Autor Tema: Handle pass trikovi  (Pročitano 1734 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Handle pass trikovi
« poslato: 28, 09, 2009, 00:15:21 pre podne »
Kite sport je preuzeo različite delove od mnogih sportova: vožnja talasa sve više liči regularnom surfingu  po talasima, grabove i stil vožnje od snowboarda a trikove ponajviše od wakeboardinga. Handle pass trikovi (oni u kojima rider prebacuje boom iz jedne ruku u drugu iza leđa pri rotaciji) trenutno su jedni od najcenjenijih na freestyle takmičenjima. Kiteri na vodi ih izvode već godinama dok ih kiteri na snegu i zemlji korisite tek u poslednje vreme. U svakom slučaju to je postao obavezni element ako mislite nešto postići na takmičenjima. Dobro proučite kakvih sve trikova ima pa na posao.

Kao što smo rekli, iako ih češće susrećemo tek u poslednje vreme. Još dok se zmaj vozio na dva konopa Lou Wainman, Mauricio Abreu, Fadi Issa, Elliot Leboe i Shanon Best su vrtili ove trikove kao od šale zahvaljujući velikom iskustvu u wakeboarding svetu. Shannon Best je bio u samom svetskom vrhu wakeboardinga pre nego što je počeo voziti kite. Lou je takođe motorni čamac za wakeboarding zamenio zmajem i doneo novosti koje su onda tek malobrojni prihvatili kao trend.Handle pass trik je smatran zahtevnim jer zahteva da se rider skine sa trapeza (dakle cela potezna snaga ostaje na rukama) i u skoku prebaci boom iz jedne ruke u drugu iza leđa. Ne moramo objašnjavati koja je količina koordinacije tela potrebna da se tako nešto izvede. Pre nego što predstavimo trikove potrebno je staviti naglasak na sigurnost - obavezno koristite kite leash (uzicu) kad skidate zmaj sa trapeza. Leash za handlepass se veže ili na chicken loop ili na kraj petog konopa, zavisno od toga kakvo ponašanje zmaja želite u slučaju da ga ispustite iz ruku pri pokušaju trika. Mora biti čvrst i opremljen sa sigurnosnim mehanizmom za odbacivanje. Zmaj kojeg ispustite može biti velika opasnost za sve koji se nalaze niz vetar od vas.

Trikove možemo podeliti u više grupa zavisno od toga kako se handle pass kombinuje sa ostalim elemntima. Ukoliko će wakeboarderi čitati ove stvari moramo naglasiti da se u kite-u rotacija backside/fronstside razlikuje od wake-a i snowboarda. Kite je definiciju backside i frontside preuzeo od windsurfinga gde se rotacija određuje kretanjem tela u odnosu na jedro.

Osnovni handle passSurface handle pass - dobar početak

    * Backside surface handle pass - Backside surface slide with handlepass.

Ovo je trik od koga će mnogi krenuti sa upoznavanjem s handlepassom i to na način da prvo napravite basckside 180 da prebacide dasku na toeside rail (prsti su bliže railu s kojim se rubi) zadržavajuči isti smer kretanja tzv. fakie. Kad se stabilišete puštate prednju ruku sa booma i zajedno sa okretom glave posezate za boomom s druge strane tela. Važan detalj je da boom držite što bliže kukovima (u početku možete olakšati posao da se sagnete u pretklon prilikom rotacije, glavu sagnete prema moru kad ste okrenuti od zmaja). Kada boom ponovno primite sa prednjom rukom iza ledja, otpustite zadnju ruku i započinjete rotaciju daske i tela u smeru u kojem vas vuče zmaj kako biste završili puni krug. Kad se okrenete zadnju ruku vratite na boom i ponovno se ukačite u trapez.

      * Frontside surface handle pass - Frontside slide with handlepass.

Za razliku od backsideslide-a u ovom slučaju rotirate u obrnutom smeru - frontside - tako da započnete sa blind vožnjom (opet toeside ali daska putuje sa repom napred). Kad se stabilišete otpuštate zadnju ruku i dohvatate boom sa druge strane. Čim ste ga zgrabili, otpuštate prednju ruku i započinjete drugi dio rotacije tela i daske kako biste završili puni krug. Kad primite boom i sa drugom rukom, ponovno se zakačite na trapez i nastavite s vožnjom.

       * Backside 360 handle pass jump - Backside 360 with handlepass.

Skok koji je najlakše izvesti odrazom od malog i oštrog talasa ili kickera. Nakon odraza započinje backside rotacija uspravnog tela, prednja ruka se otpušta s booma i prima s druge strane. Kad ste uhvatili boom, pustite zadnju ruku s booma i završavajući rotaciju vratite zadnju ruku na boom ispred sebe. Nakon 360, mođete početi trenirati sa više rotacije i pokušati lendati 540.Handle pass sa kickera

    * Frontside 360 handle pass jump - Frontside 360 with handlepass.

Isto kao i backside ali je rotacija u drugom smeru.

    * Handle pass jump off axis - Airpass - Handlepass rotation with non vertical body position.
    
Prethodna dva trika izvode se u principu bez upotrebe zmaja - samo odraz i rad tela uz konstantnu poteznu snagu zmaja. Ovaj trik se najčešće izvodi kada se rider lansira u visoki skok uz upotrebu zmaja (kite whip). Nakon odraza zamahom nogu prema napred dovodi se telo u invertirani položaj, kukovi se približe boomu i napravi se handle pass roatcija (bilo koja, backside ili frontside). Za razliku od trikova koji slede ovde se noge ridera nalaze iza booma (nize niz vetar) i ne moraju biti ispruzene u vis.Heelside handle pass kombinacije

Za razliku od prethodnih trikova, ovde se handle pass izvodi kada je telo potpuno izokrenuto naglavačke (inverted). Kao posmatrač ga možete prepoznati po tome da se noge nalaze ispred booma (vise u vetar) u poziciji kad je rider potpuno okrenut naopako. To postiže na način da sa roll trikom (loop) dodje u vertikalnu invertiranu poziciju i dok je postavljen naopako izvede roatciju tela 360 sa handle passom. Postoje četiri osnovne kombinacije koje se mogu izvesti - sve ostale kombinacije su vama na volju.Handle pass dok je rider invertiran je znatno teže za izvesti

Dakle, razlika je u tome da li rider pri izvođenju trika ide u frontroll ili backroll
.
    * Front Mobius - Frontroll with frontside 360 handlepass while inverted (Ovaj naziv ne odgovara sličnom triku u wakeboardingu.)

    * Back Mobius - Backroll with backside 360 handlepass while inverted

    * Slim chance - Frontroll with backside 360 handlepass while inverted

    * KGB - Backroll with frontside 360 handlepass while invertedTrik koji izgleda vrlo atraktivno

Gnerealno kod svih trikova ove grupe rider može dosta manjih elemenata izvesti na sebi svojsven način. Najviše se ceni kada rider handle pass rotaciju odradi dok je potpuno invertiran. To dosta pridonosi stilskom utisku. Kod nekih trikova je to teže kod drugih je lakše tako da nema striktne granice dobrog stila izvođenja trika.

Toeside handle pass kombinacije

Prethodno objašnjene trikove možete lansirati i vozeći na prednjem rubu daske (toeside). Takvi trikovi se smatraju težima i komplikovanijima jer je teže zarubiti pre odraza i zamahnuti telo u rotaciju.

    * Tootsie Roll - Toeside frontroll with frontside 180 handlepass while inverted

    * G-Spot (Tootsie Roll to Blind) - Toeside backroll with frontside 180 handlepass while inverted.

    * Dumb dumb - Toeside frontroll with frontside 360 handlepass while inverted.

    * Crow Mobius - Toeside frontroll with backside 360 handlepass while inverted

    * Pete Rose - Toeside backroll with backside 360 handlepass while inverted

    * Blind Pete - Toeside backroll with frontside 360 handlepass while inverted


Ako ćete pokušavati izvoditi ove trikove preporučujemo nošenje zaštitne opreme (kacige impact vest, i dr.). Prostor ispod vas mora obavezno biti prazan kako u slučaju da trik pođe kako ne treba, ne bi sebe ili nekoga povredili. Preporučujemo korištenje kite leasha i vežite ga prema savetu proizvođača opreme koju koristite. Pamet i glavu i uključite razum pri svakom pokušaju.

 
« Poslednja izmena: 29, 09, 2009, 15:32:14 posle podne skipper »