvenu boju i prijatan miris paprike.
valjci od kukuruznog brasna(pura): Najbolji,(po mnogima)mamac za svu belu ribu. Pravimo ga tako sto uzmemo 2 dela kukuruznog brasna , jedan deo kukuruznog griza, i jednu kasicicu secera. Izmesamo, pa ga prokuvamo par minuta u kipucoj vodi, a potom ga dobro izmesimo. Cuvati u vlaznoj krpi ili kesi kako se nebi susilo.
valjci sa krompirom: Dobar u lovu vecine bele ribe, slican je kao i pura. Uzmemo jedan deo psenicnog brasna i jedan deo pahulja pire krompira, dodamo malo vode, dobro umesamo, i spustimo smemu u kljucalu vodu, par monuta kasnije izvatimo i izmesimo ga dok je jos toplo.
valjci sa vanilom i anisom: Dobro jr za sve vrste saranskih riba. Sredinu mekog belog hleba zamesite sa malo pahulja pire krompira(uz odgovarajucu kolicinu vode). Umesati jednu kesicu vanilinog secera, pa staviti par minuta u kljucalu vodu sa kasicicom zrna anisa. po vadjenju dobro umesati i staviti u plasticnu kesu.
valjci sa limunom: Dobar mamac za vecinu bele ribe, posebno babuske. Uzeti sredinu hleba, dok je jos vruc, razviti ga i na njega narendisati koru limuna, sve to dobro umesiti i staviti u vlaznu krpu do pecanja.