Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...

ELISA

(1/8) > >>

jovica66:
Postovani Nauticari na mom camcu imam Hondu BF20D hteo bi da kupim teretnu elisu ali neznam sta obijam sa njom u plovidbi Camac je tezak 2t

budens72:
Dobijas da rasteretis motor, da pre postigne obrtaje, možda malo smanji potrošnju... u svakom slučaju čuvaš motor

Drivee:
Koju sada imas? 10 1/4? ako je tako, trazis 8 1/4...

Bakara:

--- Citat: Drivee  05, 11, 2019, 07:42:22 pre podne ---Koju sada imas? 10 1/4? ako je tako, trazis 8 1/4...

--- Kraj citata ---
Elisa ima dva broja, prečnik x korak. Ono što Jovica treba da smanji je korak, a da zadrži prečnik s obzirom da se radi o deplasmancu od 2T. Nisam dobro razumeo na šta si mislio sa ovim, pa da razjasnimo da čovek ne uzme manju elisu sa istim korakom, što bi bilo pogrešno...

Inače, slikovito objašnjeno, dobijaš isto što i na automobilu kad voziš u četvrtoj(tvoja trenutna elisa) i nailaziš na uzbrdicu pa motor krene da se muči a brzina lagano da pada. Onda prebacuješ u treću brzinu(što bi bila teretnija elisa) i motor može da nabija obrtaje i povećava brzinu, a samim tim bez problema savladava teret koji gura.
Znači što rekoše ljudi, tvoja Honda će moći da postigne veće obrtaje na punom gasu što je mnogo optimalnije za motor, a imaćeš i bolju kontrolu nad plovilom jer će se poboljšati manevrisanje zbog povećanog potiska teretnije elise. Primetićeš da se brod lakše zaustavlja kad prebaciš u rikverc, lakše se pokreće, bolje povlači u rikverc itd.

Kad se radi o isprobavanju različitih elisa, veoma je bitno da imaš obrtomer. Ako ga imaš, koliko obrtaja postižeš sa trenutnom elisom?

Drivee:
Sve je to meni jasno, svakako njemu treba 9 1/4 8.... mozda cak i manja.. ako pricamo o 3 kraka elisom..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju