Autor Tema: Vrbovača- ko zna?  (Pročitano 10060 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Radojković

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 193
  • Pol: Muškarac
Vrbovača- ko zna?
« poslato: 04, 05, 2010, 18:51:00 posle podne »
Rekoše mi da može da se nabere gljiva ili pečurka u ovo vreme na vrbama pa ako ima poznavaoca da objasne sta i kako i po mogućnosti neki recept. 

Van mreže ronac

  • Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • ******
  • Poruke: 919
  • Pol: Muškarac
  • Vucedolski vuk
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #1 poslato: 04, 05, 2010, 19:17:18 posle podne »
Zuta pecurka,raste na panjevima i vecinom oborenim stablima vrbe.Ubrati kad je mlada(ne sme da bude drvenasta)dok jos curi mlec iz nje,iseci sto tanje snicle staviti da malo odstoje u mleku,posoliti,uvaljati u brasno pa jaja i pohovati.Moze da se i dinsta na luku pa kao paprikas ili gulas.Prijatno  :drinks:
Lisica je najmudrija životinja, ali je njenih koža najviše na prodaju!

Van mreže budens72

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2397
  • Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #2 poslato: 04, 05, 2010, 20:20:03 posle podne »
Extra klopica, samo je bitno da je mlada...Ja je isečem na tanke šnicle i obarim u slanoj vodi,zatim iscedim i pohujem...
Dunav je moje more.....

Van mreže Radojković

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 193
  • Pol: Muškarac
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #3 poslato: 04, 05, 2010, 21:20:59 posle podne »
Malopre mi jedan rece da je pecurka crvenkaste boje ,a kako da znam da je mlada?

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #4 poslato: 04, 05, 2010, 21:44:58 posle podne »
Radojkoviću (i ostali), branje pečuraka traži veliko poznavanje.

Postoji mnogo jestivih pečuraka ali i onih koje su jestive samo jednom.
Te koje su jestive samo jednom često toliko liče na one koje zaista jesu jestive da čovek treba da bude veliki stručnjak sa "debelim" iskustvom pa da uoči razlike.

Postoje jestive koje menjaju boju na odredjeni način kada se zaseku ali zato postoje i veoma otrovne koje na isti takav način menjaju boju prilikom zasecanja.
Postoje jestive koje imaju suknjicu ("kecelju") oko stabla na odredjenoj visini ali postoje i otrovne koje imaju baš istu takvu suknjicu.

Da ne dužim - ako niste sasvim sigurni šta vidite ispred sebe, ne dirajte.
Pečurke treba brati samo u društvu iskusnih pečurkara ili ih kupiti na pijaci ili u supermarketu - samo tako ćete uživati u njihovom prelepom ukusu i hranljivosti.

Sve ostalo je igranje glavom.
Čak i kad prežive, ljudi dok su živi pamte bolove i patnje kroz koje su prošli zato što su pojeli pečurke za koje su bili "sigurni" da su jestive.

Van mreže budens72

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2397
  • Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #5 poslato: 04, 05, 2010, 21:49:09 posle podne »
Mora da bude meka i puna soka....nadam se da će slika pomoći....

Dunav je moje more.....

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #6 poslato: 04, 05, 2010, 21:51:54 posle podne »
Savjet: Gljive koje ste pripravili prvo ponudite punici, pa sko preživi znači da su više puta jestive :lol: :lol: :lol:

PAŽNJA!
Ovo je VEOMA nesiguran ako ne i pogrešan metod.

Poznato je da su tašte VEOMA žilave i gotovo neuništive!

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #7 poslato: 04, 05, 2010, 23:31:37 posle podne »
ljudi ne zezajte se sa pecurkama tu nema pomoci ako pogresite ...

Van mreže Radojković

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 193
  • Pol: Muškarac
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #8 poslato: 04, 05, 2010, 23:43:32 posle podne »
Nekada davno kao dete sam u okolini Valjeva brao gljive ili pecurke i tih nekoliko  vrsta sam dobro poznavao.Pre par dana mi drugar kaze za vrbovace a ja posto jedem sve sto mrda,gamize, pliva i leti sam hteo da probam pogotovo sto sam razumeo da je sada vreme za branje pa ajde da pitam.Hvala

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #9 poslato: 05, 05, 2010, 00:15:43 pre podne »
te sto znas i sto si brao do sada beri i dalje :) nemoj da se otrujes pu pu pu i posle bilo pogresna lsika bila  na forumu  :police:

Van mreže budens72

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 2397
  • Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #10 poslato: 05, 05, 2010, 09:22:35 pre podne »
Vrbovače ne možeš pomešati ni sa jednom drugom gljivom....

evo ova je malo duže stajala pa nije više za upotrebu jer je počela da se suši i otvrdla je...


Dunav je moje more.....

Van mreže Radojković

  • Dlakavi Čorbosrk
  • ****
  • Poruke: 193
  • Pol: Muškarac
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #11 poslato: 05, 05, 2010, 20:27:36 posle podne »
Hvala na odgovorima,slika mi  govori vise od reci...

Van mreže Zoran

  • Moderator
  • Kapitalac Dunavski
  • *****
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: Vrbovača- ko zna?
« Odgovor #12 poslato: 05, 05, 2010, 22:29:56 posle podne »


             Ako se vise ne budes javljao pojeo si pogrešnu.

PS. Šalu na stranu.Idi u branje pecuraka sa stručnjakom.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.