Autor Tema: MASINICE ZA PECANJE  (Pročitano 3957 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
MASINICE ZA PECANJE
« poslato: 28, 01, 2010, 10:43:58 pre podne »
                                         
                                                           Ribolovačka mašinica
        Mašinica je svakako deo opreme bez koga je ozbiljniji ribolov nezamisliv i predstavlja, pored ribolovačkog štapa, jedan od najskupljih delova opreme. Mašinica je sprava koja služi za odmotavanje i namotavanje najlona, na čijem se kraju nalazi mamac. Prve mašinice su se pojavile još 1650. godine u Londonu, a do današnjeg dana njihova izrada, kvalitet i performanse su dovedene do savršenstva. Neka najosnovnija podela je na: rotacione, multiplikacione i stacionarne. Kod nas se najviše koriste stacionarne mašinice. Mašinicu biramo u zavisnosti od ribe koju pecamo i tehnike pecanja.
       Osnovna funkcija ribolovačke mašinice jeste rotacija, tj. rotaciono namotavanje najlona na kalem špulne i izbacivanje istog sa kalema. Kvalitet te rotacije određuje celokupne preformanse mašinice. Na primer Shimano-va mašinica STELLA FB ima specijalni oblik rotora koji maksimizuje čvrstoću i ravnotežu. Rotor leži na čuvenom Shimano valjkastom ležaju, specijalnom ležaju koji radi kao najmanje 3 ili 4 kuglična ležaja. Ovaj “jednosmerni” valjkasti ležaj skoro trenutno, bez praznog hoda, sprečava okretanje rotora u suprotnom smeru. To omogućava momentalno i precizno zakačivanje udice. Kućišta i špulne savremenih mašinica se sve češće izrađuju od grafitnih materijala. Time se postiže lakoća mašinice uz minimalan gubitak na čvrstoći i izdržljivosti same mašinice
       Da bi se osnovna funkcija obavljala kako treba imamo niz pomoćnih funkcija. Jedna od važnijih pomoćnih funkcija je kočioni mehanizam za otpuštanje kalema prilikom izvlačenja krupnih riba, kojim se smanjuje opterećenje na glavni mehanizam i bojaznost od pucanja najlona. Sistem kao što je jednodelna rampa omogućava da najlon brže dolazi na roler. Postoje razni sistemi kao što je sistem naprimer Super Slow Oscillation koji ravnomerno slaže najlon na špulnu, smanjujući praznine između namotaja koje mogu da prouzrokuju neželjeno trenje ili zastoje prilikom zabačaja. Namotavanjem najlona u namotaje bez međusobnog razmaka omogućava sa da naredni sloj najlona ne upada među namotaje prethodnog sloja. Na taj način se manje energije troši dok se najlon odmotava sa kalema, što znači da mogu da se ostvare dalji zabačaji i veća preciznost. Labav najlon na roleru je osnovni uzrok problema prilikom zabačivanja, zato danas postoje sistemi koji sadrže štrčeću donju površinu koja pomaže da se spreči opuštenost i mlitavost najlona.Precizno izgrađen glavni zupčanik prenosi više snage od ručice do rotora, samim tim on zahteva manje napora, a uzvraća veću snagu prilikom borbe sa ribom sa dosta smanjenom komponentom habanja.Funkcija kao što je Power roller umnogome smanjuje uvijanje najlona, produžavajući životni vek najlona i poboljšavajući preformanse zabacivanja. Danas se prilikom izrade mašinica koriste sistemi koji umanjuju veliki procenat površinskih kontakata tako što se ugradjuju ležajevi na svaku stranu osovine, tako da se dovodi osovina u plutajuću poziciju znatno povećavajući efikasnost i vek, kao i sistemi za smanjuje podrhtavanja mašinice, pri čemu se omogućava veoma glatak rad.
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:42:44 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran