E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

SIDRENJE SAVETI

<< < (27/27)

broker975fx:
Jeb sidro to je stara skola, oni fensi elektro motori sto odrzavaju plovilo u mestu po zadatim gps kordinatama su zakon:)

Salu na stranu to bih bas voleo da vidim a posebno na reci:)

Drivee:

--- Citat: zankiki  15, 05, 2019, 10:23:47 pre podne ---Da li si ikad probao da tog livenog mačka vezuješ sa sva kanapa ili to teorija govori?

Ja sam jednom davno, dok sam bio mlad i voljan da probam svašta probao, i toliko se mrsi i prepliće da izgubi čovek volju za tim. Na kraju sam ga poklonio nekom.

--- Kraj citata ---

Koliko ja kontam, to se ne veze sa dva kanapa niti ja to tako vezem. Pogledaj sliku..
Znaci, taj kanapcic na vrhu vuce sidro gore a ako zapne, on puca i izvlaci ga ovaj glavni.

zankiki:
Aha, da, to već jesam radio, sa pvc šelnom (ili plastičnom vezicom, ili kako ko zove) umesto kanapa i stvarno radi posao...
Jbg, davno bilo, dok se vrati sve u sećanje...

To se u pricnipu radi da se usidriš za vreme pecanje i ne rizikuješ da izgubiš sidro.
Nije baš da se usudiš spavati, a da te za mesto drži samo tanki kanap ili pvc vezica, za spavanje bi ipak morao onako sa dva kanapa (tako je u stvari i predvidjeno, ali je baš zbog uplitanja neko i smislio ovaj sistem)

Misha D:
drugi kanap vezan za rupu ili alku na čelu sidra je moguće koristiti na dva načina i poželjno je to uvek raditi kada je nepoznat teren:
- privezati ga za ogradu i vaditi ga odmah sa potezanjem sidra i tada vam treba kanap dugačak kao i ispušteni lanac (oko 15-30m)
 ili
- privezati ga za plovak ili praznu plastičnu kanticu i pustiti ga da plovi kao orepina sa kanapom dužine kolika je dubina na mestu sidrenja (oko 4-8 m je uobičajena dubina sidrenja na Dunavu pri obali)
Kod ovog načina imate približnu informaciju gde se ispod orepine nalazi sidro, a kod izvlačenja pramac će polako doći do plovka i čakljom se izvuče na palubu.

Informacija gde je sidro je bitna jer se često zbog vetra brod pomeri u stranu toliko da orepina sa sidrom bude pod čudnim uglovima u odnosu na pramac.

Losmi:
Odlican tekst o sistemu tandem sidrenja: https://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/tandem-anchoring.php

Kljucno je da treba izbegavati tandem sidro sistem, ako niste 100% sigurni sta cinite. Ja sam razmatrao ovo kao opciju, i u tekstu stoji da se Danfort (koji imam) ne treba koristiti u tandemu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju