Nautika opšta... > Turističke reportaže

Tajland

<< < (2/2)

Ljuba:
Baš lepo opisano, nije lako preneti utisak koji ostavlja taj duh naroda tamo. Meni je posebno bilo fascinantno koliko dobro su organizovani i uopšte posvećeni turizmu. Čitajući njihovu istoriju ne mogu a da ne napravim poređenje sa našim stanjem ovde. Burna dešavanja su nam zajednička s tim što su oni imali sreću pa su imali sposobne vladare (dinastija Rama) koji su manje više umeli da se nose s timturbulentnim vremenima kao da i sačuvaju neutralnost pred kolonijalnim silama, Britanijom i Francuskom.
Svetski ratovi ih nisu zaobišli kao ni komunističke gerile, prevrati i koješta drugo ali su nekako isplivali, pre svega uz Američku pomoć a kralj Bhumibol Adulyadej bio je izuzetno sposoban a pri tom i omiljen kod svih plemena pa je uspeo da ujedini naciju.

LSI:
Цитирам:
Burna dešavanja su nam zajednička s tim što su oni imali sreću pa su imali sposobne vladare (dinastija Rama) koji su manje više umeli da se nose s timturbulentnim vremenima kao da i sačuvaju neutralnost pred kolonijalnim silama...
Крај цитата.

И ту престају све сличности. Код нас је било по оној народној: Са зла - на горе!

Хвала на лепој причи о једом далеком свету. Ни тамо не цветају руже, и они имају бројне проблеме али лепо је видети и доживети један другачији свет.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

dell_mare:

--- Citat: Ljuba  22, 02, 2020, 22:23:23 posle podne ---Baš lepo opisano, nije lako preneti utisak koji ostavlja taj duh naroda tamo. Meni je posebno bilo fascinantno koliko dobro su organizovani i uopšte posvećeni turizmu. Čitajući njihovu istoriju ne mogu a da ne napravim poređenje sa našim stanjem ovde. Burna dešavanja su nam zajednička s tim što su oni imali sreću pa su imali sposobne vladare (dinastija Rama) koji su manje više umeli da se nose s timturbulentnim vremenima kao da i sačuvaju neutralnost pred kolonijalnim silama, Britanijom i Francuskom.
Svetski ratovi ih nisu zaobišli kao ni komunističke gerile, prevrati i koješta drugo ali su nekako isplivali, pre svega uz Američku pomoć a kralj Bhumibol Adulyadej bio je izuzetno sposoban a pri tom i omiljen kod svih plemena pa je uspeo da ujedini naciju.

--- Kraj citata ---

I ja sam stekao utisak da vole starog kralja (oca) više nego novog (sina). Ovog poslednjeg su izbrazdale neke afere sa ženama i rasipnički život, a važi i za jednog od najbogatijih ljudi na svetu. Dugo je čekao da dođe na tron jer mu je otac bio drugi najduže vladajući monarh u istoriji (70 godina). Možda i mi našeg vlada-oca zavolimo posle 70 godina hahahah

DEO 3 - Trajekt pristaje kao u srednjem veku. Na pontonima koje drže gvozdene cevi pobodene u more, zarđale kao da nikad nisu ni farbane, nema bokobrana, gume, ničega. Trajekt doslovno udara u ponton, ljulja ga i češe svoj trup od ponton uz neviđenu škripu i buku. To sam snimio al mi je, nažalost telefon po dolasku u Srbiju, i pri prvom isplovljavanju na Dunav, završio u reci. Tako sam ostao bez nekih snimaka (Dunav uzima svoje već treći put). Po dolasku na ostrvo, uhvate vas za ruku, ubace u tuk tuka i voze gde treba. Nema tu mnogo pogađanja, posebno kad ste umorni s dvoje male dece i dva velika kofera. Ono što je moje prijatelje odavde najviše zanimalo je kakve su plaže, kakvo je more i gde je tu egzotika. E pa dragi moji, voda je zamućena, svetle boje i ne toliko providna i slana kao na morima na koje najčešće idemo. Tajlandski zaliv je plitak, topao i u njega se ulivaju brojne tropske reke koje mu smanjuju salinitet. Od svega je najbolje što je voda topla i relativno čista (na oko). Da bi se pošteno okupalo, zaronilo i plovilo, mora se izaći nekih 100 metara od plaže, izvan peščano-koralnog spruda. Ono što je egzotika za mene je spoj tropskih šuma oko plaža, u kojima su bungalovi od domaćih materijala (bambus, palmino drvo) i to svetlo more. Ostvo važi za PARTY raj jer se jednom mesečno na njemu organizuje svetski poznat Full Moon Party - sada već komercijalna žurka. Zbog toga ali i drugih žurki, ostrvo je najviše posećeno od strane mladih i onih koji se tako osećaju (20-45 godina). Tajlanđanke neću posebno da opisujem. Žene su vanredno lepe, ljubazne i deluju mlađe no što jesu. Cene smeštaja, hrane su niže nego kod nas a pića nešto više pošto se radi o turističkom mestu. Važi pravilo: što dalje od plaže, sve je jeftinije. Svakako, ovaj deo Tajlanda je pravi tropski raj za koji vredi prištedeti pare, kupiti karte i rezervisati smeštaj što ranije.

Što se tiče nautike, malo je toga za videti. Slabo razuđena obala ovog granitnog ostrva je bez prirodnih luka. Pristajanje, posebno uz zapadnu obalu je teško. Tu i tamo su prokopali koridore kroz koralne sprudove i obeleželi prolaze bovama (koje se ne kradu) :) Ipak, na pučini sam video na stotine ribarskih koča, drvenih brodova sa jedrima kao i već pomenutih dugorepih čamaca. I dalje su mi pažnju privlačili motori na čamcima. Dizel ukopčan na krmu čamca sa osovinskim vodom i to još sve sa vodenim hlađenjem iz mora. Glasan, čuje se na kilometar i dimi kao lokomotiva. Ribari su za notu garaviji od ostalog stanovništva :) Posebno im je bitan noćni ribolov kada izlaze na ribu i sijaju kao novogodišnje jelke na nekih 2-3 km od obale. Nisam siguran šta se sve lovi, ali po pijaci bih rekao najviše glavonošci, škampi i rakovi.
<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>free image hosting sites[/url]<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>free image hosting sites[/url]<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>free image hosting sites[/url]


<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>free image hosting sites[/url]Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju