Autor Tema: Pravila ponašanja  (Pročitano 3226 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Pravila ponašanja
« poslato: 08, 10, 2009, 19:43:31 posle podne »
Pravila ponašanja

Sprečimo katastrofu

Bezobrazno i nekorektno ponašanje pojedinaca već je učinilo štete na svetskim  plažama. Kretanje kiteboardera se sve više limitira na određena mesta. Osnovna pravila ponašanja opisana u ovom članku pomoći će svima nama da maksimalno zaštitimo sebe i druge od svih opasnosti i neželjenih posledica.

Obavezno pročitati!

- Na plaži

Najveći problem na obali jehaos sa kanapima. Plaže su male, a zmajeva mnogo. Kako ne bi plažu pretvorili u veliki spagetti kupus (beskrajni kolariću-paniću), bilo bi lepo kada bi se po svakom spuštanju zmaja kanapi namotali na boom. Sa tih 5 minuta dodatne gnjavaže odstranjujete mogućnost petljanja sa svim ostalim zmajevima (ili barem 45-minutnog gubljenja živaca pri odmotavanju).

Pre nego dignete zmaj u vaduh obavezno proverite svu opremu, posebno to da li su vam kanapi dobro spojeni (leva-desna strana, prednji-zadnji) i da nema nikakvih zapetljanih delova. Kad jednom pustite zmaj sa loše/pogrešno privezanim ili zapetljanim kanapima, situacija postaje zaista loša (za vas i sve koji se nalaze niz vetar). Ukoliko niste sigurni, obavezno pitajte nekoga za proveru.



Bez reda bi nastao haos


Neka vam uvek neko pomogne da dignete i spustiti zmaj. Ukoliko taj posao poverite nekom predobrom  "komadu " koji vam se sviđa, obavezno je detaljno naučite kako se to radi. Razbijeni nećete moći baš previše "bariti".

Samostalna dizanja i spuštanja primenjujte ako zaista nema nikoga oko vas ko bi vam mogao pomoći. I naravno ako imate dovoljno mesta za takve egzibicije.

Proverite sve oko sebe. Ne dižite zmaj ukoliko nemate čisti prostor ispred sebe. Nemojte lansirati usred prepune plaže - naći će se barem 3 pametna koji će vam hteti "pomoći" povlačeći napete konope. Uz njih, još 4 znatiželjna će prići zmaju na pola metra (sa pogrešne strane).

Ako vam se čini da je vetar malo jači zamolite nekog da vas primi za trapez kako vas snaga zmaja ne bi povukla odmah pri poletanju. A i to je najstarija fora za ostvarivanje prve komunikacije sa devojčicama. Nisi ni krenuo, a već je sa obe ruke na tebi...


- Na moru/vodi

Na vodi važe sva pomorska pravila kao za brodove, jedrilice, motorne čamce, itd. Dakle...

Pri susretu sa drugim kiterima važi pravilo desnih kanapa. Dakle ako vam je u normalnoj vožnji prednja ruka na boom-u - desna, tada imate prednost i ne biste se trebali pomerati. Naravno nemojte uvek insistirati jer niko vam ne garantuje da to onaj drugi zna.

Plovilo manjih manevarskih sposobnosti ima prednost. Pri susretima sa motornim plovilima vi imate prednost kako god okrenete. Divljaci na skuterima i znatiželjni vozači glisera vam se trebaju pomeriti sa puta. Ali opet nemojte to uzimati zdravo za gotovo.



Ja propustim tebe, pa ti prođeš i pustiš onog ispred...


Poštujte oznake na moru - bove, znake opasnosti i slično. Bili smo mnogo puta svedoci kako kiteri doslovno skaču po glavama kupača. Molim vas da to u potpunosti izbacimo kao način zabave. Hvala!

Pri mimoilaženju 2 kiteboardera onaj koji je više uz vetar mora podići svoj zmaj, dok onaj više niz vetar mora svoj zmaj spustiti niže.

Kad odlučite stati, nikad (ali NIKAD) ne dižite zmaja u zenit (12 sati, direktno iznad vaše glave). Tako postavljen zmaj blokira sve koji su 40 metara u vetar od vas - nitko ne može proći. Obavezno postavite zmaj na 45 stepeni u stranu.

U slučaju da prolazite neke objekte, plovila ili prepreke na moru, obavezno ih prolazite niz vetar. Tako se barem u slučaju refula nećete "zalepiti" po njima.

Pre nego što odlepite skok, molim pogledajte oko sebe i proverite da li je ispod vas sve prazno i da li vam neko nailazi. Takvi high-speed susreti su zaista ružna stvar.

Poštujte druge kiteboardere. Nisu svi istog nivoa znanja. Onim manje iskusnima će možda trebati prostor dovoljan i prekookeanskom trajektu da izmanevriše uplovljavanje. Neki će sve to obaviti u 2 metra. U svakom slučaju - tolerancija je ključna stvar.


Još par praktičnih saveta


Ne svađajte se i ne ulazite u fizičke obračune sa čuvarima reda na plaži. Momci su jači, za to su plaćeni i imaju puno prijatelja.

Poštujte SVA lokalna pravila ponašanja - ako je lansiranje zabranjeno onda je zaista zabranjeno. Ne izigravajte nedodirnjive.



Čuuuuuuuvvvvvaaaaaajjjjjjjj...
.


Windsurferi su prijatelji i treba ih poštovati. Kad ga prolaziš, digni zmaj dosta više od visine njihovog jarbola. Neki zaista imaju fobiju od kanapa što potpuno razumemo. Kad se mimoilazite, njih 95% će hteti više u vetar i tako te zaobići. Poštuj tu odluku (ako možeš) - nemoj insistirati na pomorskim pravilima.

Kacige i prsluci nisu bez veze! Ukoliko smatrate potrebnim, obucite ih.

Obavezna upotreba sigurnosnih sistema na zmaju (quick release)! Previše je kitera stradalo izigravajući junake kojima ".. te gluposti ne trebaju..".

Pokušaj se raspitati o svim merama i zabranama koje su na snazi.


Zlatno pravilo

OBAVEZNO UKLJUČITI RAZUM


foto: AdriaKite.com