E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Šper, poliester i (ili) epoksid u gradnji plovila

<< < (2/4) > >>

Admiral:
Kapetan te je savetovao, a tako se i radi, da smolom premazes sper sa unutrasnje strane.
Ne moras da je armiras staklom. Stavi sa gornje strane 3 sloja stakla i smole, i javi se za 20godina kako drzi.

giganova:
Igrutine na 160mm moras imati potpornu konstrukciju,nebitno od cega.Ako si stavio konstrukciju onda moze sper od 8mm.Vodootporni iz S.Mitrovice po meni najbolji(topola).Vodi racuna da sper nebude farban,u suprotnom odvaja se poliester.Kupovao sam i kineske table i ruske i morao da ih brusim na belo i veruj mi kretenski posao.Nevidim razlog za koristenje epoksida,stara dobra smola je car.Tri sloja mokro na mokro i pevaj.Zatvaranje spera iznutra sa poliesterom kazu nije pozeljno,zbog disanja drveta,ja sam kod mene sve zatvorio sto je disalo disalo je.Javljam za par godina iskustva,kako se drzi bez vazduha.

SALE NB:

--- Citat: drug_igrutin  19, 02, 2009, 02:04:25 pre podne ---
--- Citat ---preko njih šper i jedan-dva sloja laminata ( to mislim za iznutra). Izvan laminiraj malo deblje, pa gitovanje, prajmer i farba na kraju.

--- Kraj citata ---

Sale a šta misliš, da li je neophodno da se i sa unutrašnje strane nanosi poliester?
Mislio sam malo da povedem računa prilikom izrade pa da mi to ujedno bude i plafon ako je moguće
Ti si tvoj gliser skoro sređivao, a ne sećam se da sam video cene materijala na temi, jel se sećaš možda koja je cena prajmera, boje i koji je utrošak? Jesi li beše sa Zorkinim bojama radio radio?

--- Kraj citata ---

Igrutine, kako Admiral reče nije neophodno da iznutra nanosiš stakloplastiku, ali ja bih je stavio,ako ništa drugo barem natopi smolom. Ipak, zbog estetike bi bilo bolje da iznutra takođe zatvoriš šperom, a pogotovo ako praznine između ojačanja još ispuniš stirodurom ili Pur-penom, pa imaš pravu kabinu sa izolacijom. Naravno, to košta, a može da se odradi i naknadno.
Ja sam koristio Zorkine boje, cena je bila cca. 1000 din za kg. - to važi i za prajmer. Potrošio sam 4kg prajmera i 4 kg farbe za moj čamac 3.70x1.60. 

Admiral:
Iznutra obavezno namazi smolom ali bez stakla. To sam mislio. Znaci dobro je da se drvo "zatvori". Staklo nemoj da stavljas iznutra, a spolja obavezno 2 sloja. Poslusaj gigu, on je tako uradio, a dobro je uradio.
Takodje ti savetujem da izolujes plafon. Ako odlucis da stavis izolaciju, iskoristi vreme kada vec mazes smolu, pa neka ti ona posluzi kao lepak. Znaci prvo iskroj penu, zatim dobo i detaljno namazi drvo, pa penu, i onda samo prilepi. Tako ces i ojacati palfon, a dobices dragocenu toplotnu izolaciju.

SALE NB:
Samogradnja u šper / epoksy tehnici ovako to izgleda

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p5iCzI9TbIw[/youtube]

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju