Autor Tema: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra  (Pročitano 40915 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kabe

  • OPREM
  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 410
  • Pol: Muškarac
  • Oprem dobro
    • Ime broda: RogivzaR
    • Kabe.Space
  • Brod tip: Aqua Lux feat. Tohatsu MFS 5CD S
  • Marina: Plavi Dunavac
  • Veličina: 5.40 m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #45 poslato: 26, 02, 2020, 23:48:19 posle podne »
Pa gde si Zoki VIDRO stara :) Nema te još od vodostaja 37 i grebanja kobilice na klupu Štranda   stri

Na početku, u predstojećoj sezoni ti želim minimum troduplo više sati na vodi.

Kada je reč o čamcu i problemu, nadam se da će rok za ispostavljanje novog biti ispoštovan pošto si se odlučio/izborio za opciju zamene kompletnog. Meni je ta opcija bila "nekomforna" na neki način te je nisam ni zagovarao, mada bi bilo lepo ponoviti ponovo sezonu novim plovilom. Kad kazem nekomforna, ponovna registracija cimanje, pa gde je tu onda i lepljenje nalepnica :D Jedino ako moze da se prepakuje pločica i to izbegne, bilo bi cool. "Prekucavanje" plovila :D

Šalu na stranu, nema na čemu za sve aktivnosti koje smo obavljali zajedno, na forumu i privatno smo upravo tu zbog toga da služimo jedni drugima i narodu.

Kada je reč o nekim tvojim pitanjima, ićiću hronološki:

- Pumpa za izbacivanje vode. Kao što znaš i pročitao si u mojoj temi, pumpu mozes kupiti u kojoj god nautičkoj radnji samostalno ili preko neta. Ja imam samo pumpu, dok ukoliko želiš da automatizuješ stanje to vršiš ugradnjom plovka. Postoje raznorazne varijante te možeš da vidiš koja ti paše. Svaka od njih ima neku "falinku" ako mene pitaš, ali mogu da ferceraju uz minimalno nadgledanje čamca ukoliko imaš uslova, a kontam da imaš. Problem svara prljavština u vodi, perje, lišće koja "glavi sistem" itd.

Pripremu za pumpu tog tipa može da ti odradi majstor koji izrađuje čamac. Meni je priprema odrađena i zadovoljan sam. Takođe, može da se odradi i ležište za akumulator. To meni nije naplaćeno. Stoga, ne znam o kakvoj pumpi je reč kod majstora, ali 150e je meni previše za ova rešenja koja sam gore pomenuo. Stoga treba videti šta on nudi i informisati se.

Akumulator je posle toga lagana stavka. Imaš ih tonu na KP za čamce, pronaćiće se nešto ili polovno ili novo. USB izvod ti veruj mi ne treba. Bar meni nije zatrebao celog leta, a imam i izvode iz boksa napolje. Eksterna baterija kojom pokrećem pumpu je uvek tu u boksu, kad zatreba punjenje izvadiš i puniš.

To sto lopata oštećuje čamac je redovno stanje. Neretko ćeš u zavisnosti od nagiba čamca (mada si u prednosti jer imaš teži motor), morati uvek da dodatno izlopataš jer određena količina vode ne može da se ulije u pumpu ili je ispod plovka.

Ako količina padavina u kritičnom periodu bude kao i prošle godine, ja ću biti presrećan, jer meni automatizacija zaista nije bila potrebna, a nisam ni baš izbacivao vodu svaki dan, već povremeno i posle toga uživao u vožnji. Nije mi u sezoni potrebna ni cerada o kojoj sam razmišljao u startu.

To što ti je voda ušla u boks možeš da rešiš tako što ćeš reći proizvođaču da ti luftere digne na veću visinu ili ih stavi na drugo mesto ako ima prostora. Primer kod novog Tajmena:



- Tenda. Mislim da smo ovo pitanje već rešili ili nismo? Tenda je potrebna, nameštaš je pošto nisi ribolovac iznad krmenog dela više (da štiti vozača i prvu klupu eventualno), model kao moja. Nema potrebe nizakakvim skidanjem ili demontažom. Preklopna je. Zatvara se i otvara za 3 sekunde. Kopletno sikidanje sa čamca 2,5 minuta, ukoliko je to potrebno a nije. Ja sam moju skinuo kada sam izvlačio čamac.

- Antialgin. I posle ekcesa koji se dogodio sa čamcima ja i dalje ne vidim nijedan racionalan razlog za korišćenje antialgina ukoliko se čamac održava adekvatno i skidaju alge i školjke tokom sezone (što nije neki napor), kao i na kraju sezone kada ga vadiš. Ja sam moj očistio i bio je kao staklo. Ono što je veoma bitno je što očigledno izrada nije više kao što je nekad bila pa proizvođači zbog dodatne zaštite zagovaraju antialgin jer prajmer koji ide u tom slučaju povećava postojanost materijala koji je korišćen tokom izrade. Taj deo mi se nimalo ne dopada. A da ne pričamo takođe i o zaradi koja postoji kada se odlučiš za tu opciju.

Da se proizvođač nije ponudio da sam o svom trošku stavi antialgin na moj po popravci, ne bih ga stavljao ni ove godine, ni posle popravke. Takođe, veoma je bitno što će on možda i "zamaskirati" neke eventualne probleme u budućnosti, ili ih prolongirati o čemu treba razmišljati. To bi bilo neko moje mišljenje koje sam stekao i u razgovoru sa ljudima, a i u čitanju raznih iskustva.

- Stolice (grčke). Možeš da ih kupiš u Veru. Pošto nema u NS a ima u BG, mogu da ti poteram prvom prilikom kada se pojave u prodaji tokom letnjeg programa, samo reci količinu...

- Daske. Nije valjda da praviš drvene pošto pominješ stolara? Daske plastične. Video si kakve su moje, pravi proizvođač. Podnele mojih 120Kg + 10 piva u svakom trenutku, čak i pod gravitacionim silama od 2,5 promila. Ne zahtevaju lakiranje, ne trule, modernog su izgleda, imaju na sebi grip sloj i uklapaju se u plastiku čamca

- Sidro. Video si moje, kupiš isto sa 30m konopca, vežeš za prednji deo sa "vezica gedžetom" i miran si u svakom trenutku i na svakom mestu. Ja sam se kačio i na otvorenom Dunavu i u rukavcima, nema zime. Za obalu ne koristim sidro već metalni nosač za suncobran (Vero). Nabiješ i ne misliš... Prektičnije za pranje, pakovanje i vezivanje. Dok sidro izvučeš iz boksa, razmotaš kanap, ja već pijem drugo pivo i slušam "borbene pesme" :D


Što se tiče Slankamena i ja bih išao ove godine, samo da nađem uzvodnog donora lipicanera od jedno 5-10 komada i sve je rešeno :D


Van mreže calypso2

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 393
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #46 poslato: 27, 02, 2020, 07:07:14 pre podne »
evo primera najbolje "pumpe" koje sam ikada ugradio  ok , mada vec je to bila tema...Ne treba ti ni akumulator ni ispolac! 114
plus sve u camcu suvo i zasticeno
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Van mreže Kabe

  • OPREM
  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 410
  • Pol: Muškarac
  • Oprem dobro
    • Ime broda: RogivzaR
    • Kabe.Space
  • Brod tip: Aqua Lux feat. Tohatsu MFS 5CD S
  • Marina: Plavi Dunavac
  • Veličina: 5.40 m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #47 poslato: 27, 02, 2020, 12:01:05 posle podne »
Meni kod te "pumpe" jedino ne paše praktičnost, a to je procedura skidanja i stavljanja, pogotovo u sezoni kada se svaki dan izlazi na vodu. Takođe, treba biti veoma lepo odrađena po modelu čamca da se voda ne bi zadrzavala na njoj već samo slivala. Još jedna prednost je što se čamac prilikom izvlaćenja na kraju sezone ne mora da okreće naopačke već se zaštiti njome...

Stoga, kome paše ovakva priča može da joj pristupi svakako.

Van mreže zoki_ns

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 333
  • Pol: Muškarac
  • www.ftn.uns.ac.rs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #48 poslato: 29, 02, 2020, 15:32:37 posle podne »
Naravno pločica se stavi nova sa istim podacima. Bilo bi suludo da je drugačije :)
Što se tiče pumpe još razmatram. Na kraju ću valjda doneti odluku u skladu s tim sta mi najviše odgovara. Ni prostirka(cerada) nije loše rešenje. Ne znam koliko brzo se susi i kao sto ti rece kad se ide svaki dan na vodu malo je nekomotno. Meni pumpa znaci npr kada idem negde na put tipa 10 dana pa da ne moram da cimam ljude. Nervira me svakako to malo vode što ostane tako da nakon svake kise pumpa ili ne mora camac da se očisti. To mi ne gine. A i ne volim kada pada kisa par dana brz prestanka a ja ne mogu nakon sto je prvi put stala da dodjem da izbacim vodu. Kada ta voda stoji malo duze, tipa jedan dan stvori se linija gde je lezala voda koja se tesko skida kasnije.
Za podizanje ventilacionih otvora cu pitati. Bilo bi super da mogu da se integrišu u poklopac. Ta ideja mi se svidja
Tenda je takva kakva jeste. Nisam razmisljao o tome kad sam prvi put uzimao camac. Tendu vec imam i prebacujem sa starog camca tako da nemam puno mogućnosti sem da kupim novu. Ne znam koliko kosta ta kao tvoja i gde ima da se nabavi? Tvoja mi se vise svidja.
Antialgin stavljam sigurno ovaj put a za kasnije cu videti dal je imalo uticaja ili ne :)
Stolice - mislio sam da mozda vec sad nema pa da nisu na nekoj akciji. U svakim slučaju trebace mi dve i bilo bi super ako ti je usput kad bude da mi doneses.Ima li raznih boja ili uglavnom samo jedna?
Daske cu napraviti od drveta. To je vec u procesu :) Malo da razbijem monotoniju :) Proizvodjac ne pravi vise te plastične zbog skripanja i guljenja farbe na spoju
Sidro cu uzeti kao tvoje. Markus sa foruma mi je to isto predlozio i hvala mu na predlogu.
Za Slankamen ja sam spreman tj bicu spreman pa kad budes hteo samo se javi :)





Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #49 poslato: 29, 02, 2020, 19:23:02 posle podne »
a) sidro: "mačak" najlošije drži za ravno šljunkovito dno, a kada se zakači za podvodni panj treba dosta manevra da se otkači (bolje drži zabodeno u obalu umesto nekog dalekog drveta no125), a prednost je što zauzima malo prostora kada se sklopi.
Pločasto sidro od komada debelog gvožđa zalepi se za dno i lako se vadi (imam takvo 25x35cmx3cm, teško je oko 5-6 kg), ne zauzima prostor u čamcu i može se naći takav komad na otpadima.
b) imaš prelepog dugodlakog psa i često ste na peskovitoj obali. Verovatno unese pesak kada uskoči iznenada u čamac. To se rešava sa postavljanjem itisona po podu. Lako se sva prljavtina i lišće istrese jednim potezom i itison bude čist blagim provlačenjem kroz vodu. Takođe mala količina vode se zadrži na tom itisonu i ne traži svaki čas briskanje poda.
c) plastična sedišta ne skidaju boju ako su dobro oblikovana, sklopive stolice su mnogo udobnije. Inače, stolica-fotelja je jedan od glavnih nautičarskih rekvizita i nikada nisam razumeo one kojih ih nemaju čak ni na plovilima od 6-9m, a vole da se uvale u tuđe čim ih ugledaju na trenutak slobodne na obali kada je neko okupljanje. kazna
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže Kabe

  • OPREM
  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 410
  • Pol: Muškarac
  • Oprem dobro
    • Ime broda: RogivzaR
    • Kabe.Space
  • Brod tip: Aqua Lux feat. Tohatsu MFS 5CD S
  • Marina: Plavi Dunavac
  • Veličina: 5.40 m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #50 poslato: 02, 03, 2020, 17:47:30 posle podne »
Naravno pločica se stavi nova sa istim podacima. Bilo bi suludo da je drugačije :)
Što se tiče pumpe još razmatram. Na kraju ću valjda doneti odluku u skladu s tim sta mi najviše odgovara. Ni prostirka(cerada) nije loše rešenje. Ne znam koliko brzo se susi i kao sto ti rece kad se ide svaki dan na vodu malo je nekomotno. Meni pumpa znaci npr kada idem negde na put tipa 10 dana pa da ne moram da cimam ljude. Nervira me svakako to malo vode što ostane tako da nakon svake kise pumpa ili ne mora camac da se očisti. To mi ne gine. A i ne volim kada pada kisa par dana brz prestanka a ja ne mogu nakon sto je prvi put stala da dodjem da izbacim vodu. Kada ta voda stoji malo duze, tipa jedan dan stvori se linija gde je lezala voda koja se tesko skida kasnije.
Za podizanje ventilacionih otvora cu pitati. Bilo bi super da mogu da se integrišu u poklopac. Ta ideja mi se svidja
Tenda je takva kakva jeste. Nisam razmisljao o tome kad sam prvi put uzimao camac. Tendu vec imam i prebacujem sa starog camca tako da nemam puno mogućnosti sem da kupim novu. Ne znam koliko kosta ta kao tvoja i gde ima da se nabavi? Tvoja mi se vise svidja.
Antialgin stavljam sigurno ovaj put a za kasnije cu videti dal je imalo uticaja ili ne :)
Stolice - mislio sam da mozda vec sad nema pa da nisu na nekoj akciji. U svakim slučaju trebace mi dve i bilo bi super ako ti je usput kad bude da mi doneses.Ima li raznih boja ili uglavnom samo jedna?
Daske cu napraviti od drveta. To je vec u procesu :) Malo da razbijem monotoniju :) Proizvodjac ne pravi vise te plastične zbog skripanja i guljenja farbe na spoju
Sidro cu uzeti kao tvoje. Markus sa foruma mi je to isto predlozio i hvala mu na predlogu.
Za Slankamen ja sam spreman tj bicu spreman pa kad budes hteo samo se javi :)

Cerada ne bi trebala da vlaži jer se ona pravi od nepropusnog materijala za vodu. Osuši se površinski i to je to.

Tendu koju imaš zavaljaš za neke pare i uzmeš onakvu kakva ti paše. Fazon kao moja je 150e kontam okvirno. Moja je direktno kupljena sa čamcem, ali imaš u bilo kojoj nautičarskoj radnji.

Stolice su na akciji kada je sezona. Sada i ako ih ima nisu. Ima ih samo u plavoj boji.

Što se tiče dasaka, kod mene svaka daska ima svoj izolacioni spoj koji stoji na njenom delu koji nalaže na čamac, tao da nikakvo grebanje nije moguće. Kada je reč o škripanju, takođe isto ne postoji. Ono što postoji (postojalo je) je vibracija daske koju proizvodi motor na određenom broju obrtaja, a to se rešava izolacionim materijalom od 100 dinara u uKradi sam:




Van mreže zoki_ns

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 333
  • Pol: Muškarac
  • www.ftn.uns.ac.rs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #51 poslato: 02, 03, 2020, 22:00:57 posle podne »
Da li neko zna koji je camac u pitanju i ima li mu pomoći, tj. isplati li se sredjivanje i da li bi mogao da se proda u ovakvom stanju. Stoji nam u dvorištu kod tasta vec duze vreme pa me zamolio da se raspitam. Evo par sličica koliko sam mogao da uslikam. Sirina je 1.7m a duzina oko 4-4.5


Van mreže vepar

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 827
  • Pol: Muškarac
  • www.maiordomus.co.rs
    • Princeza
    • Maior domus doo
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Marina: SREU Liman Novi Sad
  • Veličina: 9m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #52 poslato: 02, 03, 2020, 22:18:40 posle podne »
Polako se razmislja o pripremama za sledecu sezonu. Igrom slucaja zbog nedostatka vremena prosle godine nisam stigao sve da uradim sto sam planirao na camcu, a i nismo bas puno vremena proveli na vodi, u skladu sa ocekivanjima. Nadam se da ce ove godine biti znacajno drugacije.

Elem prosle godine smo napravili sveukupno oko 40 radnih sati, bili je tu dosta izlazaka na vodu, ali nekada do krajnje destinacije ne treba vise od 15tak minuta.

Kako sam vec na jednoj od tema pomenuo da sam imao odredjene problemcice na camcu (pojava malih plikova na delu koji je bio potopljen u vodu), nakon razgovora sa proizvodjacem na kraju smo se dogovorili da ove godine dobijem novi camac, tako da smo mi srecni, jer cemo svakako imati novu priliku da popravimo sve ono sto nije bilo dobro prvog puta :). Sve pohvale za proizvodjaca. Kad god je nesto trebalo uvek su izlazili u susret.

Nov camac bi trebao da stigne krajem marta/pocetkom aprila.

Ono sto smo do sada uradili na camcu jest montaza uredjaja za merenje broja radnih sati (hvala Kabetu od koga sam ga navavio)
Navaljena su i dva bokobrana (opet pohvale za Kabeta posto mi je preporucio gde i koje da kupim)
Nabavio sam nosac motora (konstrukcija na tockicima sa gumiranim ruckama), gde ga odlazem nakon sto ga skinem sa camca - cena 50 evra i pogodan je i za motore i preko 100 HP. Odlicno izgleda, po meni za te pare odlican, ako nekom treba kontakt majstora koji pravi nek se javi

Na osnovu predjasnih iskustava moja razmisaljanja za poboljsanja osobina camca idu u sledecem pravcu i tu mi teba savet od clanova foruma:

1. Ugradnja pumpe za izbacivanje vode. Naime prosle godine je bilo puno kise i vrlo cesto sam morao da dolazim i izbacujem vodu. Jednom je usled obilnih padavina bilo toliko vode da se zadnji box napunio vodom, tako da mi je i rezervoar za gorivo plutao. Meni nije tesko posle kise da dodjem i izbacim vodu, ali koriscenje lopate za izbacivanje vode zna i da ostavi tragove na samom camcu tako da mislim da je pumpa pravo resenje. Razmisljao sam i o tendi, ali s obzirom da mi bar 2-3 puta nedeljno izlacimo na vodu, nekad i vise, bilo bi mi mrsko da postavljam i skidam tendu savkodnevno.
Sto se tice pumpe pitanje za clanove foruma: automatska pumpa za izbacivanje vode koju ugradjuje proizvodjac kosta 150 evra. Da li izabrati ovo resenje ili da sam nabavim pumpu i ugradim. U svakom slucaju koja je preporuka za akumulator, da li uzeti neki za motocikl priblizne snage, kao sto je snaga motora, ili neki akumulator za auto od tipa 45 Ah. Ovih 45 Ah mi deluje mozda i malo puno za ovu primenu i dosta je tezak, ja bih ako ima neki laksi, a da moze da sluzi par godina ? Bilo bi lepo da moze da ima i neki USB priljucak da moze da se napuni npr. telefon, mada ovo nije neophodno posto power bank u danasnje vreme to resava :)

2. Antialgin - na prethodnom camcu nisam stavio antialgn misleci posto je nov camac da nije potrebno, sto se sada nece desiti. Stavicu crni antilgin, s obzirom da je camac bordo boje, tako da mu crna boja navise lezi. S ovim cu nadam se biti miran naredne dve godine.

3. Daske za sedenje i stolice - daske sam porucio, nadam se da ce biti uskoro gotove, s obizorm da cekam vec preko 2 meseca, a dogovor je bio 2-3 nedelje. Ako ne bude probacu da nadjem novog stolara. Stolice cu pobati da nadjem U Jumbo u Beogradu. Ne znam da li ih ima sada posto jos nije letnja sezona, ako neko bude u prolazu, neka pogleda. Bio bih mu veoma zahvalan :). Trazim one niske grcke stolice, pretpostavljam da znate o cemu pricam :)

4. Sidro - Ovo mi je za sada najveca misterija, posto nikako ne mogu da prelomim sta mi treba. Bilo je reci dosta o tome na ovom forumu, cak sam i ja postavljao pitanje ali na kraju ne znam za sta da se odlucim. Ne planiram se sidriti na  brzim delovima dunava, treba mi eventualno za sidrenje negde na obali ili negde gde nije toliko brza voda. @Kabe kako si zadovoljan sa svojim sidrom, kakva su iskustva za sada kod tebe ? Ako neko ima neki savet oko ovoga hvala unapred.

Toliko za sada. Nadam se brzom izlasku na vodu i ponovnom druzenju sa clanovima foruma. Prosle godien sam planirao do Slankamena i na kraju nisam otisao, tako da se nadam da cemo ove godine to ispraviti.

Pozdrav komsija! Bas mi je drago da si uspeo da se izboris za novi camac! Jos da proizvodjac ispostuje rok i ti si pobedio!  kgk

Sto se tice pitanja koja si postavio evo mojih stavova...
Antialgin je po meni obavezan, dodatno cuva i korito, lep je, stvarno smanjuje kolicinu algi koje ponekad u Dunavcu narastu neverovatnom brzinom i omogucava ti da ne ribas camac kada god si na pesku... naravno govorim o kvalitetnom anti alginu kom nije istekao rok trajanja, kada ga stavis miran si 2 do 3 godine...

Sto se tice cirade za camac strasno je neprakticna ako cesto koristis camac (vise od 2 puta mesecno) smotaj odmotaj, navuci, svaki put si mokar, zaboravis nesto pa odmotaj ponovo uzas! Ako nemas tapacirunge, muziku, frizider i ostalu opremu izbegni je kako god mozes!  Plus ti dodatno smeta na camcu dokle se vozis... takodje gotovo uvek se negde zadrzi voda... kada bude oluja moze da je skine i da opet napuni camac (istina ako je dobra cirada to se desava retko ili nikada)

Sto se tkce tende meni se pokazala kao bezveze stvar... kolika god da je uvek neko gori na suncu, cim ti sunce ne dolazi iz pravog ugla na suncu si... jako sam je retko razvlacio, gotovo nikada...

Pumpu maksimalno podrzavam! Mislim da je to pravo resenje punjenja camca vodom! Naravno automatsku sa svojom kadicom u boksu. To je pored komfora i donekle bezbednosna stvar... da vidis kada te po oluji dohvate 2 3 talasa za redom kako je dobro sto se voda sama izbacuje! Mislim da je cena od 150€ sa pumpom, plovkom, pripremom i svom pratecom instalacijom ok... naravno i tu ima zarade proizvodjaca, ali i treba da je bude, normalno je.... sto se tice akumulatora nikada ne bih eksperimentisao sa power bankovima... jedan lep amg akumulator od 45 do 70 AH  i miran si dugi niz godina, naravno usb prikljucak, svetlo, mozda i mali kineski inverter pa dobijes i 220!  Svetlo je i zakonska obaveza... akumulator spojis na punjenje sa motora i nemas brige.... ovaj sklop ce podrzati i muziku i upaljac bez problema...

Bitno je jedno, a to su dve stvari rad, red i disciplina!

Van mreže vepar

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 827
  • Pol: Muškarac
  • www.maiordomus.co.rs
    • Princeza
    • Maior domus doo
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Marina: SREU Liman Novi Sad
  • Veličina: 9m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #53 poslato: 03, 03, 2020, 07:18:37 pre podne »
Zaboravih da prokomentarisem sidro... za terene oko Novog Sada Danfort sidro je najbolje, za tvoj camac negde oko 4-5kg  i 30m kanapa i nema sta da brines.... Tek sa sidrom ne bih nikada eksperimentisao i koristio plocevine, pakne i sl. to je osnovna stvar bezbednosti na vodi!
Bitno je jedno, a to su dve stvari rad, red i disciplina!

Van mreže zankiki

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3276
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #54 poslato: 03, 03, 2020, 08:13:18 pre podne »
Za bezbednost si u pravu, ako će da se spava na vodi... I tebi je bitno da ne razmišljaš o tome jer ti se ne brodu može desiti da se sidro otkači a da ne primetiš.
Sa druge strane na čamcu, gde ti sidro obično služi da se zaustaviš na pola sata - sat, ili za pecanje, rade i tegovi posao... Na kraju krajeva, ako se otkači tu si, vadiš, pališ motor, uzimaš veslo... Ne može ti se desiti da zaspiš na čamcu pa da te voda nosi kad se otkači sidro... Ustvari, može, meni se dešavalo ako ćemo iskreno  lol lol lol

Van mreže zoki_ns

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 333
  • Pol: Muškarac
  • www.ftn.uns.ac.rs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #55 poslato: 03, 03, 2020, 17:57:09 posle podne »
@ zankiki za voznju bez volana i novogodisnje kupanje sam upoznat a za ovo spavanje nisam  sajkaca sajkaca sajkaca
@ vepar
Sa većinom stvari se slazem :) Camac ce biti gotov za 2-3 nedelje a nadam se i u vodi do kraja marta. Malo se plašim da ne bude leda kasnije al sta da se radi. Mozda odložim spuštanje do polovine aprila...

Pumpu sam poručio. Napraviće se box za pumpu, a na najnižem delu gde se i skuplja voda će se probusiti rupa tako da ce sva voda,bar se ja nadam uspeti automatski da se izbaci. Iz ove perspektive mi je žao što nisam uzeo motor sa elektro startom pošto ću imati akumulator na camcu, sto je bio glavni razlog zašto nisam uzeo sa elektro startom jer sam zeleo da izbegnem akumulator. Al dobro sta je tu je. Pali i ovako :) Ako neko hoće da kupi motor star godinu dana nek se javi  sajkaca a ja bih onda kupio sa elektro startom :)
Napravice se i leziste za akumulator kao kod kabeta da nema setanja.
Od cerade sam odustao za sada. Da bar može da posluži kao zimska, ali nije predviđena za sneg, pa i da napravim da ne moram da okrećem čamac pa i nekako al ovako za sada će pumpa rešiti stvar.
Sidro -  za mene zgodnije i kompaktnije je mačak. Eventualno neki teg ko sto kabe reče postolje od suncobrana. Inače suncobran je mozda i bolje rešenje od tende. I moja iskustva su da tenda slabo štiti, upravo ko što reče zbog uglova, i mi smo je svega par puta postavljali. Suncobran se moze podesiti po želji...


Van mreže vepar

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 827
  • Pol: Muškarac
  • www.maiordomus.co.rs
    • Princeza
    • Maior domus doo
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Marina: SREU Liman Novi Sad
  • Veličina: 9m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #56 poslato: 03, 03, 2020, 19:05:07 posle podne »
Hmmm kad nemas punjenje na motoru moze i mali solarni panel da resi problem... sada je to bas jeftino a uzmes takav da staje u komoru i kada zavrsis voznju samo ga izbacis u neko namensko leziste... a ne moras da teglis akumulator nikada.
Bitno je jedno, a to su dve stvari rad, red i disciplina!

Van mreže zoki_ns

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 333
  • Pol: Muškarac
  • www.ftn.uns.ac.rs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #57 poslato: 03, 03, 2020, 19:47:27 posle podne »
Imam punjenje :)
Dobio sam kablic za punjenje akumulatora uz motor. Ti nije problem.
Mozda sam bio malo nejasan :)
Hteo sam elektricni start zbog lakseg paljenja i regulisanog sauga i lakoće paljenja i eventualno kasnije ugradnje konzole, ništa drugo. Dobro je i ovako ali je el start bolji. To je Misa svojevremeno savetovao ali nisam uzeo jer je razlika u ceni bila pozamašna

Van mreže vepar

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 827
  • Pol: Muškarac
  • www.maiordomus.co.rs
    • Princeza
    • Maior domus doo
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Marina: SREU Liman Novi Sad
  • Veličina: 9m
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #58 poslato: 03, 03, 2020, 20:08:45 posle podne »
Mislim da anlaser (elektro start) moze da se dokupi i naknadno doda... ali nisam siguran...
Bitno je jedno, a to su dve stvari rad, red i disciplina!

Van mreže zoki_ns

  • Rečni Drekavac
  • ****
  • Poruke: 333
  • Pol: Muškarac
  • www.ftn.uns.ac.rs
Odg: Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra
« Odgovor #59 poslato: 03, 03, 2020, 20:11:17 posle podne »
Moze al se ne isplati
Vise se isplati prodati motor i kupiti nov sa elektro startom nego budziti...