E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Nalivanje stubica akumulatora ko radi?

(1/1)

broker975fx:
Jel zna neko gde u Beogradu mogu da nalijem novi stubic na aku, tj skinem osteceni i nalijem drugi. Nekada je bio majstor u Jakuba Kuburevica ali to je bilo pre 20 godina;)

Jova:
Svi autoelektricari i automehnaičari znaju to da urade.Postupak je prost,saviti kalup od debljeg kartona u obliku stubića.Mesto gde je stubić bio očistiti,obično ostane de stubića što olakšava postavljne kalupa.Kalup obmotati sa nekoliko navojaka neke žice da ga fiksira i da možete da ga pridržavate.
U metalnoj posudi otopite let lampom ili na nekoj ringli komad olova koji možete dobiti odrezivanjem stubića sa nekog neispravnog akumulatora.Istopljeno olovo sipajte u postavljeni kalup,za deset sekundi olovo se stvrdne i poveže sa drugim delom.Posle toga turpijom doraditi stuić na meru.

broker975fx:
Hvala,
Meni se bukvalno u trenutku otopila klema sa stubicem i bukvalno zavarila za stubic. Sto je najludje to je sada bolji spoj nego sa klemama:) ali svakako nije resenje.

Jova:
Treba redovno čistiti kleme i stubiće pogotovo na plovilima.Sloj olovne skrame stvara prelazni otpor između kleme i stubića što dovodi do većeg pada
napona na tom mestu i povećanog zagrevanja kontakta.Na plovilima treba koristiti olovne kleme i odozgo od prodiranja vlage zaštititi ih ili gumenim navlakama predviđenih za to ili slojem tovat masti nanesene sa gornje strane

broker975fx:
Jest vala, mi varili, brusili drnadali iznad akumulatora, tu se nukupilo kiselih macica a i bilo ih je i ranije. Posle prvog kresanja masine u roku od 3 sekunde dobih trajnu vezu :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju