Autor Tema: Beneteau First 35  (Pročitano 6120 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Beneteau First 35
« poslato: 26, 09, 2009, 18:00:32 posle podne »
First 35 proširujući svoju regatnu porodicu kao nastavak obnavljanja celokupne serije First. Trup je projektirao Farr Yacht Design, dok je prostran, elegantan interijer delo Nauta Designa. Novi Firsta 35 odlikuju iste punokrvne linije trupa i glatki krov kabine, koje su tako karakteristične za First 40. Tražene performanse postignute su pomoću pouzdanih projektantskih solucija, dok je komfor maksimizovan serijom inovativnih rešenja.

Farrov trup optimizovan je za IRC regate i dolazi s opcijom od dva gaza. T-sekcijska kobilica daje duboki gaz od 2,20 metara, dok plitka kobilica s bulbom ima gaz od samo 1,80 metara.

Izbor između dve bespreklopne oplate takođe se nude u skladu s IRC pravilima i omogućuju lakšu manipulaciju jedrima prilikom regata. Šina škote genove postavljena je sasvim uz kabinu za bolji napadni ugao i veći palubni prostor. Standardna oputa je iz standardnih sajli, dok regatna verzija ima oputu iz punih šipki (tzv. rod rigging) i karbonsku krmenu zaputku.

Ogroman ergonomično projektiran kokpit nudi visok stepen sigurnosti sa ogradom, zasebno montiranom šinom škote glavnog jedra i demontažnom krmicom (opcija). Na palubi se nalaze dugački rukohvati na svakoj strani kabinskog krova i pasivni ventilacioni sistem s obe strane jarbola. Opcijsko sidreno vitlo integrisano je u sidreno skladište.

Prostrana krmena kabina sastoji se iz vrlo velike postelje (1,98 x 1,78 x 1,50 m) i ormara. Na desnoj strani ulaza je  WC s tušem i tankom septičke vode od 80 lit. kao standardni deo opreme. Dizanjem stepenica omogućen je potpun prilaz motoru.

Ispred krmene kabine smeštena je mala kuhinja L-oblika. S druge strane nalazi se navigacioni sto s preklopnim sedištem. Kako bi se maksimazovao prostor i omogućilo lakše kretanje, salonski sto se može podešavati po visini (opcija). Njegovim snižavanjem dobija se dodatni ležaj ili spremište za jedra.

Dvoje simetričnih vrata čine ulaz u pramčanu kabinu, koja sadrži dva ormara i police. Ovo je praktičan detalj kako bi se dobio što veći osećaj prostora i omogućio nesmetan pogled napred. Kao vlasnička kabina, njen je ležaj zbog većeg komfora opremljen raznim dodacima.


Dužina trupa / Hull lenght     10,66 m
Širina / Beam    3,64 m
Gaz / Draught    2,2/1,8 m
Deplasman / Displacement    5580/6060 kg
Tank goriva / Fuel capacity    75 l
Tank vode / Water capacity    200 l
Broj ležaja / Berths    4+2
Kabine / Cabins    2
Glavno jedro / Mainsail    41,47 m2
Genova / Genoa    31 m2
Spinaker / Spinnaker    103 m2
Motor / Motor    29 KS (HP)