E, ovako treba... > Radio stanice...

Nacin koriscenja radio-stanice na plovilu

(1/1)

Misha D:
- U nekim delovima Dunava i Tise pojedine mobilne mreze imaju slab ili nikakav signal (Dunav:Male Vode kod Beograda, kroz Djerdapsku klusuru, Tisa: od Titela do Mosorina zbog blizine Titelskog brega). Ukoliko je drustvo vise plovila sa visednevnim boravkom na jednom mestu koriscenje 88.kanala ( ili 87.zbog privatnosti jer 88.mnogi slusaju ili znaju usred noci da pustaju narodnjake) moze biti prakticnije od mobilnih telefona.
- Ako nemate AIS onda redovno koriscenje 16.kanala na Tisi moze vas spasiti neugodnih situacija u krivinama.
Tisa je relativno uzana reka sa mnogo krivina i pojedini veci sastavi prolaze , pogotovu u nizvodnoj plovidbi, kroz te krivine sa velikim zanosenjem krme. Kapetani tih sastava se zbog toga uredno javljaju na 16.kanalu gde se nalaze trenutno tako da se moze isplanirati momenat mimoilazenja sa njima i izbegavanje tih neugodnih situacija (pogotovu ako plovite uvezani sa jos jednim plovilom kada vam je upravljivost znacajno umanjena).
- Jesen je deo godine kada rano pada mrak, a i magle su ceste i ponekada iznenadne. Tada je intezivan saobracaj na 16.kanalu gde kapetani cesce javljaju svoje pozicije i daju opis svog okruzenja nadolazecim plovilima.
- U blizini prevodnica na kanalima postoji znak na kom kanalu komunicirate sa prevodnicarem mada je , iz iskustva, nuzno imati i njihove brojeve mobilnih telefona jer cesto nisu na prevodnici ukoliko je vodni saobracaj redak

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju