E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Šper, poliester i (ili) epoksid u gradnji plovila

(1/4) > >>

drug_igrutin:
Planiram da uradim nadgradnju na čeličnom koritu na kome ista nije predviđena.
Kako bi nadgrađena konstrukcija bila što lakša razmišljam da istu uradim vodotpornim šperom, koji bi presvukao poliesterom. Da napomenem i da će širina kabine u vrhu biti oko 160 cm, a po istoj će se hodati ( ili bolje rečeno sunčati  :) )
E sada zanima me koja je minimalna debljina špera kojim bi to moglo da se izvede? Preko šper bi išla 2-3 sloja poliestera.
Da li bi valjalo uraditi potkonstrukciju za šper od metalnih (čeličnih) profila?

Koji šper preporučijete za izradu čamaca? Malo sam se interesovao oko nabavke materijala i do sada sam naišao na šper od topole, bukve i breze, pa me zanimaju iskustva sa istima.

Takođe me zanimaju i iskustva sa epoksidom, koliko se slojeva nanosi, da li se dobija veća čvrstoća konstrukcija nego kada se koristi poliester ....

I na kraju preporuke za nabavku materijala, gde šta ima i koje su cene?

SALE NB:
Oko špera ne znam da ti savetujem ništa, mada i mene zanima. Tako se grade i baš ozbiljni čamci, ali ne znam koja vrsta špera se koristi.

Što se poliestera tiče, s obzirom da je u pitanju nadgradnja, mislim da je za tu namenu ok. Epoksi je bolji i čvršći, pritom potpuno otporan na osmozu, ali to za nadgradnju nije toliko bitno. Epoksi manje smrdi, i lakši je za rad, ali je dosta skuplji.
Poliesterom ćeš završiti posao, možda ćeš staviti jedan sloj više nego da radiš sa epoksijem. Ako ćeš hodati po tome, obavezno napravi neku potpornu konstrukciju, možeš i od malo debljih letvica, pa preko njih šper i jedan-dva sloja laminata ( to mislim za iznutra). Izvan laminiraj malo deblje, pa gitovanje, prajmer i farba na kraju.

Epoksy : Sloba ex-Valteam, na sajmu. Kod njega uzimaš na meru i po dobroj ceni- bilo je 13€ za kg.
Stakloplastika: Firma Velaco iz Pančeva, imaju i poliester i epoksy, ali ne znam cene.
Poliester ima i Zorka, Duga.... 

drug_igrutin:

--- Citat ---preko njih šper i jedan-dva sloja laminata ( to mislim za iznutra). Izvan laminiraj malo deblje, pa gitovanje, prajmer i farba na kraju.

--- Kraj citata ---

Sale a šta misliš, da li je neophodno da se i sa unutrašnje strane nanosi poliester?
Mislio sam malo da povedem računa prilikom izrade pa da mi to ujedno bude i plafon ako je moguće
Ti si tvoj gliser skoro sređivao, a ne sećam se da sam video cene materijala na temi, jel se sećaš možda koja je cena prajmera, boje i koji je utrošak? Jesi li beše sa Zorkinim bojama radio radio?

Kapetan:
nikako nemoj da ostavis suv zid nanesi nesto na njega.. ako imas nesto neces imati toliko problema sa vlagom...

drug_igrutin:
Nisam ni planirao da bude suv, bila bi možda neka boja i obavezno lakirano

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju