Nautika opšta... > Iskustva sa vode

UPLS Udruženje profesionalnih lađara - Objave na sajtu

(1/17) > >>

Bećar:
Iskoristiću priliku da ovde postavim objave UPLS-a koje se dotiču i nas .

OPASNA PLOVIDBA KROZ BEOGRAD 24.08.2019.

Zbog zaustavljanja i sidrenja u plovidbenim prolazima mostova kao i zbog splavarenja (puštanje niz vodenu struju bez upotrebe motora ili vesala), brodovi koji su plovili kroz akvatoriju reke Save, su bili prinuđeni da menjaju pravac i brzinu kako bi izbegli koliziju sa malim čamcima i izbegli fatalni ishod.

Zapovednik broda Bor je bezuspešno na 16 VHF kanalu tražio intervenciju Kapetanije i rečne policije ali nije dobio odgovor na poziv.

Apelujemo na nadležno ministarstvo i na rečnu policiju da pojačaju kontrolu, pogotovo za vreme vikenda i da se ozbiljno pristupi reviziji i unapređenju polaganja stručnog ispita za upravljača čamca i da se pojačaju akcije na edukaciji svih učesnika u plovidbi.

Upravni odbor UPLS


https://udruzenjeladjara.com/blog/2019/08/25/opasna-plovidba-kroz-beograd-25-08-2019/

Bećar:
PECANJE OPASNO PO ŽIVOT – NOVI SAD 08.09.2019.

O problemu pecaroša u plovidbenim otvorima mostova i u plovnom putu smo već u više navrata pisali i izveštavali. Nakon poslednjeg pisanja situacija se malo primirila. Rečna policija je revnosno radila svoj posao i donekle su održavali plovidbu kroz Novi Sad bezbednom. Problem je počeo ponovo da se pojavljuju, pogotovo su kritični dani vikenda kada je pojava pecaroša u porastu.

Podsećamo:

Novi Sad je zbog suženih gabarita plovnog puta, dve uzastopne krivine, sidrišta i ulaza u kanal DTD izuzetno zahtevan za plovidbu. Objekti (čamci) koji se nalaze u blizini mosta smetaju navigatorima čak i kada se nalaze izvan obeleženih gabarita plovnog puta. Često, zbog velike brzine nizvodnih brodova i velikog “padanja” u krivini neposredno posle mosta, krma broda dolazi u graničnu zonu obeleženog plovnog puta i čamci koji se tu nalaze rizikuju sudar ili prevrtanje od vodenog talasa.

Apelujemo na Inspekciju plovidbe i rečnu policiju da nastave sa redovnim kontrolama i kažnjavanjem neodgovornih nautičara a na naše sugrađane pecaroše apelujemo da pročitaju naše Preporuke za bezbednu plovidbu rekama, kako bi se izbegle nezgode i moguće ljudske žrtve.


https://udruzenjeladjara.com/blog/2019/09/08/pecanje-opasno-po-zivot-novi-sad-08-09-2019/

zankiki:
Bravo za tekst!
Nikad nisam razumeo debile koji pecaju u plovnom putu....

budens72:

--- Citat: zankiki  09, 09, 2019, 08:02:07 pre podne ---
Nikad nisam razumeo debile koji pecaju u plovnom putu....

--- Kraj citata ---

Novac.... to nisu sportski ribolovci vec ljudi kojima je to posao i pruza im odličnu zaradu...
Neki upecaju za sezonu više od tone somovine pa kad se pomnoži sa 600-700 din po kili ribe lako je izračunati...

Drivee:
Tako je, niko ne peca da jede, jednostavno time se bave. Inace, sada je cena 450 din kg. Drugar upeca svaki dan bar 10kg sometine pa racunajte..I to, 10kg je minimala.
  A zna se gde se som peca najbolje!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju