E, ovako treba... > Plovila

Plinske boce na čamcu

(1/14) > >>

Dora:

--- Citat: Bakara  16, 05, 2019, 08:55:33 pre podne --- Što se tiče plinske boce, imao sam prilike da pročitam da se preko boce prebaci beli frotir koji se nakvasi, i to sprečava zagrevanje boca. Inače, ne znam da li bi im smetalo direktno sunce  sha

--- Kraj citata ---

Obzirom da na toj boci verovatno nema sigurnosni ventil za prekomerni pritisak ja ne bih nikako savetovao da se rezervoar drži na suncu, naročito ako je pun jer je tada baš opasno. Bela boja pomaže ali nije frižider :)
Ukratko je tabela ispoda u nadugačko su neki mrsomudi terali mak na konac apropo toga ali sa sigurnosnim ventilom ovde... https://cbc.rs/threads/8922-Da-li-je-opasno-nakrcati-rezervoar

Porast pritiska
0°C 5.0 bar
20°C 8.7 bar
40°C 15.5 bar
65°C 25.2 bar
Što znači da će preko 65°C boca početi plastično da se deformiše ako nema sigurnosni ventil ili je on neispravan, a ako u boci ima gasne faze.
Ono što se iz tablice ne vidi je povećanje volumena tečne faze gasa koji uopšte nije zanemarljiv na svakih 10+ stepeni.

Ruka ima temperaturu oko 35 stepeni, kad ja držim sa mojom opanak rukico0m i cvrkućem zubima to je oko 55 stepeni, kod profesora je to manje. Ukratko kad trgneš ruku kao oparen to je preko 60 stepeni.

Ako ikad više i najzad kupim taj brodić, ugradiću mu tank od autogasa sa sigurnosnim ventilom i to naravno u zaklonjenom od sunca prostou.

Drivee:
Ne znam ali znam da ih prevoze kamionima, na suncu u prikolici. Na suncu ima oko 57-60C leti. Nisam cuo da je neka BOOM.

Bakara:
Dora, kako bi se punio tank od autogasa na camcu? Znam da ove kuhinjske boce mogu da se pune jedna iz druge preko creva i odgovarajucih prikljucaka, ali ne znam za taj sistem

LSI:
Постоје пумпе за претакање из стандардних боца у резервоар у аутомобилу.
Ја сам имао такву, ручну, пумпу и њоме сам могао да набијем до три боце у резервоар по било ком времену (кад је топло иде много брже; зими је било потребно да мало загрејем боце).

vepar:
Plinska boca moze da stoji na suncu koliko hoces i nema sanse da boom...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju