E, ovako treba... > Metalni čamci

Korito i optimalni motor

<< < (2/3) > >>

calypso2:
Kupi i ugradi (ili sam navari-losija varijanta) flapsove, odredi im ugao , fiksiraj ih tako i posao zavrsen

Drivee:
Ili jednostavno brod napolje, sravni dno, napravi kontra svanc, realno samo ce ti to resiti problem. Tada mozes i 50ks da stavis. Taj camac je pravljen za male motore, od tuda i taj svanc.
Recimo, camac od 5-6 metara tipa patak ide brze i bolje sa tomos 4 nego tajmen, verovao ili ne.. sve to ima smisla, to nije izmisljeno juce. Sa ravnim dnom nebi isao tom brzinom koju sada imas sa 9.9ks.

Ipak na kraju, nista ti ja tu nebih dirao kako sam rekao u prvom postu. Samo zrcalo i cao. Ne treba ti veca brzina od 13kmh, pogotovo sa tom lepom potrosnjom.

radoica:
Hvala na odgovorima. Hvala Drivee. Mislim da nista sem zrcala i necu dirati.    114

zankiki:
Taj švans nije tu bez razloga, i normalno je da brod malo potopi krmu... E sad pitanje je da li je to malo, ili previše, pa počinje da "ore"... Moj predlog je da voziš tako kako je, sem da pomeriš nazad motor koliko treba. Kada se upoznaš sa brodom posle mnogo sati plovidbe sam ćeš najbolje znati odgovor na ova pitanja, nešto što mi teško možemo da ocenimo na osnovu nekoliko slika i bez snimaka broda u plovidbi...

Ako primetiš da kad stanu 2-3 osobe u vožnji na pramac i brod se "poravna", ako primetiš da osetno ubrza onda se vredi igrati sa švansom. Ne bih da nikad izbacio, ali onda se može ublažiti, ako ništa postoji prelazno rešenje sa flapsovima da se ne dira korito... Ali otom potom.
Sa obzirom da je prilično uzan brod, verujem da mu je ovih 9,9 dovoljno...

Kavitaciona ploča treba da bude par cm ispod korita... To što tebi izgleda da je motor duboko, nema veze. Ako ga podigneš višlje, neće lepo dobijati vodu na elisu.

Po ovoj brzini koju si dao (a to je najneprecizniji način merenja, pisao sam o time više puta) to korito bi moralo malo brže. Mogu samo da zaključim da ga na optimalnom gasu voziš oko 10km/h u odnosu na vodu (merenje na stajaćoj vodi je jedini normalan način merenja, jer je recimo mojoj Marissi na optimalnom gasu brzina uzvodno 4-11 km/h zavisi gde merim).

Brzina tog korita, ako računamo da na vodenoj liniji ima 8m, je nešto preko 11km/h. Ima dužine, uzano je, sa jačim motorom bi moglo da stigne i do 12. E  sad, pitanje je koliko si precizno merio, i da li si sa trenutnom brzinom zadovoljan. Ako jesi, ne diraj ništa.

radoica:
Definitivno cu pomerati zrcalo ka nazad, to moram.
Ovo sa stajanjem 2-3 osobe na pramac je odlicna ideja. Pokusacu cim pre.
Kada sam rekao za kavitacionu da se gadja, nisam bio precizan, tu je ona plus minus 1-2cm. Mozda sam pogresio sto nije precizno ispod korita.
Merenje brzine sam radio tako sto sam plovio od Titela Tisom, pa sve do Save, Blok 45, i na taj nacin dobio prosek. Plovio sam na 2/3 gasa, 68km i presao za 5:30. Prosek od prilike je oko 12km/h.

 25648

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju