Autor Tema: Top 10 sigurnosnih saveta  (Pročitano 5846 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Top 10 sigurnosnih saveta
« poslato: 24, 09, 2009, 21:08:58 posle podne »
Top 10 sigurnosnih saveta

 

Za mnoge, biti povučen na kraju dugog vučnog užeta prikačenog za brzi gliser vrhunac je provoda na vodi. BoatUS udruženje za sigurnost daje ovih 10 najvažnijih saveta za skijaše, daskaše i tubaše, kako bi svi imali lep provod:

1. Kao prvo, ostati iznad vode: Osigurajte svakog koga vučete da ima primereni sigurnosni prsluk. Tip III prsluk je najbolji jer ima posebne kopče za nameštanje i izrađeni su za teže padove.

2. Razgovarajte rukama: Jahač tube ima vrlo malu kontrolu tube, a skijaši i daskaši takođe zahtevaju pomoć. Pre nego bilo ko skoči u vodu, komunicirajte sa par standardnih ručnih signala, na primer za stop (ručno presecanje vrata), usporavanje (spušteni palac), ubrzanje (palac prema gore), OK (podignuti kažiprst i palac zajedno), okret (kruženje podignutog kažiprsta) i povratak na dok (tapkanje po glavi).

3. Gasiti motor: Uvek ugasite motor broda kada neko ulazi ili izlazi iz vode. Ne samo da propeler može rotirati dok je motor u "leru", već i auspuh motora proizvodi ugljen monoksid.

4. Čekajte na OK: Jednom kada je skijaš u vodi, pričekajte da bude dovoljno daleko od broda i signal OK kako bi upalili motor.

5. Promatrač je obavezan: Vrlo je važno imati stalni vizuelni kontakt s svakim koga vučete.

6. Pogledati pre skretanja: Priznajmo. Okreti su ono zbog čega su vodeni sportovi tako zabavni. Ali zato nemojte izgubiti onoga na kraju užeta pre sledećeg zaokreta. Ručni signal za okret je kažiprst prema gore u kružnom pokretu, a tada pokazivanje smera okreta.

7. Mislite unapred: Imajte na umu da sa decom na kraju vučnog užeta imate puno veću odgovornost. To znači da budete posebno oprezni kada prolazite kraj drugih nautičara, obale, navigacionih pomoćnih uređaja i kod prelaska preko talasa.

8. Dva okreta glavom za svaki "pad": Nakon što neko padne sa tube ili se skijaš ili daskaš otpusti, vozač glisera mora uvek pogledati na obe strane pre nego se okrene da ih pokupi.

9. Dobar za nastavak: Nakon što padnete, pljesnite rukama iznad glave kako bi oni u čamcu znali da ste dobro i spremni za ponovno skijanje.

10. Okret da bi bili viđeni: skijaš koji padne u vodu bit će puno bolje viđen od ostalih ako se okrene na leđa i skije uspravi iznad vode.