Autor Tema: STUKA  (Pročitano 17839 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
STUKA
« poslato: 03, 12, 2009, 18:21:41 posle podne »
KOMPLET ZA ŠTUKU


Za ovakav ribolov nije potreban skup pribor koji treba paziti i maziti. Posao odlično radi i neki teleskop fiberaš uparen sa mašinicom srednje veličine

Kada zima stegne, većini ribolovaca nema druge nego da se prihvati varalice, ili da spakuje štapove u špajz. Oni sretniji, ako se nalaze pored Dunava, Drine ili neke druge veće reke, preko zime mogu još da uživaju i u plovkarenju. Ostalima preostaje eventualno treća opcija: “prepakovati” štapove, okačiti balerine pa negde na štuku - dok se vode još nisu potpuno zaledile.
Ali, šta ako u kolekciji imate samo varaličarce, koje je greota ovako koristiti i staviti u držač zaboden u zemlju? Uz to, svaki je različite dužine i težine bacanja? Kupovina novog kompleta samo za ove svrhe nekom ko će tako pecati dva - tri puta godišnje sigurno se ne isplati. Bar nije do sada.
Vremena se izgleda menjaju, pribor je sve jeftiniji. U početku je pad cena pratio i pad kvaliteta. Kako vreme prolazi, primetno je da se situacija poboljšava i da se kvalitet popravlja. Sada nije ništa neobično da za jedno 20-30 evra pazarite mašinicu za koju bi vas pre jedno 8-9 godina sigurno “odrali” za bar 150-200 maraka jer bi na njoj pisalo neko zvučno ime. Da ne ulazimo sada u detaljne analize zašto je to tako, bolje je da odmah pređem na stvar i opravdam ovoliki uvod.

PRVO ŠTAP…

Kakve karakteristike treba da ima jedan štap za lov štuke balerinom ili dubinski? Prvo što gledamo je dužina: idealno je 3,30-3,60 m. Težina bacanja ne treba da je ispod 50 grama, idealno 50-100, no kako se ta kategorija razlikuje od proizvođača do proizvođača (čitaj: ne veruj onom što piše na štapu), treba se osloniti na osećaj u ruci i ranija iskustva. Dalje, dvodelni štap je uvek dobra varijanta ali ga ovde slobodno zaboravite. Maltretiranje u transportu nije vredno prednosti koje pruža. Znači, teleskop. Kod njega treba paziti na broj delova, odnosno raspored provodnika. Birajte neki od 5-6 delova, nikako neki od 3 ili 4. Poslednje, a možda i najbitnije, je akcija štapa. Treba vam neki parabolik sposoban da meko izbaci sistem sa balerinom inače ćete se mnogo nervirati zbog stalnog otpadanja kedera. U najgorem slučaju birajte mekše štapove, nikako krute. Pazite i da je akcija neprekinuta celom dužinom. Ne jednom sam video štapove kojima je gornja polovina ili vrh kao makaron, a donji deo krut kolac.


Fluo obojeni vrhovi na Fency teleskopima pomažu da se lakše detektuje udarac ribe, pogotovo kada lovite dubinskim metodom

Kad smo sve ovo apsolvirali, evo i konkrenog predloga. Da bi ga našli, otišli smo, a gde bi drugo, nego u Formax Store. Podatak da u ponudi imaju ni manje ni više nego oko 600 različitih modela štapova će vas sigurno frapirati, i u toj gomili se zaista nije lako snaći i odabrati odgovarajući.
Izbor je pao “Formax Fency”, šestodelni teleskop od fiberglasa, parabolične akcije, sa drškom od crnog sunđerastog materijala (EVA), navojnim držačem mašinice sa metalnim prstenovima i provodnicima od aluminijum oksida. Ispunjava sve navedene uslove a u Formax Storeu košta manje od 1000 din!
Vrlo robusan štap, koga ne morate paziti i maziti, jeftin je i radi posao. I dizajn mu je veoma dopadljiv, tamnoplava boja blanka, crna drška i tamni provodnici plus fluo vrh. Odabrao sam nešto kraći model od 3,00 m težine bacanja 30-60 g, kao najbolji kompromis u relaciji akcija - snaga - težina - debljina drške + upotrebljivost i u druge svrhe. Malo sam odstupio od gore navedenih preporuka jer se ovim kompletom trebalo kasnije pecati i još nešto osim štuke. Naime, ovim štapom bez problema se može loviti i bela riba ili šaran dubinskim metodom uz pomoć hranilice (pri čemu će vam sigurno od koristi biti fluorescentno-zeleno obojen osetljiv vrh), pa vam može poslužiti koji put u sezoni i za te varijante. U transportu neće praviti probleme jer je spakovan dug svega 68 cm.

…ZATIM MAŠINICA

Ni odabir mašinice nije bio ništa lakši. Ona u ovoj priči i nije mnogo bitna, obzirom koliko vremena provede u “radu”. Mnoge kolege odlično love i sa najobičnijim namotačima (sa bambusima, istina). No, kako smo mi ipak malo savremeniji ribolovci, potražili smo neku adekvatnu mašinicu. Cenovno i kvalitetom, u ovu klasu najbolje se uklapaju modeli iz programa “Evox”. Zato je izbor na kraju pao na model “Carprunner 50”. To je robusna mašinica sa frontalnom kočnicom, kompozitnim kućištem i tri ležaja, a koja je, što je najzanimljivije, opremljena “baitrunner” mehanizmom (slobodan hod kalema), tako da možete da uživate u svim blagodetima koji on pruža. Kapacitet joj je 100/0,50 a prenos 5,6:1. I ona u Formax Store-u košta ispod 1000 din, tačnije, trenutno je na velikom popustu i košta 599 dinara!


Evox Carprunner mašinice su opremljene i baitrunner mehanizmima koji omogućavaju nesmetano izvlačenje strune kada riba uzme mamac. Okretom ručice ga isključujete, aktivira se kočnica u špulni i borba može da počne!

Kada podvučemo crtu, ispada da za oko 5000 din imate solidan komplet od tri štapa i mašinice, upotrebljiv ne samo za lov grabljivica dubinski ili na plovak, nego i za krupniju belu ribu. Mašinica sa baitrunnerom vam otvara još neke zanimljive mogućnosti. Imate u blizini neki komercijalni revir sa šaranima i amurima? Slobodno pravac i tamo, kad god imate vremena. Platite dnevnu, šaka boila i uživanje može da počne. Baitrunner je, tvrde, veoma koristan i u lovu grabljivica, pa evo prilike da se to proveri.
Dakle, u ovakvom ribolovu nije vam neophodan skup pribor. Najveći deo vremena štapovi i mašinice stoje u držačima pa vam ni težina nije bitna. Pribor malo “radi” pa ni neki ekstra kvalitet nije neophodan, pogotovo ako ovo povežemo sa uvodom na početku (služi za nekoliko pecanja godišnje).
Pošto je komplet jeftin i robustan, ne morate ga ni paziti ni maziti. Na vodu se obično donose štapovi sa već pripremljenim sistemima čime se kupuje dragoceno vreme i izbegava nepotrebno smrzavanje. Zbog toga se oni nose u “pušli”, u najboljem slučaju u nekoj futroli, što znači da se prilikom transporta sudaraju, češu, grebu… U ovom slučaju sigurno se nećete mnogo nervirati zbog toga.

I OSTALE SITNICE…

Pošto smo krenuli na štuke, na istom mestu gde smo nabavili štapove i mašine, opremili smo se i ostalim sitnicama. Na prvom mestu tu je bio najlon, a na njemu se ne štedi. Zato smo odabrali kalem Berkley Trilene Big Game najlona debljine 0,31 mm i napunili sve tri mašinice do vrha. Kupovina većih špulni je super stvar jer vam pruža mogućnost da jeftino kupite čak i najskuplje najlone i obezbedite se za celu sezonu.


Pouzdani Big Game najlon i super-oštre Ownerke - odlična kombinacija u lovu štuke

Sledeće su bile udice. Ni tu se ne štedi pa smo odabrali super-oštre Ownerke (čuvaj prste!). Kako je i red kada se lovi štuka, uzeli smo i kratke Formax sajlice, a da bi sve bilo komplet i tri manja plovka (pampura) od presovanog stiropora.


Na kraju su nam trebali samo još mamci, pa smo uzeli i kantu punu veselih babuškica.


Dakle, kada podvučemo crtu, ispada da se za ispod 100 evrića danas ribolovac može kompletno opremiti (i to više nego solidno) da krene na štuku, belu ili šarana. To zaista nije mnogo, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko košta jedan kvalitetniji varaličarac ili njemu odgovarajuća mašinica. Naravo, nije to neki vrhunski kvalitet, ali ovakav komplet će većinu ribolovaca bez problema poslužiti par sezona, a možda i više, zavisno od toga koliko su “teške ruke” i koliko često izlaze na vodu.
Zato, umesto da se ove zime dosađujete ispred televizora, pravac do najbliže prodavnice i potražite ovo ili nešto slično, pa na vodu. Sigurno se nećete dosađivati!



A.Popovic
« Poslednja izmena: 04, 01, 2011, 19:55:01 posle podne mossi »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: STUKA
« Odgovor #1 poslato: 04, 12, 2009, 21:30:49 posle podne »
Varalica za stuku  MEPPS LUSOX - No.1 ZA ŠTUJU


Pored odlične vibracije, Lusoxu atraktivnost povećava crvena kićanka, a trokraka je postavljena tako da garantuje solidnu “antitravnost”


Kada bi neko proveo anketu među našim varaličarima - štukarošima koji je najbolji spiner za lov štuje, ne bi me začudilo ako bi odgovor bio jednoglasan: Mepps Lusox. Naravno, ova varalica odlično lovi i druge grabljivice, ali ga njegov specifičan dizajn i osobine čine pravim specijalistom za lov štuke na našim terenima.
Ugao rotacije krilca ovog spinera je svega 25 stepeni, iako se to ne bi reklo kada ga posmatrate dok se kreće kroz vodu. To je najmanji ugao među svim Mepps modelima, ali mu to uopšte ne smeta da bez greške radi čak i pri najmanjim brzinama povlačenja, i to na stajaćim vodama! Zaslugu za to ima posebno oblikovano krilce: veoma je lagano i široko, sa specifičnim zakrivljenjima i uglovima.
 Lusox nema klasično telo (koje najčešće ima funkciju otežanja i stabilizacije varalice), već je tu samo samo crvena plastična cevčica navučena preko žice na kojoj je trokraka udica. Ta je cevčica kombinovana (uvučena) u još jednu kraću i nešto širu, koja je opet navučena preko okca trokrake udice sa kićankom. Na taj način trokraka je ukrućena u horizontalnom položaju i ne stoji ukoso na dole pri povlačenju kao kod standardno izvedenih leptira. Ovo je veoma bitan detalj jer Lusoxu daje još jednu važnu osobinu koja se retko sreće među spinerima: solidnu antitravnost. Naime, udica se u ovom položaju pri povlačenju nalazi u polju rotacije krilca i turbulenciji vode koju ono stvara. Krilce rotiranjem i strujanjem koje pravi iza sebe razgrće travu (ili se odbija od prepreke na koju naiđe), a udica se pritom nalazi zaštićena u najpovoljnijem mogućem položaju. Da bi funkciju zaštite udice još efikasnije obavljalo, krilce Lusoxa je dodatno modifikovano. Ako pažljivije pogledate, primetićete da je zbog one karakteristične “sisice” na kraju (na kojoj je napisan broj - veličina varalice), dodatno produženo za nekoliko dragocenih milimetara, kako bi prilikom rotacije bilo što bliže vrhovima udice i na taj način ih još bolje štitilo.
I ostali elementi, pre svega plastična cevčica, pažljivo su podešeni kako bi krilce bilo u što idealnijem položaju a tu je i udica kraćeg vrata. Gusta kićanka u kojoj je skrivena udica takođe doprinosti da se manje kači trava. Naravno, Lusox, kao ni bilo koja druga “vidles” varalica, nije 100% nezakačiv, ali ovakva konstrukcija primetno poboljšava efikasnost jer ga možete provući i tamo gde bi neki drugi spiner odmah pokupio kilo trave.
Pored odlične vibracije, Lusoxu atraktivnost sigurno povećava i kićanka od crvene vunice na udici, kao i cevčice (telo) u istoj boji. Mepps ga proizvodi u četiri veličine: 0 (7 g), 1 (9,5 g), 2 (16 g) i 3 (20,5 g). Treba reći da te veličine nisu po standardnoj Mepps skali, odnosno, Lusox “dvojka” je velika otprilike kao Aglia “četvorka”. Navedene težine su sa montiranim olovnim dodatkom na kratkoj žici - sajlici, koje se isporučuje uz svaki spiner. Bez tog otežanja čak i najveći model nije teži od nekoliko grama. Dodatak je neophodan samo na dubljim terenima ili ako se nađete u situaciji da morate bacati varalicu u vetar (odnosno, treba vam veća daljina hica). Moj vam je savet da to otežanje koristite samo ako morate.

Mepps Lusoxi u osnovnim bojama, zlatnoj i srebrnoj
Mepps Lusoxa pravi u dve osnovne boje (podloge) - srebrnoj i zlatnoj, a tu su i nekoliko fluo “tačkasto-iritirajućih” dekora, kao što je silver/fluo red i gold/fluo chartreuse. Pored osnovnog modela postoji i “Tandem Lusox” kod koga su dva krilca, veće i manje, povezana sajlicom umesto krute žice. I on ima crvenu kićanku.
Dakle, ako volite da lovite štuku, Lusoxa obavezno morate imati. Nije skup, čak i najveći model košta manje od pola prosečne Rapale. Jedino mi je žao što ga ne proizvode u nekoliko još većih brojeva. Mepps u ponudi ima nekoliko modela baš pravljenih za velike štuke (maskije), no oni su za većinu naših terena ipak preteški. Lusox je baš kako treba: lagan je i ne propada brzo, pa ga možete veoma sporo vući iznad vrhova trave. Krilce se pritom lagano okreće, a štuje iskaču i napadaju kao besne. Po završetku pecanja, obavezno iscedite prstima vodu iz kićanke, a kada dođete kući ostavite kutiju otvorenu, inače će vam od isparene vlage brzo korodirati udica, ne samo na Lusoxu, već i na ostalim varalicama. Pedantnijima savetujem čak i upotrebu fena za kosu jer će to ovoj varalici (udici) sigurno produžiti vek i garantovati izvlačenje ulova.

A. Popovic
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #2 poslato: 06, 12, 2009, 18:52:05 posle podne »
Petak 4.12.09.  dva komada po 6-7 kg na vobler Rapala
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #3 poslato: 06, 12, 2009, 18:56:11 posle podne »
Danas 9 komada, ali "sitnije" 3-5kg, 4-5 se otkacile, a jedna ispravila trokraku udicu. Bila bi jos po neka ali mi ponestalo krupnije babuske za mamac.
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #4 poslato: 06, 12, 2009, 18:58:58 posle podne »
Ova samo sto mi nije slomila meredov
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže zorter

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 5201
  • Pol: Muškarac
Odg: STUKA
« Odgovor #5 poslato: 06, 12, 2009, 19:06:33 posle podne »
Bravo, majstore. :good:

Van mreže colonelo

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 319
  • BG-023 B
Odg: STUKA
« Odgovor #6 poslato: 06, 12, 2009, 19:13:10 posle podne »
Jel to na "Joci"?
Bolje je ziveti sam nego sa budalama

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #7 poslato: 06, 12, 2009, 19:18:11 posle podne »
Da na "Joci", moje su u proseku. Sa vecim kederom, babuske kao decija saka, dolaze one od 6-12kg.
Put bas blatnjav, jedino moze nekim visljim autom ili dzipom da se prodje.
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže colonelo

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 319
  • BG-023 B
Odg: STUKA
« Odgovor #8 poslato: 06, 12, 2009, 19:19:45 posle podne »
KOMPLET ZA ŠTUKU


Cenovno i kvalitetom, u ovu klasu najbolje se uklapaju modeli iz programa “Evox”. Zato je izbor na kraju pao na model “Carprunner 50”. To je robusna mašinica sa frontalnom kočnicom, kompozitnim kućištem i tri ležaja, a koja je, što je najzanimljivije, opremljena “baitrunner” mehanizmom (slobodan hod kalema), tako da možete da uživate u svim blagodetima koji on pruža. Kapacitet joj je 100/0,50 a prenos 5,6:1. I ona u Formax Store-u košta ispod 1000 din, tačnije, trenutno je na velikom popustu i košta 599 dinara!

Ne znam gde je kupio masinicu po toj ceni? Ja bio juce u Formaxu i cena je 899,00 dinara.
Bolje je ziveti sam nego sa budalama

Van mreže colonelo

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 319
  • BG-023 B
Odg: STUKA
« Odgovor #9 poslato: 06, 12, 2009, 19:21:25 posle podne »
Miso bravo za ulov, da li je bia "balerina" ili na varalicu? Cuo sam ranije da su sredeili put, izgleda da opet nije  u redu. Koliko kosta dozvola?
Bolje je ziveti sam nego sa budalama

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #10 poslato: 06, 12, 2009, 19:26:33 posle podne »
"Balerina' i mora jaca sajlica i dobra udica. Put popravljaju ali posle kise samo dzip moze da ide.
Radnim danom dozvola sa upotrebom camca je 1.500din, a subotom i nedeljom 2.300din.
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: STUKA
« Odgovor #11 poslato: 06, 12, 2009, 19:44:28 posle podne »
KOMPLET ZA ŠTUKU


Cenovno i kvalitetom, u ovu klasu najbolje se uklapaju modeli iz programa “Evox”. Zato je izbor na kraju pao na model “Carprunner 50”. To je robusna mašinica sa frontalnom kočnicom, kompozitnim kućištem i tri ležaja, a koja je, što je najzanimljivije, opremljena “baitrunner” mehanizmom (slobodan hod kalema), tako da možete da uživate u svim blagodetima koji on pruža. Kapacitet joj je 100/0,50 a prenos 5,6:1. I ona u Formax Store-u košta ispod 1000 din, tačnije, trenutno je na velikom popustu i košta 599 dinara!

Ne znam gde je kupio masinicu po toj ceni? Ja bio juce u Formaxu i cena je 899,00 dinara.
    Pa izgleda da je poskupelo!! :)
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: STUKA
« Odgovor #12 poslato: 06, 12, 2009, 19:45:10 posle podne »
Bravo Misoooo!!! :dance: :drinks: :good:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Bera

  • Mornar
  • **
  • Poruke: 48
Odg: STUKA
« Odgovor #13 poslato: 06, 12, 2009, 19:54:00 posle podne »
Svaka čast !   :good: :good: :good:
Moram i ja da odem ovde gde se nalazi tačno ovaj jezero ?

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: STUKA
« Odgovor #14 poslato: 06, 12, 2009, 20:08:21 posle podne »
OKo 50km od Bgd, Zrenjaninskim putem, skrene se kod table Carska bara, produzi se kroz selo Belo blato i putokazi vode do "joce". Mora vislje vozilo ili dzip, poslednjih 4-5 km je vrlo "zanimljivo".
Današnji dan je početak ostatka moga života....