The world of sailing - Svet jedrenja > Tehnike

Skola jedrenja

<< < (2/4) > >>

broker975fx:
Kad ce nastavak  114

Dotle malo vratolomije

Kapetan:
CIKLON ... najbitnija stvar ... kao i frontovi ...


Što je ciklona?

CIKLONA je područje sniženog atmosferskog tlaka u odnosu na okolinu.
Osim pojma ciklona često se susrećemo i sa pojmom DOLINA, a radi se o uskom izduženom području sniženog tlaka koje je omeđeno područjima povišenog tlaka zraka.
Pad tlaka u središtu ciklone uzrokuje, tzv. gradijentnu silu koja nastoji ubrzati zrak iz rubnog područja prema centru. Međutim, čim zrak krene prema centru, zbog Zemljine rotacije javlja se Coriolisova sila, koja na našoj hemisferi skreće vjetar udesno (na južnoj polutci ulijevo-tamo se ciklone "vrte" u smjeru kazaljke na satu). Kada se gradijentna i Coriolisova sila uravnoteže uspostavlja se gotovo kružno jednoliko gibanje zraka oko centra ciklone. Takvo strujanje zraka naziva se geostrofički vjetar.


Ciklone se na sjevernoj hemisferi kreću u pravilu od zapada prema istoku, no moguća su i odstupanja od pravila. Posebice su, u prognostičkom smislu, interesantni slučajevi kada ciklona na svom putu stane i krene unazad, ponovno prema zapadu. Takvo gibanje se zove retrogradno. Praćenje kretanja ciklona je pokazalo kako one zimi putuju nešto južnije, dok se ljeti njihove putanje nalaze sjevernije, te da postoje i određene "staze" kojima ciklone najčešće putuju.

Tako npr "Genovska ciklona" može krenuti ili zapadnom obalom Italije, ili se dolinom rijeke Po prebaciti na Jadran te putovati duž njega ili se prebaciti preko Gorskog kotara ili Like prema Slavoniji te tamo produljiti preko Mađarske...

Ciklone prosječno žive 5 do 7 dana, ali je moguće da se ciklona na svom putu "obnovi" pa traje i dulje. Raspad ciklone započinje kada hladna fronta počinje dostizati toplu, te hladni zrak u prizemlju potiskuje topli u visinu. Time se zapravo stvara termodinamički stabilna situacija s jezerom toplijeg zraka u visini. Takav tip atmosferske fronte nazivamo okludirana fronta ili fronta okluzije, a ciklonu okludirana ili stara ciklona.

Kapetan:
AntiCiklon


to je anticiklona?

ANTICIKLONA je područje povišenog atmosferskog tlaka u odnosu na okolinu.
"Srodnik" anticikloni je i GREBEN, to je usko izduženo područje povišenog tlaka omeđeno područjima sniženog tlaka.Grebeni načelno uzrokuju prolaznu stabilizaciju vremena ili prerastu u pravu anticiklonu.
Anticiklone su područja povišenog zračnog tlaka između ciklona i u pravilu termodinamički stabilna, znači ako je anticiklona nad našim glavama možemo očekivati stabilno vrijeme, no ima i iznimki.
Kako je gradijentna sila u anticiklonama usmjerena od središta prema rubovima, to Coriolisova sila na sjevernoj hemisferi usmjerava geostrofičko strujanje u smjeru kazaljke na satu. Zato se anticiklone na sjevernoj hemisferi "vrte" u smjeru kazaljke na satu, dok se na južnoj hemisferi vrte obrnuto od kazaljke na satu.
Gradijentna sila je posljedica različitih tlakova, a smisao joj je izjednačavanje atmosferskog tlaka na cijelom području, dok Coriolisova sila je posljedica rotacije Zemlje.
Vertikalna ili uzlazna strujanja u području anticiklone nisu velika i zbog toga je otežan razvoj oblaka osim dnevne naoblake ili naoblake lijepog vremena.
Ako je anticiklona nastala na području okludirane ili raspadnute ciklone tada će zbog povećane vlažnosti zraka, te temperaturnih inverzija u njoj vrijeme biti "mlječno" uz smanjenu vidljivost te jutarnje magle. Kako se topli zrak spušta prema tlu inverzije nestaju, nebo postaje "plavije", vidljivost veća, a jutarnje magle sve kraće i rjeđe. Zadnjeg dana anticiklone, kada je topli zrak dosegnuo tlo vidljivost će biti maksimalna, udaljeni objekti i objekti na obzoru vrlo jasni, a nebo "kristalno" plavo. No, tlak je već počeo padati....

Kapetan:
koliko su Cikloni bitni mozete videti sada na primeru Crne Gore..

zoki novus:
Kakav cudan dijalekt kapetan koristi..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju