Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Spremnik pitke vode

(1/26) > >>

olimp:
Višesatni, da ne kažem i višednevni boravak na plovilu ,između ostalog, zahtjeva i znatne količine pitke vode za svaku osobu na plovilu.
Pored klasičnih pakovanja vode u bocama i karnistrima  različitih zapremina kojima popunjujemo "praznine u prostoru broda" vjerojatno postoji više pametnih riješenja za spremanje pitke vode, a da pri tome ta voda ne izgubi kvalitet odnosno pitkost.
Molio bih vas da iznesete neke od tih ideja odnosno rješenja, jer trenutno razmišljam kako da pametno riješim taj problem u mojem plovilu koje mora biti sposobno za višetjednu plovidbu sa otežanim mogućnostima opskrbe, pa i popunjavanja zalihe pitkom vodom.  :drinks:

LSI:
Postoje različiti rezervoari izradjeni od elastičnih materijala (što bi mi rekli: mešine) od nekoliko litara do 50 pa i više. Pogodni su zato što su savitljivi i mogu se smestiti u razna udubljenja.
Medjutim, ja lično na kampovanjima nisam voleo takve rezervoare za vodu - nikad nisam bio siguran da li su i koliko čisti posle izvesnog vremena u upotrebi.
Mislim da je, ipak, najsigurnije koristiti kanistere i to providne i ne previše dugo. Tim pre što leti, na visokim temperaturama nečista voda može da stvori velike probleme.
Dakle, šta god koristili, prati, ispirati i često menjati - bilo bi moj predlog i preporuka.

broker975fx:
Ja imam tank od prohoma u koji staje jedno 60-70 l. U tanku je kaljužna pumpa koja vodu tera u kuhinju u sudoperu. Sad sam skinuo tank i nešto neverujem da ću ga vraćati. Mislio sam i ja da uzme one mehove i da ih povežem sa pumpom. Ipak mi to deluje kao higijenskije rešenje ali samo kao tehnička voda. Malo mislim da je samo nezgodno punjenje i dopunjavanje meha, kad se ima crevo još nekako ali kad nije moguće prići crevom dopuna iz kanistra se treba nekako smisliti. Možda probijem neku rupu i napravim uliv sa čepom, pa ako nema creva ulivam sa levkom. Za piće ipa mislim da je pametnije nositi flaširanu vodu.

deda:
U cemu god drzali vodu nije lose povremeno ispirati sa sodom bikarbonom!!Pogotovo ako su to veci rezervoari ili kanisteri koji su duze u upotrebi!

Zoran:
  Minimalna kolicina potrebne vode na ladji je 5l po clanu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju