Nautika opšta... > Ono što niste znali...

Balon stanica u Djerdapu " PENA "

(1/3) > >>

skipper:
Na izlazu iz Velikog i ulazu u Mali kazan, na samoj krivini zvanoj Dubovo, jednom od najopasnijih mesta u Đerdapu, gde je Dunav najuži, najuzbudljiviji, uzburkan i natkriljen klisurom malo ispred Hajdučkih vodenica , svoje mesto za inspiraciju je našao i Radisav Trkulja, poznati akademski slikar i direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Osporavan i hvaljen i kao umetnik i kao dugogodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti, u galeriji Pena, osnovanoj u signalnoj kućici iz vremena prepotopskog Đerdapa. U ovoj kući iz koje je pre podizanja brane regulisana plovidba 1975.otvorena je galerija Pena. Nazvana  je po obližnjem viru.Ovo je raj na zemlji, iako je jedina tačka u Srbiji kojoj je Rumunija zapad. Sunce zalazi iza  rumunskog brda preko Dunava. Ovde je bila rimska karaula, pa habzburška vodenica, dve-tri civilizacije, samo naše nema.
Možda na njega utiče i blizina Lepenskog vira, na ušću Boljetinske reke u Dunav, preistorijskog naselja iz ranog neolita, jedinog, za sada, nalazišta u Evropi koje seže negde deset hiljada godina pre naše ere. Otkrio ga je još 1958. akademik Dragoslav Srejović, i bio vezan za njega sve do smrti. Tu su pronađene i kamene skulpture. Zato u blizini takvog mesta, kaže slikar, mašta i snaga umetničke inspiracije mogu da dosegnu neslućene razmere.

I zaista, ko zna kakve sve Dunav tajne i danas krije u svom zagonetnom koritu i vrtoglavim dubinama ispod surih brda.

JAJE
Pre šest-sedam godina napravljeno je džinovsko Jaje od 5,5 m i postavljenona  par stotina metara od ove kuće. Turisti stanu i slikaju se sa njim.

Unutra je siporeks koji je ozidan, preko su neki kvalitetni plastificirani materijali, ali majstori nisu dobro uradili, pa se Jaje sada ljuspa. Nedavno napravljeno slično veliko jaje u Čikagu. Celo se blista, ogledalo mu nije ravno. Ali i naše  je i sad impresivno. Kada je mesečina, kao beli oblak da je pao. Dugo sam razmišljao šta da napravim kontra ovih brda i shvatio da to jedino može da bude idealna forma, kaže poznati umetnik.

skipper:
Balon stanica PENA i " kameno jaje dinosaurusa "

skipper:
Prijatelju nije da se ljutim, ali TI SI POGREŠIO I POMEŠAO OBJEKTE.


skipper:
 Dule da li sam zadovoljio tvoju znatiželju i barem malo pomogao !

skipper:
I  :drinks: kad prođete

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju