Autor Tema: Šta je konjska snaga?  (Pročitano 2379 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Šta je konjska snaga?
« poslato: 29, 09, 2009, 14:28:40 posle podne »
Pošto svi pričamo o snazi motora, evo teksta koji ima za cilj da malo rasvetli šta koja od ovih veličina znači u realnom životu. Da bi se opisao napor koji su konji od davnina ulagali radeći ne baš prijatne poslove, naučnici su pokušali opisati rad (koji je konj izvršio), vreme (koje je konj proveo radeći) i međuzavisnost ovih vrednosti. Rezultat je ono što mi svi sada nazivamo - konjska snaga.



Prema toj priči postavljena je definicija, koje se danas držimo, a koja govori kako je jedna KS = 75 kg m/s. Prebacimo to u razumljiv rečnik: prosečni konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podigne za 60 m vukući ga 1 minutu. U novije vreme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Ono što dalje predstavalja problem jeste pretvaranje tih vrednosti.
Odnos je sledeći: 1 KS = 0,735 kW,odnosno 1 kW = 1,35962 KS.
Međutim, opisivanje snage nije dovoljno. Da biste u potpunosti sagledali performanse motora potrebna vam je još jedna veličina: moment sile.
Opšte poznat kao obrtni moment, u stvari je nešto što je „jednako proizvodu sile i udaljenosti mesta na kojem deluje ta sila od ose rotacije“. Ali o čemu se zaista radi? Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate, to će vam posao odvijanja biti lakši jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove krak sile, a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se moment (jedinica: Nm).
Što je veći broj obrtaja motora, jasno je - veća je i količina sagorenog goriva, a time je i proizvedeno više energije. Pojednostavljeno, više obrtaja - više snage gledamo li to kroz jedan te isti period vremena.
I, konačno, sad po prvi puta dobijamo priliku da povežemo snagu i moment, što će učiniti magična formula: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.
Snaga motora bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo. Pojednostavljeno govoreći, što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri određenom broju obrtaja) to će automobil bolje vući pri nižem broju obrtaja jer će ujedno njegov motor moći da ostvari veću snagu pri nižim obrtajima.

www.NacionalnaKlasa.com
« Poslednja izmena: 29, 09, 2009, 20:09:03 posle podne skipper »