The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva

Potapanje Prevrtanje plovila

(1/1)

skipper:
Najbolji i prvi način smanjivanja rizika od posledica nezgode je dobra priprema pre otisnuća na more. Većina nezgoda može se sprečiti na vreme. Čak i nesreće koje se pripisuju hiru prirode većinom su se mogle sprečiti da skiper nije prevideo prve znakove upozorenja, da nije donosio loše odluke ili je imao stručnost za upravljanje plovilom.

Mnoge nesreće koje se pripisuju grešci opreme takođe su se mogle sprečiti da se redovno održavala ili da su nedostaci otkriveni na vreme.

Za sprečavanje potapljanja ili prevrtanja plovila primenite ova pravila:

- Ne preopterećujte brod. Ravnomerno rasporedite i balansirajte težinu osoba i opreme u plovilu. Ključno je ne preopteretiti manje plovilo.

- Držite svoje plovilo na normalnoj brzini.

- Ako se sidrite, osigurajte sidreno uže/lanac na pramcu broda, nikada na krmi.

- Ne izlazite na more za vreme velikih talasa ili lošeg vremena.

Ako ste potopili ili prevrnuli brod:

- Ako brod pluta, pokušajte ga osposobiti za plovidbu. Ako ne možete, ostanite uz brod.

- Ako je brod prevrnut ili pluta, ostanite uz njega. Bit će vam oslonac u čuvanju snage za održavanje na površini. Ako je moguće, popnite se na dno prevrnutog broda. Važno je da je telo što više van vode ako je voda hladna.

- Ako brod tone ili ga more nosi od vas, ne paničite.

- Ako imate zaštitni prsluk za spašavanje, uverite se da je čvrsto stegnut, ostanite mirni i čekajte pomoć.

- Ako ne nosite zaštitni prsluk, potražite neki koji pluta na vodi ili ostale plutajuće predmete (prenosni frižideri, vesla, bokobrani, itd.) kako bi se oslonili na njih.

- Ako nema ničega za što bi se prihvatili, onda lagano plivajte ili jednostavno plutajte. Ako je voda hladna, bolje je plutati nego plivati, kako bi smanjili efekte hipotermije.

- Svaki bi član posade trebao biti pripremljen za slučaj de se odjednom nađe u vodi.To znači da bude prikladno obučen i da nosi prsluk za spašavanje. Mnoge su se nesreće s kobnim završetkom mogle sprečiti kod pada u more, da su žrtve nosile zaštitne prsluke.

 Puno puta je alkohol glavni krivac za nenadani pad u more.

- Ne naginjite se previše na malom plovilu.

- Ako je moguće, ne krećite se po plovilu. Ako baš morate, održavajte tri točke kontakta. To znači da svo vreme dve ruke i jedna noga ili jedna ruka i obe noge budu u kontaktu s plovilom.

- Sjedite samo tamo gde je to predviđeno. Ne sedite na ogradi, pramcu, krmi ili bilo kom području koje nije  za sedenje. Ne sedite na sedištima sa postoljem dok se plovi ili ako je brzina veća od one za manevre.

-Ne stojite u malom plovilu.

Ako netko od posade padne u more, potrebno je odmah:

- Smanjiti brzinu.

- Žrtvi baciti pojas za spašavanje .

- Okrenuti brod i pažljivo prići žrtvi, približujući se niz vetar.

- Ugasiti motor. Žrtvu izvući iz vode preko krme, držeći težinu broda u balansu.


Ako ste sami na brodu i padnete u vodu, ne paničite:

- Pokušajte se vratiti na brod. Koristite merdevine ili krmenu platformu na većim brodovima. Popnite se preko vanbrodskog motora ako je težina plovila pravilno raspoređena. Mala plovila traže više planiranja. Ne dovodite se u poziciju da mislite, "Volio bih da imam način da se vratim nazad..." Za takve situacije uvek treba imati pripremljeno uže .
- Ako se ne možete vratiti na plovilo, ostanite uz njega i čekajte pomoć. Držite se za plovilo kako bi sačuvali snagu. Ako imate sreće, uvek bi trebao u blizini biti neko ko će vam pomoći. Ako ste objavili svoj plan plovidbe, netko će primetiti da vas nema.
- Setite se, većina se nesreća može izbeći. Najbolji je način da se pripremite za takve situacije i da budete svesni mogućnosti da se nereća može dogoditi pre nego što krenete na more.

nauCAT©

Nemo:
Neki kazi da je to bila greska u kompu!!! A ko je mogao drugi da napravi da komp pogresi ako ne covek, neko je morao da napravi komp.

U 99% kriv je ljudski faktor, ne paznja, nemarnost, bahatost, ne odgovornost, nestrucnost.

podrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju