Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Начин коришћења пловила

(1/3) > >>

Misha D:
Поседовао сам 3 год Антарес 8 седан са 2+2 лежаја и солидном крменом терасом.
Због жеље да и одрасла деца крену са мојом женом и самном макар на викенд пловидбу продадох га и узех Линсена 29.9ац са крменом кабином и 2 мокра чвора.
Ми оматорели жељни мира на води , деца одрасла са својим животом, сада бих се вратио радо (покушавам и то али иде споро) на пловило типа седан јер ми је Линсен превелик.

Misha D:
Последњих 5-6 год најлепше вишедневне пловидбе користим овако:
крене 5-8  другара и чланова форума са својим пловилима, углавном пецароша и углавном без чланова породице.
Дружење потраје је 4-5 дана негде по Тиси или Дунаву, што даље од Београда, онда нас за викенд посете породице или пријатељи на дан-два што је сасвим довољно, па онда опет екипа остане 4-5 дана  у миру да ужива, и тако до даљњег.
Е, то се мени показало као најлепше коришћење мог пловила и мог остатка живота.

calypso2:
Moje najlepše dane na vodi proveo sam sa suprugom i troje dece  prvo na Baylineru 6m, onda na Monteray 8m, pa na Calypsu 2 dužine 9mx3m. Bez sentimentalnosti i patetike, to su mi najlepši periodi na vodi i ništa ih ne može zameniti. Onda je došla na red Casablanca 13x4m, prevelik, preskup i preozbiljan brod koji je služio kao san  tri sezone. Deca rastu, ali idalje idemo zajedno na pecanje, kupanje (sada ne na višednevna krstarenja jer trenutno imam Big foot sa Yamahom 25ks) i uživamo na vodi. Naravno svako od njih ima svoje obaveze i zanimacije, ali kada ti deca bukvalno prohodaju na vodi (a najmlađem je falilo oko 1 sat da se rodi na brodu, što znaju mnoge kolega sa te regate  114) onda i oni željno čekaju da što pre zaplovimo  114 a i sistematičnost  tipa sklanjanja stvari, upotrebe wc-a, štednja vode, zatvaranje tende, upravljanje brodom, slaganje kanapa, zatvaranje brzo frižidera, štednja struje....itd su za njih bukvalno rutinski poslovi. Tri iskusna mornara i kapetanica koja dobro kuva, su moje idealno  društvo i vreme koje sam provodio, a nadam se, da ću i provoditi na vodi. Možda mi je jedino malo žao što nisam bio još svesniji koloko sam srećan, ali i to se da ispraviti u budućnosti  114

zankiki:
Ja ne znam šta da napišem i odakle da krenem...

Marissa se ne gasi, već godinama oko 200-300 sati godišnje (trenutno 90, ali prave plovidbe tek dolaze), 60-70-80 prespavanih noći na brodu... Svaki vikend se isplovljava, barem 1-2 dana u nedelji popodne, nekad sa drugarima, nekad sa porodicom... Sve se kombinuje, samo da smo što više na Dunavu.

Ipak, najlepše su mi plovidbe kada sa porodicom isplovim na 10-15 dana, unapred napravimo neku rutu i živimo na brodu, ali što dalje od civilizacije... Što kaže kolega Vepar, ako na obali nadjem gomilu otisaka divljih svinja, to je meni idealno mesto za noćenje. Svi smo odavno u ovoj priči, čista voda se za kupanje ne koristi (iako je imamo) - Duanv nam je sasvim dovoljan, što kaže calypso način ponašanja na brodu je odavno poznat. Malim čamcem istražujemo razne dunavce i razlive, nekad po 2 dana ne vidimo drugo ljudsko biće... Plovidbe kanalima su nama nešto posebno.

Ima i onaj deo kada ja pecam, sa proleća i jeseni negde u okolini grada, kada je mojima još hladno da borave na Dunavu. Onda gospođa ume ujutru da dodje kolima negde u blizinu, ja je pokupim malim čamcem, popijemo kafu pa je vratim nazad...

Često noću isplovimo zajedno, ili ja sa drugarima, oborimo sidro podno tvrđave i pijemo vino....

Zimi isplovimo na sat - dva - tri, da se lepo smrznemo... Obale pod snegom, još ako veje i udara po staklu - neprocenjivo. Pa izadjemo na ostrvu gde ničiji otisak noge još ne postoji.

MA... Samo da smo na Dunavu... Evo i sad u petak planiramo izaći do nedelje... Sva zanimljiva mesta su pod vodom, neće biti izlaska na obalu, ali ima nešto i u tome... Što kaže Terca, možda će sutra da bude bolji vodostaj i lepše vreme, ali to neće biti danas.

Kapiram da imam još 50-ak godina da plovim Dunavom, i nemam vremena ni jedan slobodan trenutak da izgubim!

MiletaStamat:
calypso2 lepo vas je videti ovako zagrljene i srećne. Želim vam da kao i do sada pa i više zajedno uživate na svom plovilu u zdravlju sreći i ljubavi. Mišo polako naći će se i za Linsena kupac, a do tada ti uživaj svom snagom na njemu.
Ja sam od pre nekoliko godina na Dunavu. Mada sam odrsatao na jezeru i od rodjenja imam čamac. Ovde u Beogradu sam promenio  nekoliko , od vodičanke, istranke i sada Cranchi holiday, koji je za moje protrebe prava mera. Imam na njemu da uradim još  neka doterivanja, stavljanje solarnih panela, frižider, možda brodski Wc. Na čamcu baš uživam gde god plovio. Sam boravak na vodi mi pričinjava zadovoljstvo, zavalim se u kabini čitam neku knjigu, lagano se ljuljuškam, povremeno zabacim par štapova a ribe ako ima, ima, nije obavezno. Uglavnom plovimo ja i supruga, deca nas povremeno posete. Imaju oni svojih obaveza. Najlepše je kad se nas par drugara otisnemo negde na periferiju Beograda, pa zapalimo vatricu a gore talandara , kobasica, riba i još ponešto. Reka nam je lek za svaki stres, srce i dušu. A ja od skoro penzioner, ihaaa ala ima da se nauživam na reci, samo zdravlja da bude. Sve vas pozdravljam sa mog Cranchija.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju