Autor Tema: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA  (Pročitano 17679 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« poslato: 07, 05, 2010, 10:29:31 pre podne »
Mamci biljnog porekla su prosto ne zamenljivi u lovu bele ribe i svih drugih saranskih riba. Koliko je riba, barem toliko je i nacina spremanja i prezentacije ovih mamaca, ovde mozete pogledati neke najcesce...

KUKURUZ
 Kukuruz je kao mamac vrlo  jednostavan za pripremu i vrlo je efikasan, pa nije ni cudo sto je najzastupljeniji. Kukuruz stavimo 24h u vodu da omekša, a nakon toga ga kuvamo 30 milnuta. Po zelji sa raznim aromama(anis, vanilla, med...). Nu udicu kacimo 1 ili 2 zrna jednom ih probivsi udicom, ili pak “na dlaku”, kada na konac koji visi neposredno pod udicom stavimo zrno/zrna. Odlican je mamac za sarana, deveriku, jaza, babusku, linjaka, mrenu...

KUKURUZ SECERAC


 Kukuruz secerac se koristi presan, tj. termicki neobradjen, ali se moze I prokuvati ili drzati u nekoj aromi radi jaceg efekta. Stavlja se jedno ili dva zrna, direktno na udicu. Skoro da i nema riblje vrste koja se neće uzeti secerac, uzimaju ga sve ribe koje imaju biljnu ishranu.
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:17:02 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #1 poslato: 07, 05, 2010, 10:33:07 pre podne »
PSENICA


 Psenica se koristi za lov vecine sitnije bele ribe. Priprema se tako sto se ostavi 12 sati da se natapa, a potom se kuva dok ne provri, I skida sa vatre. Montira se zrno ili dva pšenice na maloj udici i dugom tankom predvezu, a rado ga uzimaju jaz, mrena, bodorka, skobalj, babushka, crvenperka, klen…

KONOPLJA

 Konoplja sadrzi veliku kolicinu ulja i veoma je ostrog mirisa pa je stoga odlican mamac za vecinu bele ribe. Na udicu se stavlja zrno ili dva tako sto se jednostavno probode jedanput. Priprema se tako sto se ostavi 12 sati da se natapa, a kasnije se kuva dok ne provri. U ribolovu se koristi gotovo identicno kao i psenica.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #2 poslato: 07, 05, 2010, 10:36:11 pre podne »
TIGROV ORAH


 Za njega se tvrdi da je jako dobar mamac u lovu sarana, I da na njega ide I kada nece ninasta drugo. Tigrov orah se priprema tako sto se natapa 24h a potom se kuva oko pola sata. jedan je od najboljih mamaca za lov šarana. Koristi se tako sto se montira “na dlaku”slicno kao I boili.

GRASAK


Priprema se  tako sto se natapa 12h, a potom se kuva 30-ak minuta. Dobar je mamac za vecinu biljojednih vrsta, a cesto ga uzimaju amur, pa cak i tolstolobik. Jedini problem je sto je dosta mekan, pa ne smemo dugo cekati pre kontriranja, kako nebi bio skinut sa udice.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #3 poslato: 07, 05, 2010, 10:38:00 pre podne »
LESNIK

 Priprema se  tako sto se natapa 24h, a potom se kuva 30 minuta. Dosta je cvrst i krt, pa ga treba montidati na dlaku, poput boila. Pun je ulja, pa ga riba rado uzima zbog prijatnog mirisa.

TRAVA

  Zelena vodena trava, odlican je mamac za ribolov plovkom. Dobra stvar je ta sto kod ribolova travom prihranjivanje nije neophodno, jer je ona prirodna hrana u svom okruzenju. Prikupljamo je sa kamenja ispod slapa, gde je najvise ima. Najbolje je koristiti udice sa dugackim vratom, kroz omču između čvora i ušice provedite dugački snop trave, stegnuti i zatim 2 - 3 puta uvrtite travu oko vrata udice.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #4 poslato: 07, 05, 2010, 10:42:36 pre podne »
BOILI

 Boili su tvrdo kuvane kuglice testa, ili kakve druge smese, slicne onima za valjke. Razliuju se od njih upravo po tom procesu obrade, kuvanju, po cemu su i dobili ime, eng. Boil=kuvati. Koriste se u lovu sarana, najcesce, ali i drugih saranskih riba, a u poslednje vreme cesto i u lovu soma. Postoji nebrojeno mnogo recepata za pravljenje boila, a ovde cemo pokazati nekoliko najcescih.
MESNI BOILI

 Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz jaje, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Izmesajte 50g kukuruznog griza(palente) , 100g psenicnog brasna , 50g ribljeg brasna, 50g sojinog brasna , 1 jaje, 50g kostanog brasna, 100g mlevenog keksa, 50g surutke u prahu,
1 kasicica arome krvi.

MESNI BOILI2
 Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz 2 kasike ulja, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Sastojci su: 2 kasike ulja, 50g ribljeg brasna, 100g brasna od skoljki, 100g psenicnog brasna, 50g kukuruznog brasna, 10g mleka u prahu, 100g preazle, 50g pahulja za pire.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #5 poslato: 07, 05, 2010, 10:45:08 pre podne »
KROMPIR BOILI

 Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz 1 jaje, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Sastojci su: 50g prezle, 1 jaje, 50g kukuruznog griza, 200g pire pahuljica, pojacivac arome i apetita(po uputstvu).
VANILA BOILI


Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz 2 jaja, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Sastojci su: 100g prezle, 1 jaje, 50g kukuruznog griza, 50g pire pahuljica, 50g brasna od semena konoplje, jedan pudding od vanile.

ANIS BOILI

Svi sastojci se mesaju prvo na suvo, a kasnije se dodaje malo vode, uz 2 jaja, kako bi dobili potrebnu konzistenciju za pravljenje kuglica. Sastojci su: 50g prezle, 1 jaje, 50g kukuruznog brasna, 50g pire pahuljica, mleveno seme anisa(5g), 50g mleka u prahu.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #6 poslato: 07, 05, 2010, 10:46:29 pre podne »
HLEB


 Hleb je najjednostavniji, i medju pocetnicima najrasprostranjeniji mamac, moze da pliva, tone, ili sporo tone, tj. da bude gotovo neutralan. Odlican je u lovu kedera, i druge sitne ribe, vrlo cesto je jedini efikasan nacin za lov vecine saranske ribe, a ‘ruza’ se odlicno pokazala cak i u lovu bolena. Koristi se na tri nacina: 1) gnjecena sredina hleba od koje pravimo kuglice zeljenih dimenzija i kacimo na udicu, pokrivsi njom vrh udice, 2) ‘ruza’, uzmemo komad sredine hleba, i jedan kraj snazno stisnemo prstima, dok drugi deo ostavimo, rastresit, ne promenjen. Kacimo ga kroz stisnuti deo, 3) kora hleba, koju kacimo tako sto otkinuti komad presavijemo na pola i tada pobodemo udicom.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #7 poslato: 07, 05, 2010, 10:52:15 pre podne »
VALJCI

 Od hleba, ili psenicnog ili kukuruznog brasna se pravi velik broj varijanti valjaka upotrebljivih u lovu svih vrsta saranske ribe, ali i nekih mesojednih vrsta, ili pasti!
VALJCI OD SIRA


Odlican je za lov mrene klena, linjaka, sarana i deverike. Napravite testo od psenicnog brasna i jaja, tanko ga razvijeta pa na njega stavite usitnjen zreli sir jake arome(gauda, chedar, parmezan...), savijete, zamesite, pa opet razvijete...ponavljate dok se dobro ne sjedini.


VALJCI OD MESA

 Odlican mamac za ribe sa jakim osecajem mirisa, kao sto su mrena, cverglan, som,  jegulja... Pravi se mesanjem jednog dela mesavine za sveze kobasice sa 2 dela psenicnog brasna ili prezle (umesto mesa kobasice moze se koristiti  riblje brasno), dobro ga umesajte kako bi se masa sjedinila.

VALJCI OD KONOPLJE

 Odlican mamac za belu ribu sa dobrim culom mirisa. Pravimo ga tako sto konoplju dobro usitnimo, pa dodamo pahulje pire krompira i psenicno brasno, u odnosu 1/3, 1/3, 1/3. Mesimo dok se ne sjedini, uz odgovarajucu kolicinu vode...

valjci sa paprikom: Dobar je mamac za deveriku, bodorku, crvenperku, ali i druge vrste. Napravimo testo od psenicnog brasna i jednog jajeta, pa dodamo aleve paprike, kako bi dobila crvenu boju i prijatan miris paprike.

valjci od kukuruznog brasna(pura): Najbolji,(po mnogima)mamac za svu belu ribu. Pravimo ga tako sto uzmemo 2 dela kukuruznog brasna , jedan deo kukuruznog griza, i jednu kasicicu secera. Izmesamo, pa ga prokuvamo par minuta u kipucoj vodi, a potom ga dobro izmesimo. Cuvati u vlaznoj krpi ili kesi kako se nebi susilo.

valjci sa krompirom: Dobar u lovu vecine bele ribe, slican je kao i pura. Uzmemo jedan deo psenicnog brasna i jedan deo pahulja pire krompira, dodamo malo vode, dobro umesamo, i spustimo smemu u kljucalu vodu, par monuta kasnije izvatimo i izmesimo ga dok je jos toplo.

valjci sa vanilom i anisom: Dobro jr za sve vrste saranskih riba. Sredinu mekog belog hleba zamesite sa malo pahulja pire krompira(uz odgovarajucu kolicinu vode). Umesati jednu kesicu vanilinog secera, pa staviti par minuta u kljucalu vodu sa kasicicom zrna anisa. po vadjenju dobro umesati i staviti u plasticnu kesu.

valjci sa limunom: Dobar mamac za vecinu bele ribe, posebno babuske. Uzeti sredinu hleba, dok je jos vruc, razviti ga i na njega narendisati koru limuna, sve to dobro umesiti i staviti u vlaznu krpu do pecanja.

Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7046
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #8 poslato: 07, 05, 2010, 10:59:27 pre podne »
Molim, obratite pažnju da kada pravite valjke sa sirom ili mesom, koristite samo sir i meso stoke za koju postoji dokaz da je hranjena isključivo biljnom hranom! :download:

Deda, šalu na stranu, ovo je baš lep podsetnik za pravljenje mamaca. :good:


Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7046
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #9 poslato: 07, 05, 2010, 11:07:31 pre podne »
Uz ovu temu o mamcima, u prilogu je eksel fajl koji služi za proračun saasstava boila (odavno je to neko stavio na forum, ja prepisao, pa se sada setio, pa ko velim - hajde da ponovim).

Korišćenjem ovog proračuna, dobijate podatke o hranljivosti i ostalim svojstvima boila (iskreno, meni je malo zlo od tog preterivanja ali neki "profi" ribolovci bi sigurno rekli da je to veoma važno znati).

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #10 poslato: 07, 05, 2010, 11:27:48 pre podne »
Ja nisam pristalica boila iz prostog razloga sto svi ti dodatci isuvise komplikuju pecanje pretvarajuci ga u nauku!Pecanje to nikada nije bilo ali ako se uzme u obzir da vec godinama prodaja ribolovackog pribora(pogotovo saranskog) ima najveci rast prodaje u svetu onda nije cudo sto proizvodjaci izmisljaju sto-sta u cilju zarade!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže drazeta

  • Titelski sokozder
  • ****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #11 poslato: 07, 05, 2010, 23:55:22 posle podne »
Sta je tigrov orah i gde ima da se kupi?
ploviti se mora

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #12 poslato: 08, 05, 2010, 09:32:15 pre podne »
Mozes ga naci u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže igogitar

  • Oficir sa Malih Voda
  • ****
  • Poruke: 161
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #13 poslato: 08, 05, 2010, 14:31:07 posle podne »
Deda dozvoljavate li da ovo iskopiram na jedan mali forum kod mene vezan za lov i ribolov?
...Pa se snađi, svoju lađu nađi
il’ potoni, Bože me sakloni
međ’ zvezdama virova je mnogo
sve bih ade zagrliti mog’o...

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: PECAROSKI MAMCI BILJNOG POREKLA
« Odgovor #14 poslato: 08, 05, 2010, 14:42:44 posle podne »
Ja nisam pristalica boila iz prostog razloga sto svi ti dodatci isuvise komplikuju pecanje pretvarajuci ga u nauku!Pecanje to nikada nije bilo ali ako se uzme u obzir da vec godinama prodaja ribolovackog pribora(pogotovo saranskog) ima najveci rast prodaje u svetu onda nije cudo sto proizvodjaci izmisljaju sto-sta u cilju zarade!

Sa svim se slažem 99%.
1% u korist bojla je kad se peca na izrazito napadnutim vodama (uglavnom stajaćice), a kada se kroz bojlu prezentuje jedinstven ukus SAMO VAŠE HRANE. Tada na taj jedinstven ukus pecate samo vi! I tu je cela caka.

Na Dunavu šarandžije isto pecaju na bojle, ali tada koriste proverene ukuse na koje doleze SVI šarani.
Vrlo retko će neko u Dunav baciti 20/50kg bojli!da bi navikao šarana na ukus.

 :drinks: