Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Прслуци за спасавање

<< < (2/5) > >>

Zile-nbg:

--- Citat: marko07  14, 05, 2021, 09:11:11 pre podne ---Hm, ja prošle godine kad sam polagao mi pričali da prsluk nije obavezan za umc tj za camce za rekreativnu namenu i da pojas na čamcu moraju da nose samo deca.
Tj da svako dete mora u svakom trenutku imati pojas na sebi, više nego logično, ali za nas matore nikom nista...

--- Kraj citata ---

Ovo sam i ja cuo, da nije potrebno, zato i pitam. Ja nemam prsluke uopste, a ne znam ni gde bi ih stavio kad nisam na camcu.

Terca:
nisam preterano oduševljen ni relevantnošću članka ni samim prevodom, npr lifeline prevesti kao spasilačka linija... više liči na google translate, al ajde to... Više mi smeta da se nabaci kontekst u kome se sugeriše da pitanje upotrebe prsluka ili ma koje druge sigurnosne i spasilačke opreme, lične i kolektivne, na plovilima u Srbiji nije regulisano a jeste regulisano u promotivnim tekstovima nemačkog distributera opreme za nautiku... to je onako bezveze, onoliko koliko je bezveze da se propisi objašnjavaju sa "ja sam čuo od jednog čoveka..."

Imate na istom mestu već objavljeno https://www.udruzenjenauticara.org/dopuna-pravilnika-o-vrsti-nameni-i-pregledima-camaca/ i tamo vidite da su sigurnosni prsluci obavezna oprema na čamcima, plutajućim objektima i plutajućim telima. (na brodovima to je regulisano drugim propisima). Vlasnici starijih plovidbenih dozvola imaju to i upisano.

Ono što još vidim da nije baš najjasnije: iako je i veslo obavezna oprema na čamcu ne znači da morate stalno da veslate, a slično važi i za prsluke.
Zapovednik plovila, u vašem slučaju UMČ, odnosno vi, je jedini i i isključivi odgovorni za bezbednost svog plovila, putnika i tereta na njemu, i on određuje kada će i ko morati da koristi sigurnosnu opremu, a kada će i kome dopustiti da je ne koristi. Ako jedrite ili glisirate ili se skijate na vodi onda je normalno da koristite opremu (ako niste baš prvak sveta u kajaku)... ili ako prevozite neplivača ili decu po bilo kakvom vremenu...
A ako pecate usidreni u kanalu DTD kada nema ni daška vetra, onda i nije normalno niti potrebno da navlačite prsluk na sebe.


U praksi, kapertanije će vam istolerisati ili uglavnom ne pregledati da li imate prsluke, makar kakve, a dovoljni su i oni sportski koji nisu spasilački, nego rezervna plovnost za sportske aktivnosti... jer mi svi znamo da bi prvo što se dogodi bilo da se prsluci pozajmljuju samo za upis i tehnički pregled... i onda trulimo po forumima da kapetanije ne rade svoj posao samo zato što nam gledaju kroz prste... a u slučaju da počnu da pregledaju onda bi arlaukali kako samo hoće da isteraju pare iz džepa sirotinje... pa u krug.

Za bezbednost vaših (naših) posada ne treba da brine neki tamo brkati čika policajac, nego nego najpre vi (mi).

Zile-nbg:
Ok, budući da sam celo jutro trazio gde pise obavezna oprema, ovo sto je Terca linkovao je jedini izvor koji sam procitao.
Znaci, ako sam dobro shvatio, zakonski obavezna oprema je veslo, konopac, ispolac, prsluci, baterijska lampa, prva pomoc i pp aparat?

LSI:
Захвалио бих се Терци на коментару који је дао и који сам пажљиво прочитао јер су његови коментари увек веома корисни.

Сложио бих се с њим да превод за "Lifeline" није најсрећнији и замолио бих и њега и све вас остале који се сетите превода који би лепше звучао да то напишете.
Мени је било некако без везе да напишем "животна линија" за сигурносну траку чија је функција да човек не изгуби контакт са пловилом ако се нађе у води па сам написао тако како сам написао, а касније се нисам вратио на тај део да покушам да нађем бољи израз - прихватам критику и стидим се.

Не знам зашто је Терца овај текст ставио у контекст неоправдане критике ситуације у нашем законодавству. Нигде у тексту то ни једном речју није поменуто. Читав текст је само дао неколико осврта на оно шта о прслуцима треба да знамо и о чему да водимо рачуна приликом избора. У тексту је остављен део о томе како је питање обавезности употребе прслука решено у Немачкој; ни једном речју није речено да је то боље или лошије решено код нас.

Мада, можда је крива реченица у мојој поруци ("Можда ће једног дана и код нас у тој области неко учинити нешто тако.")?
Сад кад је читам и мени се чини да је та реченица требало другачије да изгледа и мислим да је то оно што је Терцу иритирало. А ја сам у глави имао нешто друго - начин на који се прописи о обавезности примењују. Али овако како сам написао...
У праву је Тењрца - требало је другачије. Зато ћу ту реченицу у претходној поруци обрисати, како не би још неког навела на погрешну страну.

Terca:

--- Citat: Zile-nbg  14, 05, 2021, 13:45:10 posle podne ---Ok, budući da sam celo jutro trazio gde pise obavezna oprema, ovo sto je Terca linkovao je jedini izvor koji sam procitao.
Znaci, ako sam dobro shvatio, zakonski obavezna oprema je veslo, konopac, ispolac, prsluci, baterijska lampa, prva pomoc i pp aparat?

--- Kraj citata ---

Nisam hteo da se upliém previše ali struktura propisa je sledeća:
- najviši akt je Zakon o unutrašnjoj plovidbi i njega donosi skupština, on određuje okvir subjekte, nadležnosti itd.
- uslove i pravila plovidbe na unutrašnjim vodama definiše opdzakonski akt "Uredba o uslovima i ...." i njega donosi vlada.
- prethodni dokumenti definišu da  tehnička pravila za čamce, igradnju, i preglede donosi nadležni ministar, posebnim pravilnicima

Ministar je to i uradio i dokument se zove  "Pravilnik o tehnickim pravilima za camce, ploveca tela i plutajuce objekte.doc " koji ima 2 strane i 5 dugačkih priloga, koji opet nisu ništa drugo nego zanovljena tehnička pravila nekadašnjeg jugoregistra... dokument može da se pogleda na https://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/pravilnici-unutrashnja-plovidba ili na http://uprava-brodova.gov.rs/registar_stage/cir/dokumenta/pravila/

Ukratko odgovor na tvoje pitanje bi bio "ne". Siguran sam da moraš da imaš i sidro sa užetom ili konopom i nakakav alat i pribor za motor.

Nisam siguran u kojim uslovima mora da bude i kolut za spasavanje, opet sa pripadajućim plivajućim užetom, a možda to i nije tema jer ti to niko neće niakd tražiti niti gledati.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju