E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Frižider na plovilu

<< < (3/4) > >>

zankiki:

--- Citat: Terca  06, 07, 2021, 11:01:28 pre podne --- Izolacija je kilava, reda 2cm, dodavanjem 1cm stiropora se samozagrevanje (gubitak hladnoće) smanjuje za 50%.. linearno je zavisno.

--- Kraj citata ---

Kao što napisa Terca, i te kako bi se isplatilo.

zankiki:
Pitanja za Tercu, pošto je ovo nešto na šta se treba ugledati:

1. Da li se mogla napraviti i prava komora za zaledjivanje, da se u nju posebno montira jedan mali isparivač (sada toga ima da se kupi posebno, nisu ni skupi), tj. da li bi mogli taj isparivač i ovaj veliki u frižideru da se nekako vežu, da se tako izrazim, redno?

2. Kako si izveo da kondenzator vežeš sa oplatom broda? Neka slika? Pretpostavljam da nisi stavljao kondenzator od redovnog frižidera, nego se igrao sa nečim drugim?

Voleo bih doći to pogledati i raspitati se... Pitam za drugara  sajkaca sajkaca sajkaca

Terca:
ebaga...


1. nemam pojma, al uglavnom se ne radi tako, bolje je da se onda uzme isparivač i obliku prizme (takvi su nekad isto bili u frižiderima.... namonttiraš u ćošak vertikalno i unutra dobiješ to što si hteo... ili je čak dovoljno da, u zavisnosti od gabarita i oblika pločom pregradiš frižider na dva dela različitih zapremina.... recimo ovakav https://www.soca.rs/pretraga_delova_detalji/sifra=801.03.001&group=190&art=2411&page=1&deo=Ves_masine_grejaci&artikal=grejac%20GORENJE%202000W%20sa%20rupom%20za%20NTC%20587564&prateci=0


2.uzmeš kondenzator ne frižiderski nego za rashladne vitrine, sa sve aluminijumskim limićima za hladnjak i ventilatorom (vidi primer sliku, nije to moje nego prvo što sam sad našao na netu)... meni je jedan takav minijaturni našao majstor Mile iz Čuruga (moraš znati prave ljude na pravom mestu  ha ha ha), onda kompresor na gumenim nogicama  i to povežeš u ram od vinkli, tako da ram naleže što bolje na kond., i onda taj ram montiraš po ukrućenjima broda, koja su kod mene izvedena L profilima. NIje 100% precizan opis osloniti na oplatu ali može i to da se izvede. Tebi sve to ne lopta puno jer si ti ipak plastičnjak.

E sad, tu ima i mana i prostora za unapređenje... recimo u sanduku je dobra ideja da se napravi "žičani-rešetkasti  organizator sadržaja" koji bi osim osnovne funkcije obezbedio da sadržaj u frizu nikad ne leži po dnu, nego da ga odvoji bar 5mm da omogući bolje kruženje vazduha... onda da se u komoru tutne maleni ventilator koji bi pomogao da se uravnoteži inercija sistema kada je frižider pun puncat... onda problem sa sandučarom je kondenz koji se nakuplja na dnu, to se rešava cevkom za dreniranje kondenza u kaljužu (rešenje na SVIM jedrilicama u čarteru..., recimo ja to još nisam napravio, lakše mi je da jednom u 15 dana obrišem dno truleks krpom...

DuleN:
Terca,
Kod tebe na plovilu je sve odradjeno  hi
Svaka cast  hi

Drivee:
Hajde da mi neko kaze oko izolacije kucnog frizidera, visine kao radni element. Izoljem ga totano ili onda zadnji deo ostavim neizolovan, tamo gde je kompresor itd? Verovatno i na vrata treba staviti tj zalepiti recimo stirodur.
Druga stvar, meni je isparivac na zadnjoj strani i to recimo na 1/3 zadnjeg zida. Ukoliko stavim stiropor u 2/3 unutar frizidera, dole, recimo 10cm naslazem tako da smanjim kapacitet frizidera, verovatno bi ga pretvroio u minusni?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju