E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Farbanje metalnog camca-iskustva i saveti

(1/57) > >>

colonelo:
Uradi sam: Farbanje metalnih čamaca

Da bi lepo i kvalitetno ofarbali čamac treba raditi pažljivo, pridržavajući se uputstava proizvođača boje o pripremi površine, nanošenju i nameni boje. Pre upotrebe boju treba promešati. Mešanje laka (bezbojnog) nije preporučljivo jer time samo postižemo da nataložene nečistoće opet pomešamo sa lakom.
Kod primene dvokomponentnih boja, pre upotrebe treba dobro promešati osnovnu (A) komponentu, a zatim dodati katalizator (B) komponentu u određenom težinskom odnosu. Posle umešavanja komponenti dodati adekvatnu količinu razređivača koji zavisi od načina nanošenja (četka, valjak, špric...). Voditi računa o vremenu upotrebljivosti pripremljene smeše (naznačeno na ambalaži).
Četke treba da budu što kvalitetnije. Uvek koristiti što veću četku kojom se može dobro farbati. Prilikom farbanja, četku držati pod uglom od 45 stepeni, da ne bi ostavljala tragove. Valjak mora biti od prirodnog kratko ošišanog krzna. Naime, ako je krzno dugo, unosilo bi vazduh u premaz, što bi izazvalo mehuranje. Valjak od prirodnog materijala postojan je u jakim razređivačima koji sadrže dvokomponentne boje.
Nanošenje boje raspršivanjem daje premazu dobro razlivanje i ravnomeran sjaj, ali se postižu manje debljine i veći je rastur boje. Zato preporučujemo da se samo poslednji premaz nanosi raspršivanjem, a prethodne nanositi četkom i valjkom.
Pre početka farbarskih radova proveriti vremensku prognozu. Izaberite topao dan, bez vetra, sa temperaturom od 15 do 25 stepeni Celzijusa i maksimalnom vlažnošću do 70%. Vodite računa da ne dođe do kondenzacije vlage iz vazduha na pripremljenoj površini za farbanje ili na već obojenim površinama koje još nisu suve na dodir. Ako rosa padne na sveže obojeni čamac (suvo na dodir), premaz će izgubiti sjaj, a u gorim slučajevima pojaviće se krateri i pruge. Posebno su dvokomponentni premazi osetljivi na vlagu. Zato će vam investicija u jednostavnu polietilensku nadstrešnicu iznad čamca višestruko kompenzovati trud i troškove za njegovu primenu.
 
Pre nanošenja novog sloja premaza, prethodni sloj obavezno obrusiti brusnim papirom No 320. Za razređenje uvek koristiti odgovarajući razređivač. Poštovati vreme međuslojnog nanošenja premaza, naznačeno na ambalaži. Antivegetativni premaz preko dvokomponentnog premaza nanosi se u roku od 36 časova od nanošenja dvokomponentnog premaza.
Kod zaštite čamaca od aluminijumskog lima pre nanošenja preporučenog sistema zaštite, lim se mora odmastiti, a zatim naneti reaktivni premaz: WASH PRIMER.
Dok farbate, morate biti odeveni u odeću od sintetike, čistu i bez nabora. Vunena ili pamučna vlakna mogu biti uzrok defekata u premazu. Nemojte pušiti dok farbate. U cigareti koja tinja pri pušenju, a usled pirolize razređivača i drugih lako isparljivih sastojaka boje, stvaraju se otrovne supstance koje će vam brzo uništiti zdravlje.
Ako na palubi želite neklizajuću površinu, to se postiže tako što se preko sveže nanešenog prvog sloja POLIURETANSKOG LAKA pospe kvarcni pesak ujednačene srednje granulacije. Nakon 24 sata višak kvarcnog peska odstraniti finom metlom, a zatim naneti još jedan do dva sloja poliuretanskog laka.
     
     
Izvor: http://www.dnevnik.co.yu

drug_igrutin:
Meni sledi farbanje čamca pa mi je ova tema jako interesantna.
Obzirom da je korito koje trebam farbati pocinkovano, mislio sam da osnovni premaz bude WASH PRIMER.
Međutim, na sajtu Zorka color sam naišao na jedan zanimljivi podatak.
Naime preko WASH PRIMER-a se mogu nanositi sve boje osim dvokomponentnih epoksida.
Onda sam gledao za dvokomponentni poliuretanski lak, a one se nanose preko preko epoksi osnovne ili PUR PRIMER-a, koji nije predviđen da ide preko pocinkovanog lima.
Pa ajde odluči za koju varijantu da se opredeliš ! ! !

Može li kakav savet šta koristiti za pocinkovano korito?

captjerry:
Epoxy katran - balastin...fantasticna zastita...kad sam farbao camac i slucajno presao preko jednog dela gde nije trebalo, pokusao sam da skinem sa celicnom cektkom na busilici - nema sanse...

drug_igrutin:
Obzirom da nigde nisam naišao na odgovore na prethodno obrazloženu problematiku, nazvao sam tehničku podršku Zorke Šabac i evo informacija koje sam od njih dobio.

Za podvodni deo korita:
Preko pocinkovanog lima ( a pretpostavljam da je ista procedura i za aluminijum i sl.) obavezno je nanošenje Wash Primer-a, naravno na površine sa kojih su odstranjeni stari slojevi farbe, masnoća, prašina i td.
Nakon nanošenja Wash Primera, sledi nanošenje epoksi osnovne boje.
U tehničkom listu piše da se na Wash primer ne nanose dvokomponentne epoksidne boje, a dobio sam informaciju da to nije striktno zabranjeno, ali treba sačekati da Wash primer dobro očvrsne pa tek onda epoksid preko ( nisam pitao baš koliko tačno :( )
Preko epoksi osnovne nanose se najmanje dva sloja epoksi katrana i nakon toga Antialgin.
Jako je bitno da razmak između nanošenja drugog sloja epoksi katrana i Antialgina bude 24 h

Za čelična korita je sve isto samo što ide bez Wash primera, odnosno ide Epoksi osnovna na direktno na čelični lim.

Za nadvodni deo korita i nadgradnju:
Za pocinkovani lim takođe ide prvo Wash primer i makon njega može da ide poliuretan lak ( skuplje i kavalitetnije rešenje koje bi trebalo da potraje 10 - ak godina ) ili običan emajl lak ( dosta jeftinija solucija, ali slabijeg kvaliteta i treje tripa 1 eventualno 2 godine, što dugoročno gledano ispadne dosta skuplje).

Evo i fabričkih cena materijala, u Beogradu Roma ima sve njihove boje i cene su maltene identične fabričkim.

Wash primer      1 kg  551+PDV
Epoksi osnovna  1 kg  934 + PDV
Epoksi katran     3 kg 2549 + PDV
Poliuretan lak     1 kg  994 + PDV
Antialgin           1 kg 1218 + PDV
Emajl lak       0.75 kg oko 300 + PDV ( u zavisnosti od nijanse)

na kraju evo i njihovog linka, na kome ima tehničkih opisa za navedene proizvode i utrošak materijala.

http://www.zorkacolor.com/CO_index.asp?lang=1

Da i ovo da napomenem OBAVEZNO JE KORISTITI ADEKVATNI RAZREĐIVAČ ZA SVE PROIZVODE ! !

captjerry:
jedan proizvod..
imas u Roma farbarama...oko 2700/3kg, pokriva 4-5kvm...nanosi se do vodene linije na epoxy osnovni...samo sacekaj da temperatura bude par dana preko 10 stepeni, da se malo smanji vlaznost vazduha, na to su sve te boje osetljive...kad farbas treba da bude preko 8...
evo link:
http://www.zorkacolor.com/CO_index.asp?page=product&par=29

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju