Autor Tema: Smudj  (Pročitano 46965 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Smudj
« poslato: 31, 01, 2010, 10:37:08 pre podne »
 
                                                                   SMUDJ KAMENJAR
 
 
 
 
Smudj Engl. Walleye
Lat. Stizostedion vitreum

Duzina: 30 do 50 cm
Tezina: 0,5 do 2,5 kg
Boja:maslinasto-smedja do zlatno smedje i zute po ledjima.
Ostali nazivi: walleye pike, yellow walleye, pickerel, yellow pickerel, pike-perch, wall-eyed pickerel, dore (French)

Ribolovci ga love preko cijele godine i vazi za snaznu mada ne i spektakularnu ribu. Tokom dana smudj najcesce miruje u dubini, skrivajuci se u mraku pod potopljenim stablima ili medju stijenama. U sumrak izlazi u lov u plicu vodu uglavnom na mjesta prekrivena vegetacijom ili na kamenita ili sljuncana potopljena ostrva. Ljeti zna ostati na dnu u dubini cak i preko noci. Najcesce primjenjivani metod ribolova je na kedera, mada dosta uspjesno moze da se lovi i varalicama. Smudj zivi oko 7 godina, ali najcesce se love primjerci od oko 1,5 kg, trogodisnjaci. Najveci poznati smudj ikad uhvacen je tezio 10 kg, a ulovljen je u SAD. Meso je bez kostiju i izuzetno je cijenjeno i kvalitetno te se smatra da je u rangu lososa.


 

MRIJEST:
Svoj godisnji mrijest smudj zapocinje u proljece odmah po otapanju leda, kad temperatura vode dostigne 4 - 7 C. To je doba kad smudjevi u ogromnom broju prilaze brzacima i tekucoj vodi da bi polozili ikru. Ukoliko zive u jezerima gdje nema tekuce vode, prilaze obali gdje je dno pjeskovito ili sljunkovito, a cesto polazu ikru i na kamenitoj podlozi. U svakom slucaju, kad je mrijest u pitanju, trazice sto cistiju i bistriju vodu. Zenka smudja je jedna od najplodnijih u ribljem svijetu. U prosjeku polaze i do 50.000 jaja po kilogramu svoje tezine. Ovo je svakako jedan od razloga zasto je smudj mozda najrasprostranjenija riba na sjevernom dijelu americkog kontinenta. Interesantno je takodje da se smudjevi tokom mrijesta ne hrane odn. ne uzimaju hranu.
 
RIBOLOV NA SMUDJA:Treba znati da je smudj riba dna i prema tome tu ga treba i traziti. Ne podnosi svijetlo i zato se preko dana povlaci u dubinu, te ga je dosta tesko upecati. Pravo vrijeme za pecanje smudja je rano ujutru, dok sunce ne dodje u zenit i rano popodne pa do veceri. Zbog izuzetno razvijenog
cula vida, kompozicija ociju je unikatna u ribljem svijetu i pazljivim posmatranjem mozemo vidjeti da je smudj visoko specijalizovana riba. Vidno polje je nekih 30 stepeni na gore, tako da smudj ne vidi ispod horizonta. Takodje zbog unikatne kompozicije ociju, poznato je da najbolje vidi zutu boju te svoj pribor ribolovci cesto prilagodjavaju tome. Bijela boja se takodje pokazala kao vrlo atraktivna. Za razliku od basa ili stuke, smudj se vrlo cesto krece u jatima, sto znaci kad se upeca jedan, to mjesto treba nastaviti raditi jer je najvjerovatnije da ih ima cijelo jato. Ukoliko se praktikuje catch & release odnosno ukoliko vracate ribu u vodu, nemojte to uraditi odmah jer ce pustena riba uzbuniti ostale, stavite ga u cuvarku i pustite kad budete napustali to mjesto.


 

Vrlo cesto je tesko osjetiti smudja na udici posto uzima lagano i kad se zakaci nema nista od borbe i vatrometa na vodi kao na primjer kod basa. Smudj je mnogo poznatiji po kvalitetu mesa nego kao borac. Mlak otpor koji pruza prilikom navlacenja odbija mnoge ribare od pecanja na smudja jer vise vole borbu na vodi i "pravu akciju" nego kvalitetu mesa.
Na nasoj karti-modelu zamisljenog jezera, svakako najbolja mjesta za smudjeve su 2, 4, 5 i 13. Odmah po otvaranju sezone u kasno proljece definitivno najbolje mjesto za pecanje smudja je zapjenjena voda ispod vodopada (2). Tu se odrasli kapitalni smudjevi okupljaju u velikim jatima, a ucinak zivog kedera u ovoj vodi je jednak dinamitu. Ukoliko pecate ovakvo mjesto u proljece ili jesen, preporucio bih vam lagani pribor: manji keder na dnu predveza, a 30 - 40 cm iznad jedno ili dva manja olova, tek toliko da vam omoguce lagano tonjenje kedera u brzoj i zapjenjenoj vodi. Nastojte da uvijek drzite napet najlon da bi osjetili kad uzme i na vrijeme kontrirali. Nakon proljetnog okupljanja oko vodopada, u cijoj blizini su se izmrijestili, smudjevi napustaju ovakva mjesta i pocetkom ljeta se povlace u mirnije i dublje vode. Tokom ljetnih mjeseci trebalo bi raditi mjesta 5 i 13 jer to su upravo idealne strukture gdje se smudjevi okupljaju. Sljunkovito ili kamenito dno obiluje kederima koji su glavna hrana smudjeva, a blizina dubine daje im sigurnost i zastitu tokom dana.
Obratite narocitu paznju na potopljeno ostrvo (4), jer je upravo to struktura koja proizvodi bogat ulov tokom cijele godine. Ovakva mjesta, gdje se dno podize iz dubine do ispod same povrsine, su najbogatija okupljalista smudjeva.
Pored ovih najatraktivnijih mjesta, smudjevi se mogu naci i na terenima gdje su ivice podvodnog raslinja (9) mada ovakvi tereni nisu primarno "smudjaroski". U svakom slucaju treba probati.
Posto pisac ovog kratkog eseja o smudju nije veliki ljubitel pecanja zivim mamcima odnosno kederima, evo dva nacina kako prezentirati jig-a u lovu na smudjeve. Ukoliko koristite jig-a sa olovnom glavom, svakako najbolja prezentacija se postize kad pustate jig da "odskace" od dno. Povucite jig u kratkom trzaju, a zatim ga pustite da padne na dno. Na dnu ga ostavite da miruje par sekundi, a zatim opet povucite. Nastojte da radite sporo i da ostavite jig da miruje na dnu, jer smudj vrlo cesto uzima kad je jig u mirovanju.

 


Drugi metod je ako koristite jig sa plutajucom glavom. U ovom slucaju vam je potrebno klizno olovo koje ce drzati predvez sa jig-om na dnu, a u isto vrijeme omogucava vam da vrlo precizno odredite kad je uzeo da bi pravovremeno reagovali. Povlacite predvez na "potez", ne vise od metra, a zatim namotajte visak najlona i sacekajte izvjesno vrijeme da se jig podigne. Kad ste procijenili da se podigao i stoji uspravno, povucite opet. Ovaj metod je vrlo efikasan i preporucujem ga na svim mjestima gdje konfiguracija dna dozvoljava povlacenje olova.

 


Da sumiramo, kad pecate smudja, bilo da to radite u stajacoj ili tekucoj vodi, nastojte da slijedite nekoliko osnovnih pravila:
1. smudj je na dnu
2. prezentirajte sporo, sto sporije mozete
3. ziv keder je najbolji mamac
4. ako ne pecate na kedera, mamac neka bude preovladavajuce zute boje
5. pecajte nocu, u ranu zoru ili kasno popodne
 
 
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:39:08 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #1 poslato: 31, 01, 2010, 17:19:24 posle podne »
Citat
Duzina: 30 do 50 cm
Tezina: 0,5 do 2,5 kg

Deda, ovo je mera za Kamenjara, ili nekog neDunavskog!
Stime što je kamenjar još sitniji, a lepši!

Dunavski smudj (odrastao) je od 0.9 do 20-tak kg!
Smudj nije uvek na dnu (kao ni som).  Smudj je riba koja se kreće i koju treba tražiti.
Ako voda nije tekuća ili ja sporo tekuća, može se desiti da se parkira oko termokline i tu hvata svoje obroke.
Vrlo često se kreće u jatima, sličnih jedinki. Zimi pogotovo!
Ako je krupan, tada uglavnom ide u paru (mužjak i ženka).
Od gumica, kad je toplije bolje radi na twistere, a zimi na shadove.
Zabluda je da smudj više voli sitnog kedera. Možda sitnijeg leti, ali krupnog zimi to je sigurno!

Najlepši je barski, tamno zelen sa zlatnim bokovima! (Deda tamo u ritu su taki!)

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Smudj
« Odgovor #2 poslato: 31, 01, 2010, 18:00:34 posle podne »
Deda, mora da si ovo prepisao i prevideo mere za smudja.

Ne mogu da verujem da, bar na pijaci, nisi video smudjeve od po 5-6 kilograma. Slazem se sa ovim sto je rekao mossi. Samo dodajem da bih ja klizece olovo na toj slici sa instrukcijama stavio pre granicnika, a ne ovako kako je nacrtano.
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Smudj
« Odgovor #3 poslato: 31, 01, 2010, 19:33:46 posle podne »



SMUĐ (Stizostedion lucioperca
 
 

Max. dužina: 1,3 m.

Max. težina: 15 kg.

Vreme mresta:

u proleće odmah posle otapanja leda
Navike, stanište, rasprostranjenost
U Evroaziji je najrasprostranjeniji "obični" smuđ, (Stizostedion lucioperca.) Verovatno je nastao u slivu nekadašnjeg pra Dunava, u vreme oticanja oslađenog kontinentalnog mora (Panonskog) ka današnjem Crnom moru. Odatle se proširio po celoj centralnoj, zapadnoj i istočnoj Evropi. Prešao je i u Aziju, preko Urala, a u Severnoj Evropi se proširio skoro do linije polarnog kruga u Skandinaviji. Sasvim je uobičajena riba u Baltičkom moru u njegovom velikom, severnom Botnijskom zalivu, gde je voda oslađena, kao i u oslađenim delovima Crnog i Kaspijskog mora. U našoj zemlji živi u vodama crnomorskog sliva. Mlade jedinke se hrane larvama insekata koje žive u vodi i larvama drugih vrsta riba, a odrasli drugim ribama. Na grabljivi način ishrane prelaze krajem prve godine života. Meso smuđa je ukusno. Cenjen je u sportskom ribolovu. Uzgaja se u toplovodnim ribnjacima, ali za sada u ograničenim količinama. U Evropi se godišnje ulovi više od 10 000 tona smuđa, što svedoči o privrednom značaju te vrste.

Opis i građa:
Prema literaturnim podacima naraste do 1,3 m dužine i do 15 kg mase.Ima dva leđna peraja, koja se dodiruju, ili pak između njih postoji mali međuprostor. Krljušti su sitne. Na bokovima tela smuđ postoji 8 do 12 sivocrnih poprečnih pruga. Na leđnom i repnom peraju su tamne pege, ostala peraja su bez pega i imaju bledožutu boju. Nešto je manje rasprostranjen smuđ kamenjar (Stizostedion volgensi) koji isključivo naseljava pritoke Crnog i Kaspijskog mora: Dunav, Dnjepar, Dnjestar, Don,Volgu i Kuban, sa pritokama. Naraste do 50 cm i 1,4 kg. Mnogi naši ribolovci imaju problema oko razlikovanja "naše" dve vrste smuđa. Evo i nekoliko osnovnih karakteristika po kojima se smuđ i smuđ kamenjar razlikuju: Stizostedion lucioperca - smuđ: zadnji ugao vilica ne doseže nivo zadnje ivice oka. Obrazi (bočni delovi glave) nose krljušt na sebi. Pri vrhu vilica kod adulta nisu uočljivi jaki, očnjacima nalik zubi, dok su kod juvenila oni slabo izraženi. U bočnoj liniji se nalazi 70-83 krljušti. (Stizostedion volgensis) - smuđ kamenjar: zadnji ugao vilica doseže ili premašuje zadnji ugao oka. Bočni delovi glave nisu skroz, već samo mestimično obrasli krljuštima. Pri vrhu vilica nisu izraženi očnjacima nalik, snažni, zašiljeni zubi. U bočnoj liniji se nalazi 80-97 krljušti.

Razmnožavanje:
Smuđ je riba aktivna tokom cele godine kako zimi tako i leti. Optimalna temperatura za njegov život je oko 27 stepeni, a letalna (smrtonosna) oko 35 stepeni. Donja optimalna granica koncentracije kiseonika u vodi za smuđa je oko 6,5 mg/l pri temperaturi vode od 20 stepeni. Prema ovim vrednostima smuđ je otporan na visoke temperature u vodi bogatoj kiseonikom, a vrlo neotporan na deficit kiseonika. Ako se zagade vode, smuđevi stradaju među prvima.Plodnost je               1 000 000         1 000 000 jaja (do 200 000 na kilogram tela ženke). Jaja su sitna, u dijametru imaju 1 do 1,5 mm. Tokom zime je aktivan tokom celog dana, pretežno u priobalju, naročito ako mu vodostaj to omogućava. Mrešćenje pada u proleće, pri temperaturi vode od 12 do 15ºC. Mrest smuđa se odvija ranom zorom, u reci na dubini od 0,5-1m, u struji brzine 0,1-0,2m/s. U jezerima mrest je zabeležen čak na dubinama do 17m. Ukoliko Žive u jezerima gde nema tekuće vode, prilaze obali gde je dno peskovito ili šljunkovito, tražeći pri tome što čistiju i bistriju vodu. Mresni supstrat je najčešĆe šljunak. Na njemu mužjak gradi gnezdo, obično među korenjem biljaka i panjevima, pažljivo očišćenim. Svadbena igra sastoji se u tome da ženka miruje postavljena iznad gnezda, mužjak brzo pliva u krug oko nje na 1 m rastojanja, povremeno prelazeći u potpuno vertikalni položaj. Potom se, naspramno postavljeni, mužjak i ženka snažno tresu plivajući, kad dolazi do mresnog čina, tokom koga i mužjak i ženka jednokratno ispustaju celokupnu kolicinu i mleca i ikre. Jaja se odlažu u gnezda u obliku jama, a čuva ih mužjak. Nakon mresta, ženka se udaljava, a mužjak ostaje da vodi brigu o ikri. Embrion se u jajnim opnama razvija oko nedelju dana. Mladi brzo rastu. Postaju polno zreli sa 3, najčešće sa 4 do 7 godina.Takođe je interesantno da se smuđevi tokom mresta ne hrane, odnosno, ne uzimaju hranu.

Mamci i pribor za lov:
Smuđ hranu traži noću, ali uspešno se lovi u cik zore i predveče. Kada je vreme tmurno, grize i u podne. Mesta gde ima smuđa lako je uočiti, jer sve "pršti" od sitne ribe koja beži od tog grabljivca. Mladi i sitniji primerci u lov polaze grupno i u jednom pravcu. Ako je voda mutna, hranu traži na površini, a u ostalim situacijama je u srednjim slojevima vode ili na dnu. U jesen napušta dubinska skloništa i dolazi u plićake. Lovi se na mestu ili u pokretu. Za njega je važno da u vodi bude dovoljno hrane - manjih riba. Za stanište nije vezan koliko njegov konkurent štuka. Rado izlazi na otvorene vode, pa ga je zbog takvog načina kretanja teže pronaći. Iako je grabljivica i za plenom juriša silovito, mamac uzima obazrivo. Ako otkrijemo u kom je sloju vode, lako je odabrati metod pecanja - plovak ili dubinski. Ako ga lovimo dubinski, olovo se nalazi na kraju osnovnog najlona na dnu. Iznad njega se montiraju jedan ili dva bočna predveza sa mamcima. Najbolji mamac je sitna riba, ali sitniji primerci rado zagrizu i glistu. Na mirnim vodama je bolje koristiti plovak-balerinu. Plovak je manji i lakši nego za štuku, tj. toliko lak da ga keder ne potopi. Preporučuje se da glavni najlon bude plivajući (ako tone, namazati ga parafinom), kako se ne bi mrsio sa najlonom ispod plovka dok keder šeta amo-tamo. Debljina glavnog najlona treba da bude 0,30mm, a podvez upola tanji, jer smuđ ne voli debeo najlon. Smuđ nije žestok borac, pa je mogućnost kidanja mala. Za velike dubine se preporučuje šetajući plovak. Smuđ se uspešno lovi i na varalicu od meke plastike - tvister. Najviše uspeha se postiže belim i žutim tvisterom, sa dvostrukim repom i crvenom glavom. Uspešno se lovi na veliki vobler, povlačenjem iz čamca. Dobri rezultati se postižu i montažom prave ribice kao varalice. Smuđ ponekad dobro grize i na parče ribe (deo do repa), mada je teško utvrditi koje je to vreme. Zato nije na odmet da se jedan štap namamči komadom ribe. Ako se izuzmu kapitalci, smuđ se bori tromo i brzo se zamara. Ponekad, mada retko, dok ga izvlačimo, ugine pa na obalu izvučemo mrtvog smuđa. To se objašnjava tako što on doživi veliki stres (srčani udar)tokom pokusaja da se oslobodi sa udice!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Odg: Smudj
« Odgovor #4 poslato: 31, 01, 2010, 19:37:36 posle podne »
Nemoj da bi neko rekao da deda nesto ne zna ili ne ume !!! :nono: Narocito kad je pecanje u pitanju.

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #5 poslato: 31, 01, 2010, 19:59:22 posle podne »
Ma Deda je maher, samo je tekst bio COPY-PASTE pa se potkrala greška.
 :drinks:

Inače, smudj se upravo lepo peca na mestima gde se peca šaran!
Tako da nije neuobičajena slika da čovek sačeka da šarandžija spakuje pribor i upeca smudja dok ovaj još nije ni otišao!  :suicide:

 :lol: :lol: :lol:

Van mreže Arsa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 2067
  • Pol: Muškarac
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
Odg: Smudj
« Odgovor #6 poslato: 01, 02, 2010, 00:53:44 pre podne »
Deda je zakon! :good:
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže zoki novus

  • Predsednik ф odeljenja
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *********
  • Poruke: 2981
  • Pol: Muškarac
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
Odg: Smudj
« Odgovor #7 poslato: 01, 02, 2010, 15:06:24 posle podne »
deda je star covek :good:

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Smudj
« Odgovor #8 poslato: 01, 02, 2010, 15:56:34 posle podne »
Gde si ti video dedu momka? :preved:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #9 poslato: 01, 02, 2010, 16:31:52 posle podne »
Kad se u jednom postu pomenu ribolov i šah, moram nešto da ispričam:

- Ko su ribolovci?
- To su oni koji više ne jebu, a neznaju da igraju šah!

 :download: :download: :download: :lol: :lol: :lol: :lol:

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Smudj
« Odgovor #10 poslato: 01, 02, 2010, 16:59:49 posle podne »
Deda vidim da si dobar poznavaoc ribolova. Znaš li šah igrati?  :drinks:
    Znam,da udarim protivnika tablom kakda izgubim!!A posto je to cesto ne igram vise!!! :)
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #11 poslato: 01, 02, 2010, 17:54:04 posle podne »
^^Olimpeeee
To ja taj samo sam ja zaboravio kako ide!
 :lol: :lol: :lol: :lol:
 :drinks:

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #12 poslato: 02, 02, 2010, 12:49:29 posle podne »
Hebiga, ja prvo naučio šah sa 5-6 godina (naučila me komšinica dok me čuvala, da joj ne bude dosadno).  :yahoo:
 :lol:

P.S. NIKAD me nie pustila da pobedim, dok se to jednostavno nije samo desilo, tek posle jedno 5 godina mojih uzastopnih poraza. Svaki dan po 3-4 partije! A igrala je poprilično dobro!

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Smudj
« Odgovor #13 poslato: 02, 02, 2010, 14:35:20 posle podne »
Hebiga, ja prvo naučio šah sa 5-6 godina (naučila me komšinica dok me čuvala, da joj ne bude dosadno).  :yahoo:
 :lol:

P.S. NIKAD me nie pustila da pobedim, dok se to jednostavno nije samo desilo, tek posle jedno 5 godina mojih uzastopnih poraza. Svaki dan po 3-4 partije! A igrala je poprilično dobro!

 ako kazes da si prva znanja o pecanju dobio od nje za ono trece necu ni da te pitam  :good:

Van mreže mossi

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3179
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Smudj
« Odgovor #14 poslato: 02, 02, 2010, 15:05:14 posle podne »
 :scare:
Ehhhh ja sam tad bio silno zaljubljen, u kćerku mogu budućeg nastavnika nemačkog!  :dance1:
A malo posle u jednu malu Snežanu! ( i supruga mi Snežana - tako da mi je to ime sudjeno, a i sestra.  :dance1:  )

Komšinica je bila žešći babac!
Ladno bi spustila slušalicu mojoj kevi, koja se raspitivala da li je sve u redu.
Šta si dosadna, zar ne vidiš da nas prekidaš. Igramo ŠAH! tu tu
 :lol: :lol: :lol: :lol: