E, ovako treba... > Brodski motori

Korozija bloka motora

<< < (2/2)

broker975fx:
Jbg 30-tak litara antifriza nije bas naivna cena a voda mi je dzabe, iskren da budem motor je neko 1965 godiste i mislim da nikad u sebi nije video antifriz, sem mozda dok je bio prinudjen da radi i zimi a i tada su nalivali vodu i ispustali verovatno

calypso2:
Ma izduvni kolektori ali to je za otvorene sisteme problem...Znas sta je milion posto, nego nisam ja detaljno napisao.
https://www.glmmarine.com/pdf/Manifold_Catalog.pdf

George:
Može biti da baš i nije svejedno koji antifriz sipaš u njega, pošto koliko ja znam, i kod auta sa aluminijumskim hladnjakom obavezno ide crveni (roze) antifriz, dok u one sa bakarnim hladnjakom (uglavnom su to stariji automobili) ide plavi antifriz.Činjenica je da su me u prodavnici autodelova pri kupovini antifriza za Zastavin Poly pick up dok sam ga još vozio, uvek pitali koji hladnjak imam-aluminijumski, ili stari bakarni? Pošto je u njemu bio noviji, aluminijumski, tu je uvek išao crveni antifriz, dok sam u starim vremenima dok mi se vozni park sastojao od Stojadina ili Yuga sa starim hladnjakom, uvek sipao plavi antifriz. Sada u Opela i u službenog Citroena takođe ide crveni zbog aluminijumskog hladnjaka. Navodno plavi antifriz nagriza aluminijum, pa tu može doći do zaprljanosti rashladne tečnosti. Pošto reče da ti je izmenjivač od aluminijuma, po mom mišljenju trebalo bi svakako da koristiš crveni antifriz.

Dora:
Svaki antifriz postane agresivan posle nekog vremena. Braon boja je obično od zaptivača, guma i slično koje antifriz gricka. Što je stariji ili lošeg kvaliteta pre počne i više gricka. Bloku naravno ne može ništa ali je "ružna" boja.
U bakarne hladnjake,  posude ili šta već učestvuje u sistemu hladjenja može bilo koji antifriz u aluminijum ide G12 i slični. Nema veze sa bojom jer ima proizvodjača koji prave sve boje.. Bitno je šta piše na kutiji za čega je.
U svakom slučaju ako je mutan treba ga promeniti jer jede gume. Voda sa par kašika soda bikarbone i rad u mestu ili lagano opterećenje 15 minuta a može i više će oprati sistem, ispustiti pa sipati nov antifriz i to je to :)

zankiki:
Ok, onda ću tako, pa javljam rezultate... Samo da izađemo iz najavljenih minusa.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju