Autor Tema: Saveti za sigurnu jesenju plovidbu  (Pročitano 1925 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Saveti za sigurnu jesenju plovidbu
« poslato: 29, 09, 2009, 20:22:52 posle podne »
Saveti za sigurnu jesenju plovidbu



Dolaskom hladnijih dana jesenja nautička sezona sve je bliže, a time i snižene temperature vode, ali i manjih gužvi na našim rutama, u marinama i sidrištima. To je i početak prave ribolovne sezone, ali i povećanog opreza, posebno za nautičare u manjim plovilima. Kako službe koje bi se trebale brinuti za sigurnost kod nas ne daju nikakve sigurnosne savete, prenosim one američke obalske straže USCG (sa njihovom statistikom koja se ne mora slagati s onom našom), ali se u mnogim delovima mogu primeniti i kod nas.

- Dok se tokom letnih meseci dogodi najveći broj nesreća na moru-vodi kada je puna sezona rekreacione plovidbe, izgledi za smrtne slučajeve puno su veći tokom oktobra i novembra. Razlog? Nepripremljenost za uslove (22 do 25% svih nesreća u tim mesecima završavaju smrtnim slučajem).

- Statistike takođe pokazuju da preko polovine smrtnih slučajeva nastaje na manjim brodićima. Razlog je što su ti brodići većinom otvoreni za elementarne nepogode i puno ranjivije na vetar, talase i potapanje.

- Hladno vreme brzo iscrpi vašu snagu. Nošenje prsluka za spašavanje daće vam vremena da se sigurno vratite na brod ako ste slučajni pali u more - vodu. Takođe će osigurati da se na brod vratite brzo i bez pomoći, npr. preko merdevina ili čak konopca za privez (u preko dve trećine svih kobnih nesreća na moru žrtve su se utopile, a od njih 90% nije nosilo prsluk za spašavanje).

- Nemojte da vas sunčano nebo prevari. Budite prikladno obučeni i nastojte prepoznati čak i male promene vremena, jer hipotermija može biti stvarna pretnja ako niste dobro pripremljeni.

- U jesen će se naći vrlo mali broj nautičara ili ribara blizu vas – vaših najbližih potencijalnih spasilaca. Bez pomoći posade sa vašeg broda oni su vam jedina rezervna opcija. Kada idete sami na more-vodu, nekome iz porodice ili dobrom prijatelju recite kuda idete i kada očekujete da ćete se vratiti, kako bi oni mogli pozvati nadležne službe u slučaju da kasnite sa povratkom.

- VHF radio je obavezan. Zavisno gde se nalazite, mobilni ili lični lokator mogu biti dodatni delovi važne komunikacione opreme.

BoatUS Media
« Poslednja izmena: 07, 10, 2009, 19:20:25 posle podne skipper »