Сложио бих се с Терциним коментаром а за остале, да би разумели, ево зашто: пре неколико година усвојене су измене закона којим се регулише регистрација пловила.
У том закону је записано да се све раније издате дозволе (оне које су важиле код нас и у иностранству и које су биле с неограниченим роком важности) морају заменити и законом је било јасно одређено да се дозволе морају заменити најкасније до 31.12.2019.
У противном, сви који дозволе не замене, мораће да полажу испите по новим правилима.
Време је пролазило а ми, такви какви смо, нисмо предузимали ништа.
Средином 2019. године на сајту Удружења наутичара "Моја лађа" објавили смо текст којим смо упозорили колеге наутичаре на приближавање истека рока за замену. То обавештење смо поновили још два пута, а обавештење смо објавили и на форуму "Моје лађе" и "Вукова са Дунава", позивајући све да не чекају последњи дан за подношење захтева.
Време је показало да је у децембру настала гужва, више хиљада наутичара је поднела захтеве.
За израду заменских дозвола потребно је неко време - ја не знам да ли је то баш три месеца или више или мање - тако да је чекање постало неизбежно (ја сам захтев поднео у јулу и нову сам добио кроз пет дана јер нисам стигао да одем раније).
Онда је капетанија, без одлуке надлежног органа, прећутно, наставила да прима захтеве до 31.01.2020. па кад ни то није било довољно, рок је продужен до 31.03.2020. а онда нам се десила корона и ево, сад кад почиње нормализација, у капетанији су одлучили да наставе да примају захтеве до краја јуна.
Дакле, добра воља је с њихове стране несумњива, а то што смо ми тако комотни, то је већ наша карактерна црта. Зато, још једном, поздрављам Терцин коментар и позивам све који то досад нису учинили, да оду до капетаније већ сутра, а не да чекају још неко продужење јер њега ће можда бити, а можда и неће!
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk