Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Zamena dozvole za upravljača motornog čamca (UMČ)

(1/23) > >>

petar_kozic:
Na sajtu našeg udruženja "Moja ladja" je postavljena vest u okviru koje imate potrebne informacije vezane za zamenu UMČ dozvola.

Link:
https://www.udruzenjenauticara.org/zamena-dozvole-upravljaca-motornog-camca/

LSI:
Пре месец дана, Петар вас је обавестио о чланку који можете прочитати на сајту нашег удружења.

Ја бих да вас још једном подсетим на обавезу да се све дозволе за управљача моторног чамца које су издате по ранијим прописима, на којима није назначена А или Б категорија, морају заменити новим до краја ове године.

Искористите прилику и замените дозволу благовремено.
Уз малу административну таксу добићете дозволу на новом обрасцу, а ако желите, добићете и дозволу за пловидбу на мору, ако сте полагали пре августа 2014. године.

На нашем сајту део који следи није посебно наглашен, а мислим да је добро да ово знате:

Ако сте полагали после августа 2014. године, можете добити међународну дозволу, али важи само на унутрашњим водама.
Уколико дозволу не замените до Нове године, мораћете поново да полажете испит, а дозволу за море нећете добити!

Молим вас да се не заносите неким коментарима које ћете чути.
Неки људи кажу да је тај пропис који налаже замену противуставан - ја се, лично, слажем с тим, обзиром да се ради о суспензији раније стеченог права.
Међутим, да бисте то доказали, морали бисте да поднесете тужбу Уставном суду против законодавца и да тражите поништење тог закона.

Шансе да у том процесу успете сами мени се чине безначајним. Можда када би се уместо појединаца обратила нека организација, али не видим у овом тренутку ни једну која би се тиме бавила, јер то захтева и учешће квалитетних правника и значајна финансијска средства која ми као удружење немамо, а не знам ни ко од оних који се баве рекреативно наутиком то има.

По мени, да бисте избегли проблеме, једноставније је заменити дозволу у складу с важећим прописом, а онда, једног дана, ако се нешто промени, тражити повраћај ускраћеног уставом загарантованог стеченог права.

MiletaStamat:
Mi sa ovih prostora uvek-ispravljamo neke krive Drine. Mislim da je to nepotrebno. Svadokumenta vremenom podležu promeni pa što ne bi i dozvola za UMČ. Taksa je minimalna, zameniš to i mirna bačka. Ali ne volimo da palamudimo. Mi sve uvek najbolje znamo. Najbolji smo treneri, najbolje tumačimo zakon, a kad je nešto po zakonu, onda ne valja zakon i tome slično.
Ja lično sam zamenio uzeo i medjunarodnu, jer sam polagao 2007 godine. Možda nekad odem i na more.  6589 Ko neće, ne mora, možda će sutra  zbog svoje tvrdoglavosti samo problema, a to verujte nikom ne treba, mada , možda nekom i treba.

Drivee:
LSI

Znaci ako sam polozio posle Avgusta 2014, ja dozvolu za more mogu traziti i kasnije i nisam ogranicen (za sada) nikakvim vremenom?

LSI:
Како сам ја разумео, до краја године, дозвола за море се издаје без икаквих додатних захтева.

Шта се дешава ако то пожелите да учините касније, није ми познато. Проверићу ових дана како вам не бих дао нетачну информацију.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju