Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Gasi se granični prelaz Bezdan

(1/6) > >>

George:
Tek što je prevodnica puštena u pogon, država najavljuje gašenja rečnog graničnog prelaza Bezdan. To mu sad dođe kao ono "džaba ste krečili".

https://sombornjuz.rs/drzava-gasi-recni-granicni-prelaz-kod-bezdana-udarac-za-privredu-i-turizam/

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

HUMMER:
Na svu sreću, to se ne odnosi na prevodnicu... k5

LSI:
Нема ту среће ако се та одлука не промени.

Кад ово пишем, не мислим на то да ли ће постојати лука и да ли ће постојати гранични прелаз за трговачке и туристичке бродове. Њима је готово све једне да ли ће граничне формалности обавити у Бездану или двадесетак, или већ колико, километара ниже у Апатину и наставити пловидбу низ Дунав.
Мислим на оне наутичаре, рекреативце, који долазе из иностранства и који би желели да кроз преводницу уђу у систем канала, а који ће због тога морати да се спусте до Апатина а онда да се врате назад.

Мислим да је тешко логички закључити зашто је таква одлука донета. Неки то објашњавају праксом у свету, неки недостатком интереса градских власти у Сомбору, а има их који кажу да је позадина много дубља и да има везе са питањима одређивања међунароне границе између Србије и Хрватске. Можда постоје и неки други разлози и интереси које ми не можемо ни да претпоставимо али сигурно ни један од њих није у интересу развоја наутичке привреде и туризма.

George:
Slažem se sa gore navedenim, stim što će gubitkom statusa rečnog graničnog prelaza, a i statusa pristaništa, Bezdan koji stvarno ima turističkog potencijala ostati bez podobranog dela prihoda koji bi ostvario zbog pristajanja prvenstveno turističkih brodova, koji su do sada pristajala zbog obavljanja formalnosti oko graničnog prelaska. Sa druge strane, pominje se u tekstu da određena država može da uspostavi granični prelaz samo tamo gde joj pripadaju obe rečne obale, a taj uslov ne zadovoljava nijedno mesto pre Bačke Palanke, pa ni Apatin koji se pominje kao budući granični prelaz. Isto tako šta je onda sa Hrvatskom? Ni Vukovar ne zadovoljava taj kriterijum, a po mojim saznanjima ni jedan drugi Hrvatski podunavski grad.

zankiki:
Onda će se morati ovogo proleća kanalima do Bezdana, pa gore do Baje... Nema druge  114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju